Premierte juleprodukter fra Oslo
Onsdag 22. november ble det klart hvem som lager Norges beste juleprodukter. Kjøttbransjens Landsforbund arrangerte mesterskapet i samarbeid med Opplysningskontoret for kjøtt, og det ble kåret vinnere i tre ulike klasser.
Gullsylte
De tre klassene det ble kjempet i var Pinnekjøtt, Julepølse og Julepålegg. Produktene ble bedømt etter kriteriene smak og lukt, tekstur og konsistens og utseende og farge.
I Norgesmesterskapet deles det ut både gull-, sølv- og bronsemedaljer, avhengig av poengsum. Men bare den aller beste i hver klasse kan smykke seg med norgesmestertittelen. 39 poeng eller mer gir gull, over 37 poeng gir sølv, mens du trenger 35 poeng for å få bronse.
Til tross for at Gilde Norge fra Oslo stakk av med det aller gjeveste metallet for sin oppskårete sylte, holdt det ikke helt til norgesmestertittelen. Gilde lå nemlig 0,33 poeng bak norgesmesteren i påleggsklassen, en okserull fra Leiv Vidar Slakterforretning. Til gjengjeld tok Gilde med seg to sølvmedaljer og en bronsemedalje for pinnekjøtt og julepølser.
– Vi er veldig fornøyde med gull i påleggsklassen. De få poengene vi kom bak norgesmestrene skyldes vel at noen fant noe brusk, fleiper Tom Sjekkeland fra Gilde Norge.
– Vi fikk fire medaljer på fire påmeldte produkter, så det betyr vel at kvaliteten er bra jevnt over. Det er spesielt morsomt å få belønning for sylten, som er håndlaget og som krever mye arbeid, sier han.
Krevende mesterskap
– Juleproduktenes NM er alltid veldig spennende, og det krever ekstra mye av produsentene å være på topp med produkter som de bare lager én gang i året. Våre fagdommere har gjort en stor innsats for at alle skal ha mulighet til å servere den perfekte julepølsen på julekvelden og det beste pinnekjøttet på nyttårsaften, sier en fornøyd Bjørn-Ole Juul-Hansen fra Kjøttbransjens Landsforbund.
Også hoveddommer og pølsemakermester Tore Teigen var svært fornøyd med årets NM.
– Alle produktene som får medalje er selvsagt veldig, veldig gode, sier Teigen, som mener nivået på særlig pinnekjøtt og julepålegg var svært høyt i år. Hele sju ulike pinnekjøttvarianter fikk gullmedalje, mens to produkter i hver av de resterende klassene heretter kan smykke seg med gullmedalje.
Kontaktpersoner:
Assisterende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen, Kjøttbransjens Landsforbund, mob. 91 35 93 82
* Informasjonsansvarlig Kristin Stormo, Kjøttbransjens Landsforbund, mob. 48 15 51 34
* Informasjonsleder Thomas Tangen, Opplysningskontoret for kjøtt, mob. 93 05 35 55.
- Pinnekjøtt: Pers Kjøkken, Vestfold.
- Julepølse: Finsbråten, Akershus
- Julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning, Buskerud