Oslo best i kjøtt-NM
Med over 400 kjøttprodukter på startstreken, topptrent i smak og konsistens, var det hard kamp om medaljene og prisene under gårsdagens norgesmesterskap i kjøttprodukter.
– Det har vært høyt nivå og veldig jevnt, særlig innen spekemat og ferdigmat. Vinnerne etter en tøff konkurranse er også forbrukerne som kan glede seg over at kvaliteten øker år for år, sier hoveddommer Mette Juberg Varan.
Oslo utmerket seg med en utrolig bredde og stjernekvalitet i mange klasser. Her finner vi norgesmesterne i pølse, postei og spekemat, samt landets beste bacon, wienerpølse, salami, spekeskinke og butikkskinke. Oppå det hele stakk Oslo av med hedersprisen for økologisk mat, for Norgården Ovnsbakt leverpostei fra Nortura.
En tårevåt Kjersti Sørby, merkevaresjef i Nortura, tok imot prisen.
– Det ligger utrolig mye arbeid bak dette produktet. Denne prisen betyr vanvittig mye for oss og for alle dem som er opptatt av økologi, sier hun.
Sørby forteller at de får mye skryt for den rene, litt gammeldagse smaken som kommer fram i mat uten kunstige tilsetningsstoffer. Nortura utmerket seg som én av Norges klart beste kjøttbedrifter med 11 medaljer.
Pølse og spekemat i stjerneklasse
De tøffeste slagene sto i klassene pølser og spekemat med henholdsvis 107 og 100 deltakere. Produktsjef Roger Lund spratt jublende opp på podiet da det ble klart at ”Medisterpølse” fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri stakk av med den gjeve pølseseieren.
– Dette er utrolig gjevt og absolutt fortjent. I tillegg er det er moro å vinne i en såpass prestisjetung klasse. Vi har drevet med pølser i over 30 år og har toppmotiverte ansatte som alle fortjener heder og ære, sier Lund.
Han forteller at seierspølsa i utgangspunktet er en medisterpølse laget etter tradisjonell oppskrift. – Nytt i år er at vi blant annet har brukt en ny type krydder, opplyser han.
En lykkelig Tom Skjekkeland kunne entre podiet på vegne av norgesmesteren i spekemat, Gilde St. Kristina fra Nortura.
– Dette viser at også vi som ikke driver innenfor småskala kan lage knallgode produkter. Vi har lagt sjela vår i dette produktet, sier han.
Dommerne var over seg av begeistring for vinnerproduktet.
– Her ser vi en ny bransjestandard. Produktet er perfekt. Det er mørt, passe salt og lett å spise, lød begrunnelsen.
Fiks og ferdig
For deg som befinner deg i den berømte tidsklemma, eller som ikke liker å lage mat, kan vi betrygge deg med at det finnes ferdigmat av restaurantkvalitet. Aller best i år er blodpudding med gryn og rosiner fra Annis pølsemakeri.
– Den er helt perfekt. Vi vil ha mer, jublet dommerne.
– Dette betyr masse for oss. Vi vet at vi har masse gode produkter, noe denne prisen beviser. Vi vant fordi vi var best, sier vinner Anni Byskov fornøyd.
– Matpakka trenger et løft
Finsbråten er årets suverene kjøttbedrift med hele 14 gullmedaljer, én hederspris og én norgesmestertittel. Nortura og Grilstad kom på de neste plassene.
Dommernes påleggsfavoritt, Okserull, kommer fra nettopp Finsbråten. Men til tross for 70 påmeldte påleggstyper, bør bransjen jobbe hardere for å løfte matpakka til neste år.
– Pålegg og posteier scorer lavest. Så nå blir det spennende å se om kjøttbransjen tar utfordringen, sier NM-general Hulda Tronstad Nydal fra Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF).
Hun håper også at samtlige fylker er representert under neste konkurranse og at årets deltakere bruker dommernes tilbakemeldinger til å forbedre produktene sine.
Kontaktperson:
* Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 992 61 816
Følgende Oslo-bedrifter deltok:
* A Strøm-Larsen
fikk gull og sølv i klassen kjøkkenklart for sitt Bacon og Panchetta og sølv for Rødvinsmarinert flatbiff i klassen pålegg
* Nortura
fikk fire gullmedaljer for Norgården Ovnsbakt Leverpostei (postei), Gilde Gourmetwiener (pølse), Gilde Salamia Siliana (spekemat) og Gilde St. Kristina (spekemat). For Gilde ostewiener (pølse) og Prior kyllingfilet mild paprika (pålegg) fikk de sølv. Bronsemedaljer gikk til Gilde Håndstekte karbonader (kjøttkake), Gilde Ovnsbakt leverpostei (postei), Gilde lammepølse med rosmarin og hvitløk (pølse), Prior Krydderpølse (Chorizo) (pølse) og Gilde Gled deg til pepperskinke (pålegg). Nortura fikk også hederspris og to norgesmestertitler.
* Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri
fikk norgesmestertittelen i pølseklassen samt sølvmedaljer for Bacon i klassen kjøkkenklart, Oste- & Chiligrill, Ungarsk pølse og Wienerpølse i klassen pølse og bronse for Grillpølse.
Her er vinnerne
Hederspriser
Årets nye mat: Finsbråten for påleggspakke av miljøbesparende emballasje, Akershus
Økologisk: Norgården ovnsbakt leverpostei fra Nortura. Oslo/Hedmark
Vilt: Elgburger med bacon fra Brødrene Ringstad, Rakkestad i Østfold
Småskala: Vågen gård med Normør, Møre og Romsdal
Nøkkelhullsmerket: Kyllingfilet a la Pesto fra Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland
Norgesmesterne
Pølse: Medisterpølse fra Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS, Oslo
Spekemat: Gilde St. Kristina fra Nortura, Oslo/Hedmark
Postei/paté: Norgården Ovnsbakt leverpostei fra Nortura
Pålegg: Okserull fra Finsbråten AS, Eidsvoll i Akershus
Kjøttkaker: Medisterkake fra Brandbu Pølsemakeri, Brandbu i Gran i Oppland
Kjøkkenklart: Kyllingfilet todelt á la Pesto 330 g, Den Stolte Hane, Gjøvik i Oppland
Ferdigmat: Blodpudding med gryn og rosiner fra Annis Pølsemakeri AS, Oppland
Last ned grafisk oversikt over alle vinnerne fra NM i kjøttprodukter ved linken under. Illustrasjon: Pål Dybwik