Sandefjordinger kniver om NM-tittel i kjøttfag
Du trenger ikke være kokk for å tilberede god mat. De to siste dagene i august måned møtes landets dyktigste lærlinger og svenner i kjøttfag til kamp i Ålesund.
Den yngste representanten fra Sandefjord og Vestfold under NM er Kim Marius Hvidsten (19), som skal delta i klassen for lærlinger.
– Dette tror jeg blir kjempegøy. Jeg var med i fjor også, men da gikk det ikke så bra som jeg håpet. I år går jeg for gull, sier Hvidsten, som er ferdigutdannet butikkslakter i september.
Kona som coach
Fra butikken Meny Indre Havn har Hvidsten med seg kollega Johnny Guthe (42). Veteranen har flere ganger vært med til Ålesund som coach for lærlinger, men skal for første gang selv konkurrere i klassen for svenner.
– Jeg tror jeg blir den eldste deltageren som noen gang har vært med, men det skal bli artig å prøve seg, sier Guthe, som forteller at han tar med sin kone som coach. – Målet er å komme på pallen, og klarer jeg det har hun mye av æren.
Også Meny Stadiontunet i Sandefjord er representert under mesterskapet. Ferskvaresjef Øivind Skjerstad Ramsøy (22) har denne gangen kvalifisert seg til svennekonkurransen.
– Jeg har vært med to år tidligere som lærling og endt på pallen begge gangene, så jeg må vel gå for medalje i år også, medgir butikkslakteren.
Han forteller at han har brukt mye av ferien på å øve i butikken, og er klar på hvordan han skal gjøre suksess hos dommerne. – Jeg kommer til å kjøre en ren og ryddig stil uten for mye dilldall. Det håper jeg blir godt mottatt, sier Skjerstad Ramsøy.
Mangfoldig fag
Norgesmesterskapet, som avholdes for 12. året på rad, blir hele kjøttstykker gjort om til ferdige ferskvareprodukter. Alle deltagerne, både lærlingene og svennene, har vært igjennom tøffe lokale konkurranser i forkant av mesterskapet.
– Dette er et norgesmesterskap som virkelig illustrer hvor mangfoldig kjøttfaget er. Deltagerne må mestre alt fra grovstykking til foredling og salg, sier Espen Lynghaug, fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening.
Han tror torsdagens og fredagens begivenheter i Ålesund er viktig for å skape stolthet i yrket, og vise de yngre at det finnes mange spennende karrierevalg innenfor kjøttfaget.
Ny hverdag i dagligvaren
– Det er tydelig at dette er blitt en konkurranse som også dagligvarekjedene satser på. Meny er den kjeden som i år er klart sterkest representert i finalen. Det siste året har Meny satset sterkt på et treningsopplegg for sine ansatte, sier Lynghaug.
Også hoveddommer fra Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, tror dagligvarekjedene har alt å vinne på å gjøre sine kjøttfagsvenner og – lærlinger enda bedre.
– Norske forbrukere stiller stadig større krav til matvarebutikkene, og vi har også mer penger i matbudsjettet enn før. Nordmenn ønsker ikke lenger å bare kose seg i helgene, men vil ha god og variert mat hele uken, sier Teigen.
Hever nivået
Han forteller at norgesmesterskapet i Ålesund er med på å heve nivået på produktene kundene finner i butikken, og derfor er like viktig for forbrukerne som for de som står med kniven i hånden og konkurrerer.
– Mesterskapet bedømmes etter flere kriterier. Økonomisk vinning er selvfølgelig viktig. Dette skal være produkter som de aller fleste skal ha råd til å kose seg med, derfor er det er slett ikke uvanlig at et enkelt kjøttstykke blir til opptil et trettitalls forskjellige produkter. I tillegg måles deltagerne på kreativitet, hygiene og orden, samt presentasjon av sine egne produkter, sier Teigen.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Kim Marius Hvidsten, Meny Indre Havn, tlf. 33 48 27 50
* Johnny Guthe, Meny Indre Havn, tlf. 33 48 27 50
* Øivind Skjerstad Ramsøy, Meny Stadionstunet, tlf. 33 48 21 30
* Hoveddommer Bjørn Tore Teigen, Opplysningskontoret for kjøtt, mobil 91 51 95 52
* Fagsjef Espen Lynghaug, Kjøttindustriens Fellesforening, mobil 97 58 64 95