presseticker

Skip to main content

Smaken av Sveits

  Publisert: 05.07.2007 07:00 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

1. august feirer Sveits sin nasjonaldag. Du kan ta del i feiringen med denne tradisjonelle sveitsiske retten; rippli. Foto: Mari Svenningsen/www.matprat.no

Oslo: 1. august feirer sveitserne sin nasjonaldag. Det lille fredelige landet har mer å by på enn alper og sveitserost.

Hvis du var en av dem som fikk St. Hansbålet ditt regnet bort, skal du ikke være lei deg. Sveitsernes nasjonaldag er en fin anledning til å tenne bålet igjen.

 

– Over hele landet samler folk seg i kveldingen på denne dagen, og lager digre bål som vi har fest rundt. Barna går i tog med hjemmelagede lykter, mens de voksne koser seg med god mat og drikke, forteller Bernard Jaggy ved den sveitsiske ambassaden i Oslo.

 

Rikt kjøkken

Det sveitsiske kjøkken er rikt og mangfoldig, men på nasjonaldagen feirer sveitserne med pølser, ikke helt ulikt nordmenns 17. mai-feiring. – Vi har mye forskjellig god mat på nasjonaldagen, men pølser ved bålet er mest populært, sier Jaggy.

 

– I Sveits vil du få servert ulike matretter avhengig av hvor i landet du reiser.

Bernard Jaggy knytter geografi inn i bildet når han skal forklare det store mangfoldet i det sveitsiske kjøkken. – Sveits grenser til Tyskland, Frankrike og Italia, som alle er land med rike kulinariske tradisjoner. Da er det kanskje naturlig at hver landsdel har latt seg inspirere av sine nærmeste naboer, sier han, og legger til at han er glad for mangfoldet i det lille landet.

 

Rippli er et godt eksempel på tradisjonell sveitsisk mat. – Rippli er spesielt populært i de tysktalende delene av Sveits. Og man kan ane inspirasjonen fra nabolandet Tyskland når det kommer til denne retten, sier Thomas Tangen i Opplysningskontoret for kjøtt. Han mener 1. august er en ypperlig anledning også for oss nordmenn til å samles rundt bålet igjen og feire med sveitserne. Og på menyen? – Da foreslår jeg selvsagt at det serveres rippli!

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.

 

Rippli:

4 porsjoner

 

800 g sommerkoteletter

1 ss margarin

100 g bacon i biter

2 løk, hakket

1 båt hvitløk, hakket

300 g kål i strimler

200 g selleri i biter

250 g gulrot i skiver

500 g poteter i skiver

Pepper

1 ts tørket timian

1 dl hvitvin

¼ ts buljongpulver (omgjøres til ferdig blanding væske)

4 tomater, skrelt og kuttet i biter

 

Slik gjør du:

  1. Varm opp margarin i en stekepanne. Ha i bacon, løk og hvitløk og la det steke litt.
  2. Tilsett kål, selleri, gulrot og poteter. Legg over et lokk og la det dampe til kålen er mør. Krydre med timian og pepper.
  3. Legg kotelettene opp på grønnsakene og hell over vinen og buljongen. La det småkoke i cirka 1 time.
  4. ha i tomatene og la det koke i 10 minutter til.
Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Rippli sveits_web.JPG 33,97 kB (400x613)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 05.07.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS