Smaken av Brasil
Med fristende norsk lammekjøtt i hyllene er det ikke lenge før vi gir oss hen til høstens herlige tradisjonskost: Fårikål. Men hvorfor ikke prøve en ny variant i år? Ispedd brasiliansk lidenskap og fengede rytmer.
Brasil er fotball og karneval. Men når nasjonaldagen feires 7. september er det først og fremst uniformerte gateparader som preger bybildet i Rio de Janeiro.
– I Brasil feires nasjonaldagen ganske forskjellig fra den norske 17. mai-feiringen. I stedet for jublende barnetog, har vi militærparader i sentrum, forteller brasilianske Carlos Fernandez. Han kommer fra Rio de Janeiro, som er godt kjent for sin enorme karnevalsfeiring hver februar. Nå jobber han som kjøkkensjef ved hotell Opera i Oslo.
– Nasjonaldagen er ikke bare militærparade og alvor. Utover ettermiddagen trekker folk ut på stranden og har stor grillfest. Det er ikke noe karneval på nasjonaldagen vår, men brasilianere er av det festlige slaget, så rytmer og dans blir det uansett, ler Fernandez.
På brasiliansk vis
I Brasil er det stort forbruk av ris og svarte bønner, i tillegg til at det går med mye kjøtt. Fordi landet i en lang periode var en portugisisk kolonistat, er ikke kjøkkenet så ulikt det europeiske.
– Brasil er det femte største landet i verden, og en av verdens største kjøtteksportører. Det vises i landets mattradisjoner. Kjøtt brukes ofte i maten, både blant de velstående og de med mindre ressurser. I likhet med norsk kjøtt er det brasilianske kjøttet av høy kvalitet, og mange av rettene tilberedes heller ikke så ulikt. Så her finnes det absolutt spennende varianter som burde passe for norske ganer også, mener Thomas Tangen i Opplysningskontoret for Kjøtt.
Fengende søramerikansk fårikål
September er som regel måneden vi ser de første sporene av den norske høsten. Da kan det passe bra å finne varmen sammen rundt store dampende gryter. Den brasilianske retten ”Carne no tacho com couve” er en søramerikansk variant av vår kjente og kjære nasjonalrett fårikål. Og kanskje bør man denne høsten føle rytmene og forsøke seg på den brasilianske varianten.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.
Til fire porsjoner trenger du:
800 g benfritt lammekjøtt
100 g bacon
1 ½ dl rødvin
1 dl vann
1 stk. hodekål
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts malt allehånde
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i store terninger og bacon i små. Stek bacon først, og så lammekjøttet i fettet fra baconet.
2. Ha alt over i en gryte, hell over vin og vann. Legg på lokk og kok opp.
3. Del kålen i store biter og legg over kjøttet – la småkoke i cirka 45 minutter til kjøttet er mørt. Smak til med salt, pepper og allehånde.
4. Legg kål og kjøtt på serveringsfat og server sjyen ved siden av.
Serveres med løkstekt ris.
Kilde: www.matprat.no