presseticker

Skip to main content

Poppet opp med smaksreise

  Publisert: 02.11.2010 07:00 - av  Guro Sollien Eriksrud

FEM GRUNNSMAKER: Aleksandra Pestka og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk viser fram menyen som åpnet med en syrlig smoothie og endte med en søt pavlova. Bak ser vi Jacob Ivansson og Ilayda Gunal. Foto: Johnny Syversen

PRESENTERTE MENYEN: – Vi er blitt enige om vi er litt nervøse begge to – og at det er lov å ha med jukselapp, sa Lars Peder Brekk da han presenterte menyen sammen med Aleksandra Pestka. Foto: Johnny Syversen

FARGERIK START: Lars Peder Brekk fikk servert smoothie av Melek Kilik og Hina Safdar. Foto: Johnny Syversen

Oslo: Nå har også landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og sjetteklassingene Melek Kilik og Hina Safdar kastet seg med på en het London-trend: I går laget de ”popp opp-restaurant” i Arkitektmuseet.

– Det er litt skummelt, sier Melek Kilic om å lage smoothie til en statsråd. Hun er trolig verdenshistoriens yngste popp opp-restaurantkokk sammen med sine klassekamerater.

 

I London er popp opp-restauranter en het trend for tiden, restauranter som dukker opp på uante steder for så å forsvinne igjen like plutselig som de kom. Felles for dem alle er at de har et bestemt tema. Det var også tilfelle da sjetteklassinger fra Mortensrud skole bød statsråd Brekk og parallellklassen sin på en femretters middag på Arkitektmuseet i Oslo. De fem rettene representerte hver av de fem grunnsmakene.

 

Verdensnyhet

Selv om Oslo henger etter byer som London og Paris, er dette trolig aller første gang det er blitt laget popp opp-restaurant av og for barn. Dette var starten på ”smakens uke”, en uke hvor over 300 skoler skal ha smak på timeplanen. Åpningen var mer enn en hyggelig og smaksrik opplevelse for statsråd Brekk.

 

– Dette gir kjempeviktig kunnskap til elevene. Når jeg ser hvor engasjerte de er her på kjøkkenet, så har vi truffet innertieren, sier matministeren, som selv måtte ta i et tak på kjøkkenet hjemme da han var like gammel. Det oppfordrer han også popp opp-kokkene til å gjøre.

 

Brekk er glad for at det ser ut til at skolekjøkkenet, eller mat og helse som faget heter nå, igjen blir prioritert rundt om i landet. – Barn skal ikke tegne mat, de må få være med å lage den, sier han.

 

Kritiserte restaurantbransjen

Matminister Brekk benyttet også muligheten til å sparke litt mot restaurantbransjen. – Barnemenyene rundt omkring er altfor enkle. Jeg vil at alle restauranter skal lage variert og smaksrik mat også til de unge, sa han.

 

40 av skolene som deltar får denne uka besøk av smakskonsulenter i hvite frakker som guider elevene gjennom ulike smaker. Oda Christensen og de andre smakskonsulentene håper elevene skal synes mat er enda mer gøy etter dette. Prosjektet har i alle fall hatt den ønskede effekten på Melek Kilic.

 

– Dette er utrolig gøy. Jeg er veldig glad vi har fått lov å være med, sier hun. Nå skal hun hjem å diske opp for foreldrene.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

 

Smakens uke
  • Ideen om en egen uke viet til smak er hentet fra Frankrike.
  • Målet er å fremme kompetanse om smak hos barn.
  • ”Smakens uke” arrangeres her for femte år på rad.
  • For tredje gang skal smakskonsulenter reise rundt med skoleopplegget ”smak på timeplanen”.
  • 307 skoler meldte seg på opplegget, og 40 ble plukket ut for å delta.
  • Disse skolene får besøk av ”smakskonsulenter”.
  • Smakens uke arrangeres av Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Opplysningskontorene i landbruket, Nofima mat og Norges Kokkemesteres Landsforening.

 

Dette serverte popp opp-restauranten

Aperitiff: Blåbærsmoothie (syrlig)

Forrett 1: Grapefruktsalat med rips og ruccola (bittert)

Forrett 2: Byggrynsshot med miniknekkebrød (salt)

Hovedrett: Småbiff på potet, med olje av soltørket tomat (umami)

Dessert: Pavlova (søtt)

 

 

 

Her får du mer informasjon:

www.smakensuke.no og www.mat.no. For oppskrifter fra arrangementet: Se Landbruks- og matdepartementets hjemmesider.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 02.11.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS