Rogalandslag sultne på seier i grill-NM
Det årlige norgesmesterskapet i grilling har med tiden blitt en folkefest av de sjeldne. Og det ser ikke ut til at årets arrangement vil bli noe dårligere. Førstkommende lørdag trilles griller fra hele landet til Aker Brygge for å være med i den hete kampen om de gylne grillklypene.
– I år er det rett og slett helt fullt. Vi har 32 påmeldte lag, og har ikke plass til flere. Med deltagere, dommere og et sultent publikum kommer vi til å fylle Aker Brygge helt til randen, sier en entusiastisk arrangør, Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for kjøtt.
Går for grillgull
Mens Stavanger-lagene ”The good, the bad and the ugly” og ”The perfect swine bbq-team” er for nybegynnere å regne i NM-sammenheng, utmerket ”Frustrerte bondepiker” fra Ålgård seg i tidligere mesterskap. – I fjor kom vi på fjerdeplass totalt, og nå satser vi på å vinne alt, ler en av de frustrerte bondepikene, Silje Wetteland.
Dette er tredje gangen jentene deltar i grill-NM, og forventningene før lørdagens konkurranse er skyhøye. – Kollegene våre her på Mega Ålgård har vært forsøkskaniner. Nå har vi prøvegrillet og prøvesmakt masse, og er klare til start, sier Wetteland.
Hun vil ikke røpe hvordan de skal ta seieren hjem til Ålgård, men føler seg temmelig trygg på at dommerne skal bli imponerte. – Vi lager for eksempel noen hamburgere som smaker veldig godt, men jeg kan ikke si noe mer før mesterskapet, sier laglederen hemmelighetsfullt.
Øver vinteren gjennom
Til start i mesterskapet stiller amatører side om side med grillere fra matbransjen.
– Oppmerksomheten rundt NM har blitt så stor at deltakere begynner å mase om påmelding mange måneder i forveien – og vi hører om lag som øver vinteren igjennom. Men det aller morsomste er at vi har deltakere innenfor alt fra bilmekanikere og reklamefolk, til folk som jobber med kjøtt til daglig. Men det at man er i matbransjen betyr nødvendigvis ikke at man kan grille. Akkurat som man ikke automatisk er god til å kjøre Formel 1 selv om man er bilmekaniker, sier Teigen.
Han legger til at også i år vil det bli massevis av smaksprøver til publikum, samt grillkurs med tips og triks for hobbygrillere.
Får egen burger på McDonald’s
Som vanlig står slaget om de gylne grillklypene i fire hete klasser. Årets klasser er Grilltallerken, Spareribs, ”Secret basket” og Beste Burger, og dessuten er det en tilleggsklasse for beste grillsaus. Teigen forteller at vinnerne i to av klassene kan vente seg en premie utenom det vanlige.
– Det laget som stikker av med seieren i klassen Beste Burger får vist fram sine grillferdigheter overfor hele det norske folk. Det er nemlig inngått avtale med McDonald’s om at den beste hamburgeren fra konkurransen skal lages og selges på alle restauranter i Norge til høsten. Så dette er en klasse jeg tror mange ville likt å vinne, sier Teigen.
Og det er ikke bare burgervinnerne som blir eksponert for det ganske land. Vinnerne av grillsauskonkurransen vil nemlig pryde coveret på cd-en ”Grillsommer 2008”, som gis ut av Universal Music. Og de lagene som ikke får til det helt store over glørne i år, vil likevel få muligheten til å hente heder og ære:
– I likhet med i fjor, vil Aker Brygge dele ut en egen pris til det triveligste og ryddigste laget. Så her bør jo alle ha en sjanse, selv om det skulle skorte på grillferdigheter, mener Teigen.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Frustrerte bondepiker, Silje Wetteland, mobil 97 53 52 52
* The good, the bad and the ugly, Geir Ove Versland, mobil 91 69 70 52
* The perfect swine bbq team, Simon Dreyer, mobil 48 01 97 38
* Opplysningskontoret for kjøtt, fagkonsulent Bjørn Tore Teigen, tlf: 22 09 25 52, mobil 91 51 95 52
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.