presseticker

Skip to main content

Premierte kjøttprodukter fra Eidsvoll

  Publisert: 15.10.2010 07:00 - av  Henrik Arneberg

GULLJUBEL: Norgesmestere og hedersprisvinnere på rekke og rad. Bak fra venstre Kjell Ringstad, Roger Lund, Martin Wangen, Foran fra venstre Svein Høgden, Kjersti Sørby, Anni Byskov og Thomas Steen Kristiansen under premieutdelingen på Kulinarisk Akademi torsdag kveld. Foto: Johnny Syversen

 

 

 

 

STRÅLTE: Avdelingsleder Henning Solhaug fra Eidsvoll tok imot prisen for Finsbråtens gode emballasjeløsning. Foto: Johnny Syversen

 

 

 

 

Oslo: Dommerne har smakt, smattet og studert ferdig: I går kveld ble Norges beste kjøttprodukter kåret. To Akershus-bedrifter gjorde rent bord og sikret fylket gull, sølv og bronsemedaljer.

Både Smedstuen gård og Finsbråten holder til på Eidsvoll. I går stakk de to bedriftene av med til sammen 20 medaljer i NM i kjøttprodukter (se tabell).

 

Med over 400 kjøttprodukter på startstreken, topptrent i smak og konsistens, var det hard kamp om medaljene og prisene under gårsdagens norgesmesterskap i kjøttprodukter. I flere klasser måtte det omdømming til for å kåre en vinner.

 

– Det har vært høyt nivå og veldig jevnt, særlig innen spekemat og ferdigmat. Vinnerne etter en tøff konkurranse er også forbrukerne som kan glede seg over at kvaliteten øker år for år, sier hoveddommer Mette Juberg Varan.

 

Blant dem som kunne reise hjem med tungt metall i bagasjen var Smedstuen Gård og Finsbråten.

 

Avdelingsleder Henning Solhaug hadde æren av å ta imot prisen for Finsbråten.

– Dette har vi jobbet enormt mye for å få til. Men vår produktutvikler hadde hele tiden tro på den nye påleggspakken. Det er fint å ta et miljøansvar og samtidig ha ferskt pålegg hver dag, sa han.

 

Pølse og spekemat i stjerneklasse

De tøffeste slagene sto i klassene pølser og spekemat med henholdsvis 107 og 100 deltakere. Produktsjef Roger Lund spratt jublende opp på podiet da det ble klart at ”Medisterpølse” fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri stakk av med den gjeve pølseseieren.

 

– Dette er utrolig gjevt og absolutt fortjent. I tillegg er det er moro å vinne i en såpass prestisjetung klasse. Vi har drevet med pølser i over 30 år og har toppmotiverte ansatte som alle fortjener heder og ære, sier Lund.

 

Han forteller at seierspølsa i utgangspunktet er en medisterpølse laget etter tradisjonell oppskrift. – Nytt i år er at vi blant annet har brukt en ny type krydder, opplyser han.

 

En lykkelig Tom Skjekkeland kunne entre podiet på vegne av norgesmesteren i spekemat, Gilde St. Kristina fra Nortura.

 

– Dette viser at også vi som ikke driver innenfor småskala kan lage knallgode produkter. Vi har lagt sjela vår i dette produktet, sier han.

Dommerne var over seg av begeistring for vinnerproduktet.

– Her ser vi en ny bransjestandard. Produktet er perfekt. Det er mørt, passe salt og lett å spise, lød begrunnelsen.

 

Fiks og ferdig

For deg som befinner deg i den berømte tidsklemma, eller som ikke liker å lage mat, kan vi betrygge deg med at det finnes ferdigmat av restaurantkvalitet. Aller best i år er blodpudding med gryn og rosiner fra Annis pølsemakeri.

 

– Den er helt perfekt. Vi vil ha mer, jublet dommerne.

 

– Dette betyr masse for oss. Vi vet at vi har masse gode produkter, noe denne prisen beviser. Vi vant fordi vi er best, sier vinner Anni Byskov fornøyd.

 

– Matpakka trenger et løft

Finsbråten er årets suverene kjøttbedrift med hele 14 gullmedaljer, én hederspris og én norgesmestertittel. Nortura og Grilstad kom på de neste plassene.

Dommernes påleggsfavoritt, Okserull, kommer fra nettopp Finsbråten. Men til tross for 70 påmeldte påleggstyper, bør bransjen jobbe hardere for å løfte matpakka til neste år.

 

– Pålegg og posteier scorer lavest. Så nå blir det spennende å se om kjøttbransjen tar utfordringen, sier NM-general Hulda Tronstad Nydal fra Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF).

 

Hun håper også at samtlige fylker er representert under neste konkurranse og at årets deltakere bruker dommernes tilbakemeldinger til å forbedre produktene sine.

 

Kontaktperson:

* Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 992 61 816

 

 

 

 

 

 

FAKTABOKSER

Medaljer Smedstuen:

 

 

Smedstuen Gård AS Roastbiff stekt Pålegg Delikatessepålegg Gull
Smedstuen Gård AS Fenalår m/ ben Spekemat Fenalår Gull
Smedstuen Gård AS Viltburger Kjøttkake Karbonade Sølv
Smedstuen Gård AS Roastbiff av elg Pålegg Delikatessepålegg Sølv
Smedstuen Gård AS Pæreskinke Spekemat Spekeskinke Sølv
Smedstuen Gård AS Elgkarbonade Kjøttkake Karbonade Bronse

 

Medaljer Finsbråten:

 

 

Finsbråten AS Spanske kjøttboller Kjøttkake Annet Gull
Finsbråten AS Løkknacker Pølse Spesial Gull
Finsbråten AS Gourmetgrill Pølse Grill Gull
Finsbråten AS Okserull Pålegg Annet Gull
Finsbråten AS Sylte Pålegg Annet Gull
Finsbråten AS Coppa Spekemat Annet Gull
Finsbråten AS Pepperpate Postei/paté Sølv
Finsbråten AS Bratwurst Pølse Spesial Sølv
Finsbråten AS Wienerpølse Pølse Wiener Sølv
Finsbråten AS Biffkarbonader Kjøttkake Karbonade Bronse
Finsbråten AS Grove medisterkaker Kjøttkake Kjøttkake Bronse
Finsbråten AS Hvitløkknacker Pølse Spesial Bronse
Finsbråten AS Ribberull Pålegg Annet Bronse
Finsbråten AS Spekeskinke Parmainspirert Spekemat Spekeskinke Bronse

 

 

Her er vinnerne

 

Hederspriser

Årets nye mat: Finsbråten for påleggspakke av miljøbesparende emballasje, Akershus

Økologisk: Norgården ovnsbakt leverpostei fra Nortura. Oslo/Hedmark

Vilt: Elgburger med bacon fra Brødrene Ringstad, Rakkestad i Østfold

Småskala: Vågen gård med Normør, Møre og Romsdal

Nøkkelhullsmerket: Kyllingfilet a la Pesto fra Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland

 

Norgesmesterne

Pølse: Medisterpølse fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS, Oslo

Spekemat: Gilde St. Kristina fra Nortura, Oslo/Hedmark

Postei/paté: Norgården Ovnsbakt leverpostei fra Nortura

Pålegg: Okserull fra Finsbråten AS, Eidsvoll i Akershus

Kjøttkaker: Medisterkake fra Brandbu Pølsemakeri, Brandbu i Gran i Oppland

Kjøkkenklart: Kyllingfilet todelt á la Pesto 330 g, Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland

Ferdigmat: Blodpudding med gryn og rosiner fra Annis Pølsemakeri AS, Oppland

 

 

 

 

Last ned grafisk oversikt over alle vinnerne fra NM i kjøttprodukter ved å klinke på pdf-linken under. Illustrasjon: Pål Dybwik

 

 

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak gruppebilde.jpg 2,78 MB (3263x4362)
Bilde - vedlegg til sak akershus finsbråten solhaug kvadrat.jpg 2,92 MB (3462x3328)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.10.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS