Sandefjord-lærling kapret bronse i kjøtt-NM
– Jeg er veldig fornøyd, sier hun lettet. Det ble litt dårlig tid på slutten, innrømmer hun.
Under hele den tre timer lange konkurransen hadde hun støtte fra venner og familie, som heiet og klappet for å motivere henne til å bli ferdig før klokka ringte. – Hun er ikke den raskeste, men hun jobber jevnt, sa en supporter mens det hele sto på. Hun var den aller siste til å bli ferdig av de ni lærlingene som deltok i NM.
– Jeg fikk riktig antall retter til slutt! ler hun.
Lene Lindland fra Meny Oslo City vant konkurransen for andre år på rad. Men Aase vekket oppsikt med sine friske farger. – Det var et veldig trivelig bord, sier hoveddommer Bjørn Tore Teigen. Det var fine fargesammensetninger, og fine, små rullader.
Dommer Karl-Erik Briskerud ga henne toppkarakterer for den tillitsvekkende muntlige presentasjonen av ”Appelsinbiff”, laget av bankekjøtt av svin fylt med appelsinbåt, brie og timian, festet sammen med en cocktailstick og to olivener. – Hun hadde veldig bra øyekontakt, akkurat som om jeg var en kunde, sier Briskerud.
Gull til Oslo-lærling
Lene Lindland var ustoppelig i søket etter gull nok en gang.
– Det er nesten sterkere å vinne i år, sier hun. Hun presenterte masse godbiter på ferskvarebordet, med fristende navn som Mandarin Biff, Oregano Filet og Coconut Dream.
– Jeg har trent for dette siden jeg kom tilbake fra EM i Paris i februar, sier hun. Lene Lindland og lagkameraten hennes i EM forsynte seg rikelig av edelt metall der også, med to gullmedaljer, en sølv og to bronse.
– Jeg regnet med at det ville bli vanskeligere å vinne NM i år. Dommerne hadde jo sett bordet mitt i fjor, og visste hvordan jeg jobber, sier butikkslakterlærlingen, som opprinnelig kommer fra Arendal.
Sølv igjen
Nina Klungland fra T. Eikesdals kjøttforretning i Søgne i Vest-Agder gjorde også reprise, som sølvvinner. Hun kapret andreplassen også i år ved å oppvarte med kreative retter, blant annet ’Smått og Godt’ – bittesmå svinerullader med fargerikt fyll – blant annet purre, asparges og forskjellige farger paprika.
Jubileum for lærlinger
Dette er 13. gang den tradisjonsrike konkurransen NM i kjøttfag blir avholdt, som en del av Den norske matfestivalen i Ålesund. Konkurransen for lærlinger feirer 10-årsjubileum i år.
Konkurransen var tredelt: første del besto av grovstykking av en skinke med knoke og av et oksemørbrad. Dommerne så på knivføring, at det ble mest mulig hele stykker og minst mulig avskjær. Andre del besto av presentasjon, der lærlingene selv valgte hvilke ferskvareprodukter de skulle lage av kjøttet. Her var det masse rom for kreativitet og nytenkning. Det handler om å lage mange forskjellige og lekre retter som er fristende for kunden og enkle å tilberede hjemme.
Siste konkurransedel gikk ut på å presentere rettene muntlig for dommeren, som man ville presentert dem for en kunde i butikken. Hver del av konkurransen ble vektet likt.
Forhåndsfavoritten
Hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for kjøtt sa dommerne ikke var i tvil når vinneren skulle kåres.
– Hun var forhåndsfavoritten, og hun innfridde, sier han. Hun er dyktig, med en utrolig form for presentasjon og god trening i konkurranser.
Lene Lindland innrømmer at den enorme gleden ved å bli ferdig med del to av konkurransen gjorde at hun strålte når dommerne fikk den muntlige presentasjonen like etterpå. Hun valgte å presentere Coconut Dream – en rundsteik med kokosmasse på utsiden og wasabe og ingefær på innsiden.
– Den var litt annerledes og spennende, sier Bjørn Tore Teigen.
Mange av ferskvareproduktene som ble presentert i NM har allerede blitt testet av kunder i butikkene der butikkslakterne jobber. Lærlingene har trent hele året. Men Coconut Dream har ikke ligget i disken i Meny i Oslo City.
– Hvis det blir etterspørsel, kan det hende den kommer på disken, sier Lindland.
Sølvvinneren Nina Klungland er ennå ikke ferdig med utdanningen, men har flere års erfaring, siden hun jobber i farens kjøttbutikk i Søgne – T. Eikesdals kjøttforretning. Hele familien er i kjøttbransjen. Søsteren hennes, Elise, vant gull NM i kjøttfag for lærlinger i 2000.
Klungland har fortsatt et par år igjen som lærling, så målet om gull har hun ikke gitt opp. – Målet mitt i år var å slå Lene. Det greide jeg ikke. Jeg prøver på gull neste år, sier hun kontant.
– Folk fra hele landet deltar her, sier Bjørn Tore Teigen. Det er fint å se at små kjøttforretninger også er representert.
Høyt nivå
– Nivået stiger for hvert år, sier arrangør Espen Lynghaug. De blir bedre og bedre, og mer kreative. Alle som er her har vunnet medaljer i sine lokale konkurranser, så hit kommer de beste av de beste.
Han forteller at konkurransen er et utstillingsvindu for kjøttfag. – Vi viser kreativiteten og hvilke utviklingsmuligheter det er i dette faget, sier Lynghaug.
– Butikkslakteren er ferskvarens ambassadør, fastslår dommer Guro Bondestad fra Meny Grim i Kristiansand, tydelig stolt over det høye nivået på alle de ni lærlingene som deltar i NM. – De er med på å øke utvalget av ferskvarer i disken. Vi viser at det er ikke bare koteletter og kjøttdeig som er kjøttfag.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Hoveddommer Bjørn Tore Teigen, Opplysningskontoret for kjøtt, mobil 91 51 95 52
* Fagsjef Espen Lynghaug, NHO Mat og Bio, mobil 97 58 64 95
Ble første gang arrangert i 1995, og arrangeres hvert år.
Arrangør er NHO Mat og Bio i samarbeid med Kjøttbransjens Elitelag, Animalia, OFK, MENY Ultra og ICA.
Det arrangeres uttakskonkurranser og finaler for både lærlinger og svenner. Formålet med NM i kjøttfag er å bidra til utvikling av dyktige fagarbeidere med fokus på kvalitet, og bidra til rekrutteringen i kjøttfagene.