Nye norgesmestere fra Akershus i kjøtt-NM
Produsenten Smedstuen Gård fra Dal kan nå smykke seg med tittelen Norgesmester, etter at de slo knockout på alle konkurrentene i klassen Rull. Det ble klart under premieutdelingen i Norgesmesterskapet i kjøttprodukter, som gikk av stabelen på Grand Hotel i Oslo på torsdag.
– Her ser vi en produsent som virkelig satser. Dette er imponerende. Topp kvalitet og helt nydelig smak, sier hoveddommer og pølsemakermester Tore Teigen om ribberullen fra Dal.
Smedstuen Gård imponerte dommerne med flere av sine produkter. Til sammen hentet produsenten hjem hele tre gull, tre sølv og to bronser.
Norges beste bacon
Norgesmestertittel ble det også på Finsbråten fra Eidsvoll, som gjorde rent bord med sitt bacon i klassen Kjøkkenklart. – Et bacon skal ikke krympe når du steker det i panna. Det skal heller ikke avgi for mye veske eller smake for mye salt. Dette baconet var helt optimalt, sier Teigen.
Men heller ikke Finsbråten nøyde seg med kun NM-tittelen. I tillegg fikk produsenten tre gull for ulike pølseprodukter, samt fem sølv og to bronse for andre innleverte produkter.
Også Aurskog Kjøtt fra Aurskog-Høland fikk med seg en medalje i årets mesterskap. Det var en bronse for produsentens elgspekepølse.
Modige produsenter
Hele 460 produkter fra 53 norske kjøttprodusenter ble i år sendt inn til dommerbordet under Norgesmesterskapet i kjøttprodukter. Dommerne rangerer de beste produktene i gull-, sølv- og bronsemedaljer, i tillegg til å kåre én norgesmester i hver klasse, samt utrope årets produkter.
– Årets konkurranse har skilt seg ut på flere måter. Vi har fått inn mange nye og spennende produkter. Vi ser at produsentene er modige, og tør å satse annerledes for å vinne kunder. Dette kommer til syne både i smak og mangfold, sier hoveddommer og pølsemakermester Tore Teigen.
– Bare å glede seg
Nye norgesmestere er nå kåret i alle de 11 klassene, i tillegg til at det er kåret egne vinnere i klasser for økologiske produkter og viltprodukter.
– Dette er en viktig konkurranse både for bransjen og forbrukeren. Her setter de beste fagfolkene i norsk kjøttbransje seg ned og premierer de beste produktene i markedet. Samtidig vet vi at tilbakemeldingene til produsentene er svært verdifull, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, som arrangerer Norgesmesterskapet.
Hoveddommer Teigen forteller at nivået på norske kjøttprodukter er blitt betraktelig hevet de siste årene, og anbefaler forbrukerne å smake på årets vinnere, som ifølge pølsemakermesteren er så gode som de kan få blitt. – De produktene som ligger i toppen av klassene er helt suverene, virkelig så bra som de kan lages. Her er det bare å glede seg, sier Teigen.
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen, mobil 91 35 93 82
* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, kommunikasjonsansvarlig Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16
Norgesmester Pinnekjøtt: Johs. Jacobsen Kjøtt fra Volda, med sitt Røkt Pinnekjøtt
Norgesmester Pølse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Chilipølse
Norgesmester Pålegg: Pers kjøkken fra Sandefjord, med Håndlaget kokt skinke
Norgesmester Julepølse: Leiv Vidar Slakterforening fra Hønefoss, med sin Fin julepølse
Norgesmester spekepølse: Helgeroa Spekevarer fra Helgeroa, med sin Salami med parmesan
Norgesmester Kjøttkaker: A. Idsøe fra Stavanger, med sine Karbonader
Norgesmester Rull: Smedstuen Gård fra Dal, med sin Ribberull
Norgesmester Spekemat: Grilstad fra Trondheim, med sitt Stranda Fenalår (100g)
Norgesmester Sylte: Nortua BA fra Oslo, med sin Thulefjord Sylte
Norgesmester Ferdigmat: Hole Kjøtt fra Ålesund, med sin Italiensk lammeknoke og potetpuré m/trøffelolje
Norgesmester Kjøkkenklart: Finsbråten fra Eidsvoll, med sitt Bacon
Vinner Økologiklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Øko Lammepølse
Vinner Viltklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Hjortepaté
For flere resultater, se: http://www.kjottbransjen.no