Premiert julemat fra Oslo
Hele 134 produkter ble sendt inn til bedømming hos noen av landets dyktigste fagfolk fra kjøttbransjen. Blant produktene skulle det kåres vinnere i kategoriene pinnekjøtt, julepølse, sylte, rull og syltelabber.
– Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen tidligere, så dette har virkelig vært en tøff runde. Det skyldes ikke først og fremst antallet, men snarere at flere produkter holder høy standard, sier arrangør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).
I tillegg til at de tre beste produktene i hver klasse ble kåret, ble det også utdelt gull-, sølv- og bronsemerker etter poengsum.
Røkt pinnekjøtt til topps
Som alltid er det stort spenning knyttet til klassen Pinnekjøtt, som i år fikk et noe uventet utfall, ifølge hoveddommeren.
– I år var det tre røkte pinnekjøtt som gikk helt til topps. Røkt pinnekjøtt er veldig typisk vestlandsk, og mindre utbredt i resten av landet, sier hoveddommer i konkurransen, pølsemakermester Tore Teigen.
Etter at hele 28 pinnekjøtt var smakt på, var det Gildes Eldhusrøkt pinnekjøtt som endte nest øverst på pallen. – Produsenten har her gjort et flott arbeid og leverer et godt røkt pinnekjøtt som passer for de som liker kjøttet godt saltet og med kraftig smak, sier Teigen. Han forteller at ettersom pinnekjøttet også har blitt noe magrere med årene, er det viktig å vanne ut kjøttet lenge nok.
– Det pinnekjøttet som inneholder lite fett og mer kjøtt, trekker naturlig til seg mer salt, derfor er det viktig å vanne ut kjøttet. Selv mener jeg at pinnekjøtt bør vannes ut i 24-36 timer, for deretter og dampes til kjøttet nesten faller av beina. De som da savner salt kan heller bruke saltkaret, sier Teigen.
Magrere julepølser
Teigen er godt fornøyd med julematen som skal på norske middagsbord i den kommende høytiden. Særlig i klassene pinnekjøtt og julepølse var det hard konkurranse, der var det påmeldt henholdsvis 28 og 45 produkter.
– Julepølsa er kanskje den julematen som har endret seg mest i løpet av de siste årene, ved å bli magrere. Tidligere pleide produsenten å lage julepølsa litt ekstra smakfull, med fløte og sukkerkavring fra boller – nå er mye av dette kuttet vekk og pølsene har derfor blitt magrere og mer smakløse, sier Teigen.
I klassen for julepølse var det hele tre bedrifter fra hovedstaden som utmerket seg. Også her tok Gilde Norge merke – sølv med sin røkte julepølse – men nådde ikke opp til pallen denne gangen. Bedriften Ryen Kjøtt fikk både sølvmerke for sin Grov Vossakorv og sølv for sin Julepølse, mens Gunnar Ruud Catering fra Kampen fikk bronse med sin julepølse.
Kunstnerisk rull
I klassene Rull og Sylte var det henholdsvis 27 og 28 produkter påmeldt. Og Teigen er svært imponert over de innmeldte produktene.
– Vinnerrullen var helt fantastisk laget. Det så nesten ut som den var tegnet, så fin var den. Selv om både syltene og rullene også har blitt noe magrere med årene, var det svært smakfulle produkter som gikk til topps i disse klassene også, sa Teigen.
Syltelabber for den eldre garde
En produktklasse som var ny av året var Syltelabber. I denne klassen fikk dommerne inn kun seks produkter til bedømming. Gilde stakk av med andreplassen på sitt produkt som mottok bronsemerke.
– Syltelabber tilhører den eldre garde og byr på utfordringer for mange produsenter, så her er det absolutt mye å hente. Men det er et smakfullt og tradisjonsrikt produkt som absolutt flere burde lære seg å lage og spise, sier Teigen, som lover at nå er det bare å gå ut og fylle handlevognen med julemat.
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, informasjonsansvarlig Kristin Stormo, mob. 48 15 51 34
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, assisterende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen, mob. 91 35 93 82
*Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mob. 930 53 555
Pinnekjøtt:
1. Årets pinnekjøtt 2007: Ingebrigtsen Kjøtt AS, fra Tromsø, Røkt pinnekjøtt.
2. Gilde Norge BA, Oslo, Eldhusrøkt pinnekjøtt,
3. Smedstuen Gård AS, Akershus, Røkt pinnekjøtt,
Pølse:
1. Årets julepølse 2007: Arne Børresen AS, Hamar i Hedmark, Julepølse
2. SPIS Mørekjøtt AS, Vestnes i Møre og Romsdal, Dampemorr
3. Finsbråten AS, Eidsvoll i Akershus, Sosisser
3. SPIS AS Brumunddal, Hedmark, Sosisser
Rull:
1. Årets julerull 2007: Leiv Vidar Slakteforretning AS, Hønefoss, Fleskerull
2. Finsbråten AS, Eidsvoll i Akershus, Okserull
2. Leiv Vidar Slakterforretning, Hønefoss, Mager julerull
Sylte:
1. Årets sylte 2007: Thulefjord AS, Bodø i Nordland, Surret sylte
2. Finsbråten AS, Eidsvoll, Lefsesylte
3. Pers Kjøkken, Sandefjord, Kyllingsylte
Syltelabber:
1. Årets syltelabb 2007: Jens Eide AS, Lillesand, Syltelabber
2. Gilde Norge BA, Oslo, Syltelabber
Flere resultater er å finne på www.kjottbransjen.no.