I 1776 ble USAs uavhengighetserklæring undertegnet, og allerede året etter hentet amerikanerne fram fyrverkeri og tennstikker – og lot spektakulært fyrverkeri pryde himmelen over det frie landet. Selv to hundre år etter, har amerikanerne fremdeles for vane å sette himmelen i brann når Independence Day feires. Samtidig tennes tusenvis av griller på bakken.
– Den amerikanske nasjonaldagen feires på en litt annen måte enn 17. mai feires i Norge. Det er først og fremst grilling og fyrverkeri som gjelder for amerikanerne på 4. juli, forteller den velkjente grillkongen og amerikaneren Craig Whitson. Han er en av mange som ser fram til å tilbringe 4. juli ved grillen.
Whitson driver sin egen restaurant i Stavanger, og har skrevet flere bøker om grilling. – For at grillfesten skal bli vellykket er det viktig å ikke lage en for ambisiøs meny, råder han, og påpeker at enkelt og smakfullt tilbehør kan være nøkkelen til suksess.
The american way
Informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Thomas Tangen var til stede da verdensmesterskapet i grilling nylig gikk av stabelen i Memphis.
– Amerikanerne klarer å skape mer enn bare et måltid ut av grillingen. De tar seg bedre tid, inviterer flere gjester og holder på i mange timer når grillen først er tent. I motsetning til hos oss nordmenn - der far tenner grillen og slukker den igjen etter en drøy time - lager amerikanerne en sosial begivenhet ut av selve grillingen, sier Tangen.
Trailer-grill
Han ble svært imponert over størrelsen på både kjøttstykkene og grillene under VM på andre siden av dammen.
– Amerikanerne er også flinke til å variere maten de griller. De tar gjerne utfordringen med hele steker og store kjøttstykker, det er noe vi nordmenn kan lære mye av, sier Tangen, som også forteller at noen av grillene som ble brukt under mesterskapet var så store at de måtte fraktes med trailere.
Tangen oppfordrer alle nordmenn til å benytte den amerikanske nasjonaldagen som et påskudd for å øke grillkunnskapene.
(Pressenytt)
Kontaktperson:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.
Til fire porsjoner:
1 stk. flintstek
3 dl Bourbon whiskey
1 dl brunt sukker
Slik gjør du:
1. Lag snitt i svoren med en skarp kniv. Legg kjøttet i en form, og hell over whiskey.
2. Strø sukker på den ene siden av kjøttet, og la det stå kjølig 1-3 timer.
3. Legg flintsteken på en varm grill med sukkersiden ned. La den steke 3-5 minutter til sukkeret er karamellisert, snu steken og la den steke cirka 10 minutter, til den er gjennomstekt.
Serveres med grillet maiskolbe og kryddersmør.