Østfoldinger går for gull i grilling
Norge har mange ganger vist at de har kokker i verdensklasse. På lørdag blir det harde slag – og mye latter – over grillkullet i Sofienbergparken i Oslo. Da skal Norges beste grillere kåres.
Hittil er 13 lag påmeldt, og alle har grillet, smakt og finstudert seg fram til det de mener dommerne vil falle for. – Grilling er variert og gøy. Vi har hatt flere kvelder hvor vi har trent med ulike retter og prøvd ut flere komposisjoner, forteller Håvard Gurandsrud, lagleder for Fredrikstad-laget Teameat.net.
Årets grillfest begynner klokken åtte om morgenen og vinnerne kåres samme ettermiddag. – Dette er en folkefest med matglede, smaksprøver og mye moro, lover informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Varmer opp med grillfester
Gurandsrud og hans lagkamerater går for variasjon – hver rett skal balanseres med ulike ingredienser.
Mange deltakere har brukt mye tid på å forberede seg til konkurransen. – Vi lader opp som i fjor med et par treninger i forkant. Her legger vi vekt på det sosiale ved grillingen, så en trening varer gjerne en hel helg, forteller Ole Petter Gjerustad, lagleder for Sviddmat.no.
Han og lagkameratene satser på å forsvare fjorårets NM-tittel, mens revansjesugne Team BarbieQ går for å hente tittelen tilbake. – Vi har hatt flere treningssamlinger der vi snakker, koser oss og nyter god mat. I år har vi også fått med oss to matgale hobbykokker som en ekstra vitamininnsprøytning, forteller lagleder Jan Ivar Nykvist fra det tidligere Tres Diablillos.
Han lover en stand som overrasker og en rosa tråd i alt laget leverer. – Men det aller viktigste er å ha det moro. Vi føler oss som vinnere bare ved å få være med, sier Steve Westerby, som leder laget Aloha XO Luau. Han lover god Hawaii-stemning over glørne.
Sunt fokus
Årets NM har temaet "Grilling med sunn glød". En fersk undersøkelse gjennomført for Matprat viser at nordmenn er mer opptatt av sunnhet når vi griller i dag enn vi var for fem år siden. Derfor er grad av sunnhet tatt med som et kriterium som er med i hele konkurransen.
– Det er tre forhold som avgjør om grillmaten blir sunn: Det første er råvaren du griller, det andre er tilbehøret og det tredje er selve grillmetodene, forklarer Kringlebotn.
– Vårt svar på denne utfordringen er fisk, røper Gurandsrud.
Lagene skal vurderes både av en folkejury og en fagjury, der folkejuryen er åpen for alle.
– Både lagene og vi i MatPrat har gledet oss i et helt år, siden forrige NM i grilling, sier Kringlebotn. Hun forteller at påmeldingsfristen for grillag går ut onsdag klokken 12.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
- MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver / presseansvarlig Oda Christensen, mobil 93 65 25 22
- MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Bjørn Tore Teigen, tlf. 22 09 25 52, mobil 91 51 95 52
- Teameat.net, Håvard Gurandsrud, mobil 97 15 38 55.
* I Sofienbergparken i Oslo, lørdag 4. juni.
* Lagene konkurrerer i fem kategorier:
- Grilltallerken, hvor hovedingrediensen består av kyllingfilet.
- Grilltallerken, hvor hovedingrediensen består av svin ytrefilet.
- Grilltallerken, hvor hovedingrediensen består av storfe mørbrad.
- Åpen klasse (selvvalgt hovedingrediens, som laget selv må medbringe):
- Bedømming av grillagets stand og arbeid. Premieringen vil hete: ”Showmans hip”.
* Følgende lag er påmeldt: Team Ytreeide, De Frustrerte Bondepiger og Kapteinen, Animal Farm - Orwell`s favourites, Bar-Bää-Ko, Teameat.net, Sviddmat.no, The Comfort team, Kjærlighet på pinne, Team BarbieQ, Hotspot, Krosby burningteam, Aloha XO Luau og Grill Invaders.