presseticker

Skip to main content

Premierte kjøttprodukter fra Hedmark

  Publisert: 15.10.2010 07:00 - av  Henrik Arneberg

RØRT: En tårevåt Kjersti Sørby, merkevaresjef i Nortura, tok imot hederspris for økologisk produkt og beste postei / paté på vegne av én av landets klart beste kjøttbedrifter med 11 medaljer i NM. Foto: Johnny Syversen

 

GULLJUBEL: Norgesmestere og hedersprisvinnere på rekke og rad. Foto: Johnny Syversen

 

Oslo: Dommerne har smakt, smattet og studert ferdig: I går kveld ble Norges beste kjøttprodukter kåret. To hedmarksbedrifter gjorde rent bord og sikret fylket gull, sølv og bronsemedaljer.

Både Arne Børresen AS og Nortura stakk i går av med til sammen 12 medaljer i NM i kjøttprodukter (se tabell).

 

Nortura mottok hedersprisen for beste økologiske produkt, for sin økologiske leverpostei.

 

Med over 400 kjøttprodukter på startstreken, topptrent i smak og konsistens, var det hard kamp om medaljene og prisene under gårsdagens norgesmesterskap i kjøttprodukter. I flere klasser måtte det omdømming til for å kåre en vinner.

 

– Det har vært høyt nivå og veldig jevnt, særlig innen spekemat og ferdigmat. Vinnerne etter en tøff konkurranse er også forbrukerne som kan glede seg over at kvaliteten øker år for år, sier hoveddommer Mette Juberg Varan.

 

En tårevåt Kjersti Sørby, merkevaresjef i hedmarksbedriften Nortura, tok imot prisen. – Det ligger utrolig mye arbeid bak dette produktet. Denne prisen betyr vanvittig mye for oss og for alle dem som er opptatt av økologi, sa hun.

 

Sørby forteller at de får mye skryt for den rene, litt gammeldagse smaken som kommer fram i mat uten kunstige tilsetningsstoffer. Nortura utmerket seg som én av Norges klart beste kjøttbedrifter med 11 medaljer.

 

Pølse og spekemat i stjerneklasse

De tøffeste slagene sto i klassene pølser og spekemat med henholdsvis 107 og 100 deltakere. Produktsjef Roger Lund spratt jublende opp på podiet da det ble klart at ”Medisterpølse” fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri stakk av med den gjeve pølseseieren.

 

– Dette er utrolig gjevt og absolutt fortjent. I tillegg er det er moro å vinne i en såpass prestisjetung klasse. Vi har drevet med pølser i over 30 år og har toppmotiverte ansatte som alle fortjener heder og ære, sier Lund.

 

Han forteller at seierspølsa i utgangspunktet er en medisterpølse laget etter tradisjonell oppskrift. – Nytt i år er at vi blant annet har brukt en ny type krydder, opplyser han.

 

En lykkelig Tom Skjekkeland kunne entre podiet på vegne av norgesmesteren i spekemat, Gilde St. Kristina fra Nortura.

 

– Dette viser at også vi som ikke driver innenfor småskala kan lage knallgode produkter. Vi har lagt sjela vår i dette produktet, sier han.

 

Dommerne var over seg av begeistring for vinnerproduktet.

– Her ser vi en ny bransjestandard. Produktet er perfekt. Det er mørt, passe salt og lett å spise, lød begrunnelsen.

 

Fiks og ferdig

For deg som befinner deg i den berømte tidsklemma, eller som ikke liker å lage mat, kan vi betrygge deg med at det finnes ferdigmat av restaurantkvalitet. Aller best i år er blodpudding med gryn og rosiner fra Annis pølsemakeri.

 

– Den er helt perfekt. Vi vil ha mer, jublet dommerne.

 

–,Dette betyr masse for oss. Vi vet at vi har masse gode produkter, noe denne prisen beviser. Vi vant fordi vi var best, sier vinner Anni Byskov fornøyd.

 

 

– Matpakka trenger et løft

Finsbråten er årets suverene kjøttbedrift med hele 14 gullmedaljer, én hederspris og én norgesmestertittel. Nortura og Grilstad kom på de neste plassene.

Dommernes påleggsfavoritt, Okserull, kommer fra nettopp Finsbråten. Men til tross for 70 påmeldte påleggstyper, bør bransjen jobbe hardere for å løfte matpakka til neste år.

 

– Pålegg og posteier scorer lavest. Så nå blir det spennende å se om kjøttbransjen tar utfordringen, sier NM-general Hulda Tronstad Nydal fra Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF).

 

Hun håper også at samtlige fylker er representert under neste konkurranse og at årets deltakere bruker dommernes tilbakemeldinger til å forbedre produktene sine.

 

Kontaktperson:

* Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 992 61 816

 

 

 

FAKTABOKS:

Medalje Arne Børresen AS fra Hamar:

 

Arne Børresen AS Håndstekte medisterkaker Kjøttkake Kjøttkake Sølv

 

 

Medaljer Nortura fra Oslo/Hedmark:

 

Nortura Norgården Ovnsbakt leverpostei (Hederspris) Postei/paté Gull
Nortura Gilde Gourmetwiener Pølse Gull
Nortura Gilde Salamia Siliana Spekemat Gull
Nortura Gilde St. Kristina (Hederspris) Spekemat Gull
Nortura Gilde Ostewiener Pølse Sølv
Nortura Prior Kyllingfilet mild paprika Pålegg Sølv
Nortura Gilde Håndstekte Karbonader Kjøttkake Bronse
Nortura Gilde Ovnsbakt leverpostei Postei/paté Bronse
Nortura Gilde Lammepølse med rosmarin og hvitløk Pølse Bronse
Nortura Prior Krydderpølse (Chorizo) Pølse Bronse
Nortura Gilde Gled deg til Pepperskinke Pålegg Bronse

 

 

Her er vinnerne

 

Hederspriser

Årets nye mat: Finsbråten for påleggspakke av miljøbesparende emballasje, Akershus

Økologisk: Norgården ovnsbakt leverpostei fra Nortura. Oslo/Hedmark

Vilt: Elgburger med bacon fra Brødrene Ringstad, Rakkestad i Østfold

Småskala: Vågen gård med Normør, Møre og Romsdal

Nøkkelhullsmerket: Kyllingfilet a la Pesto fra Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland

 

Norgesmesterne

Pølse: Medisterpølse fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS, Oslo

Spekemat: Gilde St. Kristina fra Nortura, Oslo/Hedmark

Postei/paté: Norgården Ovnsbakt leverpostei fra Nortura

Pålegg: Okserull fra Finsbråten AS, Eidsvoll i Akershus

Kjøttkaker: Medisterkake fra Brandbu Pølsemakeri, Brandbu i Gran i Oppland

Kjøkkenklart: Kyllingfilet todelt á la Pesto 330 g, Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland

Ferdigmat: Blodpudding med gryn og rosiner fra Annis Pølsemakeri AS, Oppland

 

Last ned grafisk oversikt over alle vinnerne fra NM i kjøttprodukter ved å klikke på pdf-linken under. Illustrasjon: Pål Dybwik

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak hederspris økologisk1.jpg 20,73 kB (3066x4362)
Bilde - vedlegg til sak gruppebilde.jpg 6,21 kB (3263x4362)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.10.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS