Rogalandsjenter kniver om NM-tittel i kjøttfag
Du trenger ikke være kokk for å tilberede god mat. De to siste dagene i august måned møtes landets dyktigste lærlinger og svenner i kjøttfag til kamp i Ålesund. Fra Haugesund stiller Tine May Fatland Kvalvågnes (19), som skal delta i lærlingklassen for første gang.
– Selv om det føles litt skummelt nå, så tror jeg dette blir en stor opplevelse, sier butikkslakterlærlingen, som til daglig er ansatt ved Meny Gard i Haugesund.
Hun synes det er morsomt med en konkurranse som også kan vise andre hva som ligger i faget. – Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan lage av mat i dette faget. Det er gøy at folk får en forståelse for at det ligger mer bak yrket enn bare å stå og skjære kjøtt, sier Fatland Kvalvågnes.
Går for gull
Sandnes-jenta Gry Thomsen setter også kursen for Ålesund for å delta i NM, hun har kvalifisert seg i klassen for svenner.
– Jeg deltok som lærling i 2003, og syntes det var morsomt selv om det ikke ble topplassering. Tross mye nerver går jeg for gull denne gangen, sier Thomsen med et smil.
Også hun er opptatt av at folk skal få en større forståelse for faget. – Det er ofte kokken som får skryt når delikat mat blir satt på bordet, men det ligger mye arbeid bak før kjøttet blir lagt over glørne. Det tror jeg denne konkurransen virkelig viser, sier Thomsen, som til daglig er butikkslakter ved Håland Kjøtt i Sandnes.
Ny hverdag i dagligvaren
I norgesmesterskapet, som avholdes for 12. året på rad, blir hele kjøttstykker gjort om til ferdige ferskvareprodukter.
– Det er tydelig at dette er blitt en konkurranse som også dagligvarekjedene satser på. Meny er den kjeden som i år er klart sterkest representert i finalen. Det siste året har Meny satset sterkt på et treningsopplegg for sine ansatte, sier Espen Lynghaug, fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening.
Også hoveddommer fra Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, tror dagligvarekjedene har alt å vinne på å gjøre sine kjøttfagsvenner og – lærlinger enda bedre.
– Norske forbrukere stiller stadig større krav til matvarebutikkene, og vi har også mer penger i matbudsjettet enn før. Nordmenn ønsker ikke lenger å bare kose seg i helgene, men vil ha god og variert mat hele uken, sier Teigen.
Hever nivået
Han forteller at norgesmesterskapet i Ålesund er med på å heve nivået på produktene kundene finner i butikken, og derfor er like viktig for forbrukerne som for de som står med kniven i hånden og konkurrerer.
– Mesterskapet bedømmes etter flere kriterier. Økonomisk vinning er selvfølgelig viktig. Dette skal være produkter som de aller fleste skal ha råd til å kose seg med, derfor er det er slett ikke uvanlig at et enkelt kjøttstykke blir til opptil et trettitalls forskjellige produkter. I tillegg måles deltagerne på kreativitet, hygiene og orden, samt presentasjon av sine egne produkter, sier Teigen.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
*Tine May Fatland Kvalvågnes, tlf. 52 70 75 10.
* Gry Thomsen, tlf. 51 67 30 50.
* Hoveddommer Bjørn Tore Teigen, Opplysningskontoret for kjøtt, mobil 91 51 95 52
* Fagsjef Espen Lynghaug, Kjøttindustriens Fellesforening, mobil 97 58 64 95