Oslo-paté kåret til årets beste tradisjonsprodukt
De 12 fagdommerne har kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller -kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.
I tillegg til at de tre beste produktene i hver klasse ble kåret, ble det også utdelt gull-, sølv- og bronsemedaljer etter poengsum.
Produsenten A. Strøm-Larsen AS fra Torshov i Oslo sikret seg årets pris for beste tradisjonsprodukt med sin velsmakende julepate. Prisen ble delt ut av statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Ola T. Heggem. I tillegg fikk den tradisjonsrike kjøttbutikken gullmedalje for juleskinke i klassen for ferdigkokt julemat og bronsemedaljeplasser i kategoriene julepålegg og pinnekjøtt.
– Dette er priser det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, opplyser administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).
– Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen som i år, så dette er en jevn og hard konkurranse. Det skyldes ikke bare antallet, men snarere at flere produsenter holder høy standard. Her har Strøm-Larsen virkelig levert varene, sier Reksnes.
Sikrer gode produkter
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. – Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et høyt nivå innenfor alle klassene.
Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan mener kåringen er en vinn-vinn-situasjon. – Bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser hun.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, administrerende direktør Dag Henning Reksnes, mobil 95 04 40 49
Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse
Flere resultater er å finne på www.kjottbransjen.no.
Lokale vinnere, Oslo:
Tradisjonsprodukt:
Årets tradisjonsprodukt: Julepate A. Strøm-Larsen AS, Torshov
Urøkt pinnekjøtt
Bronse: Urøykt pinnekjøtt kutta av vossalam Unil - Jacobs Utvalgte, Holtet
Røkt pinnekjøtt
Bronse: Røkt pinnekjøtt A. Strøm-Larsen AS, Torshov
Bronse: Eldhusrøykt pinnekjøtt Nortura, Økern
Julepålegg:
Bronse: Ribberull A. Strøm-Larsen AS, Torshov
Julemat ferdigstekt/-kokt
Gull: Juleskinke A. Strøm-Larsen AS, Torshov
Medisterkaker
Bronse: Gilde kokt julepølse Nortura, Økern