presseticker

Skip to main content

Premierte kjøttprodukter fra Møre og Romsdal

  Publisert: 15.10.2010 07:00 - av  Henrik Arneberg

GULLJUBEL: Norgesmestere og hedersprisvinnere på rekke og rad. Foto: Johnny Syversen

STRÅLTE: Terje Starheim fra Vågen gård mottok hederspris for beste småskalabedrift. Foto: Johnny Syversen

 

 

 

Oslo: Dommerne har smakt, smattet og studert ferdig: I går kveld ble Norges beste kjøttprodukter kåret. Fem bedrifter fra Møre og Romsdal gjorde rent bord og sikret fylket gull, sølv og bronsemedaljer.

Hole Kjøtt fra Ålesund, Ole Ringdal fra Stranda, Sunnmøre Kjøtt fra Ørskog, Tind Spekevarer fra Stranda og Vågen Gård fra Nordmøre stakk i går av med til sammen 11 medaljer i NM i kjøttprodukter (se tabell).

 

Vågen Gård mottok dessuten hederspris for beste småskalabedrift.

– Denne prisen løfter oss fram og skaper et større mangfold i bransjen. I tillegg er det også et godt bevis på at småprodusenter holder toppkvalitet, sier Terje Starheim fra Vågen gård.

 

Med over 400 kjøttprodukter på startstreken, topptrent i smak og konsistens, var det hard kamp om medaljene og prisene under gårsdagens norgesmesterskap i kjøttprodukter. I flere klasser måtte det omdømming til for å kåre en vinner.

 

– Det har vært høyt nivå og veldig jevnt, særlig innen spekemat og ferdigmat. Vinnerne etter en tøff konkurranse er også forbrukerne som kan glede seg over at kvaliteten øker år for år, sier hoveddommer Mette Juberg Varan.

 

 

Pølse og spekemat i stjerneklasse

De tøffeste slagene sto i klassene pølser og spekemat med henholdsvis 107 og 100 deltakere. Produktsjef Roger Lund spratt jublende opp på podiet da det ble klart at ”Medisterpølse” fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri stakk av med den gjeve pølseseieren.

 

– Dette er utrolig gjevt og absolutt fortjent. I tillegg er det er moro å vinne i en såpass prestisjetung klasse. Vi har drevet med pølser i over 30 år og har toppmotiverte ansatte som alle fortjener heder og ære, sier Lund.

 

Han forteller at seierspølsa i utgangspunktet er en medisterpølse laget etter tradisjonell oppskrift. – Nytt i år er at vi blant annet har brukt en ny type krydder, opplyser han.

 

En lykkelig Tom Skjekkeland kunne entre podiet på vegne av norgesmesteren i spekemat, Gilde St. Kristina fra Nortura.

 

– Dette viser at også vi som ikke driver innenfor småskala kan lage knallgode produkter. Vi har lagt sjela vår i dette produktet, sier han.

 

Dommerne var over seg av begeistring for vinnerproduktet.

– Her ser vi en ny bransjestandard. Produktet er perfekt. Det er mørt, passe salt og lett å spise, lød begrunnelsen.

 

Fiks og ferdig

For deg som befinner deg i den berømte tidsklemma, eller som ikke liker å lage mat, kan vi betrygge deg med at det finnes ferdigmat av restaurantkvalitet. Aller best i år er blodpudding med gryn og rosiner fra Annis pølsemakeri.

 

– Den er helt perfekt. Vi vil ha mer, jublet dommerne.

 

–,Dette betyr masse for oss. Vi vet at vi har masse gode produkter, noe denne prisen beviser. Vi vant fordi vi var best, sier vinner Anni Byskov fornøyd.

 

 

– Matpakka trenger et løft

Finsbråten er årets suverene kjøttbedrift med hele 14 gullmedaljer, én hederspris og én norgesmestertittel. Nortura og Grilstad kom på de neste plassene.

Dommernes påleggsfavoritt, Okserull, kommer fra nettopp Finsbråten. Men til tross for 70 påmeldte påleggstyper, bør bransjen jobbe hardere for å løfte matpakka til neste år.

 

– Pålegg og posteier scorer lavest. Så nå blir det spennende å se om kjøttbransjen tar utfordringen, sier NM-general Hulda Tronstad Nydal fra Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF).

 

Hun håper også at samtlige fylker er representert under neste konkurranse og at årets deltakere bruker dommernes tilbakemeldinger til å forbedre produktene sine.

 

Kontaktperson:

* Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 992 61 816

 

 

 

 

 

 

 

FAKTABOKS:

Medaljer Hole Kjøtt

 

Hole Kjøtt AS Siliana Spekemat Hel spekepølse Gull
Hole Kjøtt AS Lammecarrè med espresso og mynte rub Kjøkkenklart Annet Sølv
Hole Kjøtt AS Weisswurst Pølse Spesial Bronse
Hole Kjøtt AS Kokt fåremør Pølse Spesial Bronse

 

 

Medaljer Ole Ringdal

 

Ole Ringdal AS Grillmør Pølse Spesial Sølv
Ole Ringdal AS Kokt-Skinke Pålegg Butikkskinke Bronse

 

Medaljer Sunnmøre Kjøtt fra

 

Sunnmøre Kjøtt AS Bacon tørrsaltet Kjøkkenklart Bacon Bronse

 

Medaljer Tind Spekevarer fra Stranda

 

Tind Spekevarer AS Langtidsmodnet spekeskinke Spekemat Spekeskinke Gull
Tind Spekevarer AS Speket pølse med fennikel Spekemat Annet Sølv
Tind Spekevarer AS Speket pølse med akevittkrydder Spekemat Hel spekepølse Bronse

 

Medalje Vågen Gård Nordmøre

 

Vågen Gård Normør Pølse Annet Bronse

 

 

Her er vinnerne

 

Hederspriser

Årets nye mat: Finsbråten for påleggspakke av miljøbesparende emballasje, Akershus

Økologisk: Norgården ovnsbakt leverpostei fra Nortura. Oslo/Hedmark

Vilt: Elgburger med bacon fra Brødrene Ringstad, Rakkestad i Østfold

Småskala: Vågen gård med Normør, Møre og Romsdal

Nøkkelhullsmerket: Kyllingfilet a la Pesto fra Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland

 

Norgesmesterne

Pølse: Medisterpølse fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS, Oslo

Spekemat: Gilde St. Kristina fra Nortura, Oslo/Hedmark

Postei/paté: Norgården Ovnsbakt leverpostei fra Nortura

Pålegg: Okserull fra Finsbråten AS, Eidsvoll i Akershus

Kjøttkaker: Medisterkake fra Brandbu Pølsemakeri, Brandbu i Gran i Oppland

Kjøkkenklart: Kyllingfilet todelt á la Pesto 330 g, Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland

Ferdigmat: Blodpudding med gryn og rosiner fra Annis Pølsemakeri AS, Oppland

 

 

 

 

 

Last ned grafisk oversikt over alle vinnerne fra NM i kjøttprodukter ved å klikke på pdf-linken under. Illustrasjon: Pål Dybwik

 

 

 

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak gruppebilde.jpg 26,01 kB (3263x4362)
Bilde - vedlegg til sak more og romsdal terje starheim Småskala .jpg 31,25 kB (3732x3072)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.10.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS