Sandefjordinger på pallen i kjøtt-NM
Publikums tenner løp i vann da deltagerne i svenneklassen i norgesmesterskapet i kjøtt presenterte produktene de hadde laget i løpet av tre timers hardt arbeid. Og da medaljene skulle deles ut, var det en tydelig overrasket vinner som ble ropt opp til toppen av seierspallen.
– Dette er helt sinnsykt. Selv om jeg hadde som mål å ende på pallen, ble jeg veldig overrasket da jeg hørte navnet mitt. Det har vært så mange fantastisk dyktige deltakere med, sier en strålende fornøyd Øyvind Skjerstad Ramsøy fra Sandefjord.
Slått av elev
Skjerstad Ramsøy jobber i dag som ferskvaresjef i Meny Stadiontunet i Sandefjord, og mener selv han skylder mye av æren til sin tidligere læremester Johnny Guthe, som kommer Meny Indre Havn, også i Sandefjord.
– Det er nesten litt vemodig å slå han. Jeg får satse på at han bare hadde en litt dårligere dag, så utfordrer jeg han herved til å komme tilbake neste år og konkurrere mot meg igjen, smilte vinneren.
Men bronsevinner Guthe var langt fra enig i at det var dagsformen som ble avgjørende i Ålesund. – Dette er helt fantastisk herlig! Jeg er kjempefornøyd med bronse i dag - og bronse i NM i sjømat på onsdag. Jeg deltok for å vise at de gamle fortsatt er eldst, og føler at det har jeg klart. Samtidig er jeg enormt stolt av Øyvind og unner ham denne seieren av hele mitt hjerte, sa en tydelig rørt bronsevinner.
Norsk magi
Hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for kjøtt var mektig imponert over bordene deltagerne leverte.
– Nå begynner de å bli så gode at det er vanskelig å vite hva man skal skille de på. Produktene er kreative, og de lages i forbrukervennlige størrelser. Om det er noe jeg vil utfordre deltagerne på, må det være kreativitet på lammeprodukter, spesielt med tanke på at vi nå går lammesesongen i møte, sier Teigen.
Han forteller at grovstykkingen var det som ble avgjørende for de to sandefjordingene under årets mesterskap, mens sølvvinner Liv Tuva fra Meny AS i Ålesund scoret høyt på presentasjonen.
– Jeg satset på Norge og norsk natur, og lot det være et gjennomgående tema for produktene mine. Jeg er opptatt av de skal se like gode ut som de smaker, og det tror jeg dommerne likte, sier Tuva.
Ønsker flere deltagere
Alle medaljevinnerne fra årets mesterskap representerte forskjellige butikker i kjeden Meny. Nå ønsker arrangørene flere konkurrenter i årene framover, og utfordrer resten av kjøttbransjen.
– Vi har så mange dyktige mennesker som jobber med faget i kjøttbransjens egne spesialforretninger og i andre dagligvarekjeder rundt i landet. Nå er det på tide at disse tar tak i sine ansatte og viser dem fram under Norgesmesterskapet.
Kjeden Meny er en av aktørene som satser tungt på NM, og de hadde i forkant av mesterskapet laget et eget treningsopplegg for sine lærlinger og svenner.
– All ære til de som har konkurrert her i dag, men neste år hadde det vært moro å se flere bedrifter representert ved bordene, sier Espen Lynghaug, fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Johnny Guthe, Meny Indre Havn, tlf. 33 48 27 50
* Øivind Skjerstad Ramsøy, Meny Stadionstunet, tlf. 33 48 21 30
* Hoveddommer Bjørn Tore Teigen, Opplysningskontoret for kjøtt, mobil 91 51 95 52
* Fagsjef Espen Lynghaug, Kjøttindustriens Fellesforening, mobil 97 58 64 95