Østfoldinger kniver om NM-tittel i kjøttfag
Jeanette Husnes (20) jobber til daglig som butikkslakterlærling på Meny Halden, men til uken skal hun slipe knivene i Ålesund side om side med noen av Norges beste innen kjøttfaget.
– Jeg både gruer og gleder meg. Jeg er veldig stolt av å ha kvalifisert meg, så jeg tar det ikke så tungt om jeg ikke går til topps, men jeg håper jo på en medalje, sier Halden-jenta. Hun synes arrangementer er svært positivt.
– Det er veldig bra for oss lærlinger. Meny og Ultra har satset mye på oss, og vi har vært på veldig lærerike samlinger i forkant, forteller hun.
Øvet hele sommeren
Med seg fra Østfold har hun Alexander Høe (18), som er lærling i Meny Begby i Fredrikstad.
– Det er første gang jeg skal være med, og jeg er veldig fornøyd å ha kommet videre til Ålesund. Jeg har øvet i butikken i lang tid, så både kunder og ansatte har fått et lite innsyn i hva jeg skal lage, sier Høe, som trives svært godt i faget.
– Som butikkslakter er de færreste dager like. Rett som det er får man spørsmål fra kunder om å lage noe man ikke har laget før, så man slutter aldri å utvikle seg, sier han.
Mangfoldig fag
Norgesmesterskapet, som avholdes for 12. året på rad, blir hele kjøttstykker gjort om til ferdige ferskvareprodukter. Alle deltagerne, både lærlingene og svennene, har vært igjennom tøffe lokale konkurranser i forkant av mesterskapet.
– Dette er et norgesmesterskap som virkelig illustrer hvor mangfoldig kjøttfaget er. Deltagerne må mestre alt fra grovstykking til foredling og salg, sier Espen Lynghaug, fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening.
Han tror torsdagens og fredagens begivenheter i Ålesund er viktig for å skape stolthet i yrket, og vise de yngre at det finnes mange spennende karrierevalg innenfor kjøttfaget.
Ny hverdag i dagligvaren
– Det er tydelig at dette er blitt en konkurranse som også dagligvarekjedene satser på. Meny er den kjeden som i år er klart sterkest representert i finalen. Det siste året har Meny satset sterkt på et treningsopplegg for sine ansatte, sier Lynghaug.
Også hoveddommer fra Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, tror dagligvarekjedene har alt å vinne på å gjøre sine kjøttfagsvenner og – lærlinger enda bedre.
– Norske forbrukere stiller stadig større krav til matvarebutikkene, og vi har også mer penger i matbudsjettet enn før. Nordmenn ønsker ikke lenger å bare kose seg i helgene, men vil ha god og variert mat hele uken, sier Teigen.
Hever nivået
Han forteller at norgesmesterskapet i Ålesund er med på å heve nivået på produktene kundene finner i butikken, og derfor er like viktig for forbrukerne som for de som står med kniven i hånden og konkurrerer.
– Mesterskapet bedømmes etter flere kriterier. Økonomisk vinning er selvfølgelig viktig. Dette skal være produkter som de aller fleste skal ha råd til å kose seg med, derfor er det er slett ikke uvanlig at et enkelt kjøttstykke blir til opptil et trettitalls forskjellige produkter. I tillegg måles deltagerne på kreativitet, hygiene og orden, samt presentasjon av sine egne produkter, sier Teigen.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Jeanette Husnes, Meny Halden, tlf. 69 19 06 50
* Alexander Høe, Meny Begby, tlf. 69 94 99 50
* Hoveddommer Bjørn Tore Teigen, Opplysningskontoret for kjøtt, mobil 91 51 95 52
* Fagsjef Espen Lynghaug, Kjøttindustriens Fellesforening, mobil 97 58 64 95