presseticker

Skip to main content

Smaken av Argentina

  Publisert: 27.05.2007 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

Empanada er en typisk argentinsk rett som kan lages i mange varianter. Perfekt å spise ute i hagen med salat og et lite glass argentinsk rødvin ved siden av. Foto:matprat.no

Oslo: 25. mai henger grillosen tett i luften over Argentina. Dette er nemlig argentinernes nasjonaldag. La den søramerikanske ånden komme over deg og prøv deg på retten empanada hjemme i ditt eget kjøkken.

Som spansk koloni mistet landet vi i dag kaller Argentina sin konge da Napoleon og hans menn kastet den spanske tronen på begynnelsen av 1800-tallet. De lokale myndighetene i det søramerikanske landet bestemte seg da for å opprette sitt eget styre, som var på plass 25. mai 1810. Til tross for at landet fremdeles skulle bruke seks år på å bli kvitt sine spanske herskere for godt, feires i dag 25. mai som landets nasjonaldag.

 

– Vår nasjonaldag handler, som i så mange andre land, først og fremst om en ære og stolthet over det å være argentiner. Allerede i begynnelsen av den uken 25. mai faller på tar folk fram sine flagg og fester de på klær og i vinduer, forteller Ana Wirth ved den argentinske ambassade i Oslo.

 

Venteretten empanada

På 25. mai legges ingenting på grillen før kullet har nådd sin optimale grilltilstand, og Wirth forteller at den lokale retten empanada gjerne serveres mens gjestene venter.

 

– Empanada er en typisk argentinsk rett som kan lages i mange varianter. Den består av en slags paideig som er fylt med for eksempel kjøttdeig og saus og som stekes i ovnen. Perfekt å spise ute i hagen med salat og et lite glass argentinsk rødvin ved siden av, sier Wirth.

 

Hun har nylig ankommet Norge og skal for første gang være med på nasjonaldagsfeiring 17. mai i stedet for 25. mai.

 

Verdens beste kjøtt

– Jeg har hørt at dere spiser pølser og kaker og is på deres nasjonaldag, hos oss er det mer vanlig å samle familie og venner til en stor grillfest med kjøtt og rødvin. Hele dagen er en stor fest, og derfor møtes vi tidlig og bruker mange timer på få grillen nøyaktig slik vi vil ha den før vi legger på kjøttet. Som for øvrig er verdens beste, sier Wirth. Et utsagn som får full støtte av informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Thomas Tangen.

 

– Argentina er kjent for å ha svært smakfullt kjøtt, og det sies at man ikke får servert så gode biffer av storfe noe annet steder i verden. Dette skyldes mye det samme som at vi nordmenn har så godt lammekjøtt, nemlig at dyrene beiter fritt i naturen, sier Tangen. Han forteller at bøndene i Argentina lar kuene beite ute hele året, fordi vintrene ikke blir så kalde at dyrene må stå i fjøs.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.

 

Oppskrift på empanada:

Deig:
150 g usaltet smør
5 dl hvetemel
1 dl kaldt vann
½ ts salt
Fyll:
500 g kjøttdeig
2 ss olje
1 stk. løk
50 g sorte oliven
2 stilk stilkselleri
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss eddik
1 ss tomatpuré
2 ss worcestershire-saus

 

Slik gjør du:

Steketemp: 200 grader

Steketid: 15 minutter

 

1. Bland mel, smør og salt. Smuldre til du får en kornete deig. Rør inn det kalde vannet og kna deigen til den er smidig. Deigen kan eventuelt lages i en foodprocessor. Dekk deigen med plastfolie og sett den kjølig. La den ligge i minimum en time eller gjerne natten over.

 

2. Brun kjøttdeigen i to omganger på sterk varme i litt olje. Finhakk løk, oliven og stilkselleri og ha det i pannen med kjøttdeigen. Tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke i cirka 20 minutter. Avkjøl litt.

 

3. Kjevle ut deigen til den er cirka 3 mm tykk. Legg over en liten rund frokosttallerken, skjær rundt kanten med kniv. Fordel 2 store spiseskjeer av fyllet på den ene halvdelen. Pensle rundt kanten med pisket egg. Brett deigen over fyllet, klem kantene godt sammen med en gaffel. Legg de på en smurt plate og pensle med egg. Gjenta til du har laget ca. 10 stk.

 

4. Lag et snitt på toppen av hver empanadas slik at dampen kommer ut. Stek på 200 grader i ca. 15 minutter til de har fått en fin og gyllen farge.

 

PS:

Lag gjerne empanadas dagen i forveien, sett kaldt, og stek rett før du skal servere dem. Husk å dekke til med plastfolie når de står kaldt.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak argentinske empa 0405.jpg 27,59 kB (2016x2950)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.05.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS