Smaken av söta bror

Biff Lindstrøm er en typisk svensk hverdagsrett - men den stammer fra Norge. Foto: www.matprat.no
I Sverige har midtsommerdagen vært den dagen svenskene har lagt sin stolthet i. Feiring av nasjonaldag med flagg, bunad og iskremspisende barn er et fenomen som tilhører oss nordmenn. Sveriges nasjonaldag, 6. juni, ble faktisk ikke offisiell før i 1983, og først i de senere år har dagen vært en fridag.
– For oss svensker er dette med nasjonaldagen er relativt ny ting, og jeg tror vi skal streve lenge med å få til noe som ligner Norges 17. mai, forteller den prisbelønnede kokken Mikael Forselius. Han kommer fra Sverige, og jobber i dag ved Stiklestad Hotell i Trondheim.
Biff fra polarkokk
Mange tenker nok først og fremst på kjøttboller når mat og Sverige blir nevnt i samme setning, men Forselius forteller at det svenske kjøkkenet har atskillig mer å by på.
– På midtsommerdagen er det først og fremst sild og strømming som serveres, gjerne med årets første nypoteter og jordbær. Silden minner mye om den dere nordmenn ofte spiser til jul, og lages i forskjellige varianter. Men for de som ønsker å lage en svensk hverdagsrett, kan Biff Lindstøm være tingen, sier han.
Den typiske svenske retten, som blant annet består av kjøttdeig, rødbeter, sylteagurk og poteter, er ifølge Forselius en middagsrett som ofte er å finne på svenske middagsbord. Men kokken vet noe om retten som de fleste svensker ikke gjør.
– Egentlig er det litt rart at denne retten er blitt typisk svensk, for opphavet kommer fra Norge. Det er nemlig den norske kokken og polfareren Adolf Henrik Lindstrøm, som først lagde retten på sine ekspedisjoner på begynnelsen av 1900-tallet – blant annet da han reiste med Roald Amundsen. Men sånt bør man ikke fortelle oss svensker, spøker Forselius.
(Pressenytt)
Kontaktperson:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.
I Sverige har nasjonaldagen 6. juni vært offisiell siden 1983. Det er datoen for Gustav Vasas innsettelse som Sveriges konge i 1523 og antagelsen av regjeringsformen i 1809. Regjeringsformen av 1974 ble også antatt 6. juni. Før 1983 var 6. juni uoffisiell nasjonaldag i egenskap av Svenska flaggans dag, som ble innstiftet i 1916.
Kilde: Cappelen
Oppskrift på Biff Lindstrøm:
400 g kjøttdeig eller familiedeig
1 ts salt
¼ ts pepper
1 stk. egg
1 dl melk
2 stk. kokte potet i små terninger
2 ss finhakket løk
2 ss finhakkede syltede rødbeter
2 ss sylteagurk, hakket
1 ss kapers
2 ss smør eller olje til steking
Slik gjør du:
1. Bland kjøttdeigen med salt og pepper og rør inn melk og egg som er sammenpisket.
2. Rør poteter, løk, rødbeter og agurker inn i deigen, sammen med kapers.
3. Formes til 8 litt høye biffer. Brun smør i en stekepanne og stek biffene på middels varme i 2-3 minutter på hver side.
Serveres ofte med stekte poteter, speilegg og syltede rødbeter.
Oppskriften er også å finne på www.matprat.no, på:
http://www.matprat.no/Recipe.aspx?artid=9108&mnu1=&mnu2=5023