Norges beste pølse kommer fra Aust-Agder
Produsenten Jens Eide Kjøttforretning fra Lillesand kan nå smykke seg med tittelen Norgesmester, etter at de slo knockout på alle konkurrentene i pølseklassen. Det ble klart under premieutdelingen i Norgesmesterskapet i kjøttprodukter, som gikk av stabelen på Grand Hotel i Oslo på torsdag.
– Det var uhorvelig god kvalitet i toppen av denne klassen. Vi måtte faktisk ha omdømming av de tre beste produktene. Til slutt var det chilipølsen fra Jens Eide som trakk det lengste strået. Den var helt spesiell, nydelig krydret og flott satt sammen, sier en imponert hoveddommer og pølsemakermester, Tore Teigen. Han legger til at han også ble svært imponert over Jens Eides syltelabber.
For det var ikke bare NM-tittel Jens Eide Kjøttforretning kunne ta med seg hjem etter årets mesterskap. Produsenten fikk også tildelt hele to gull, fire sølv og én bronse for sine andre produkter. Dessuten vant produsenten klassen for økologisk mat med produktet Øko lammepølse - og klassen Vilt med sin hjortepaté.
Modige produsenter
Hele 460 produkter fra 53 norske kjøttprodusenter ble i år sendt inn til dommerbordet under Norgesmesterskapet i kjøttprodukter. Dommerne rangerer de beste produktene i gull-, sølv- og bronsemedaljer, i tillegg til å kåre én norgesmester i hver klasse, samt utrope årets produkter.
– Årets konkurranse har skilt seg ut på flere måter. Vi har fått inn mange nye og spennende produkter. Vi ser at produsentene er modige, og tør å satse annerledes for å vinne kunder. Dette kommer til syne både i smak og mangfold, sier hoveddommer og pølsemakermester Tore Teigen.
– Bare å glede seg
Nye norgesmestere er nå kåret i alle de 11 klassene, i tillegg til at det er kåret egne vinnere i klasser for økologiske produkter og viltprodukter.
– Dette er en viktig konkurranse både for bransjen og forbrukeren. Her setter de beste fagfolkene i norsk kjøttbransje seg ned og premierer de beste produktene i markedet. Samtidig vet vi at tilbakemeldingene til produsentene er svært verdifull, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, som arrangerer Norgesmesterskapet.
Hoveddommer Teigen forteller at nivået på norske kjøttprodukter er blitt betraktelig hevet de siste årene, og anbefaler forbrukerne å smake på årets vinnere, som ifølge pølsemakermesteren er så gode som de kan få blitt. – De produktene som ligger i toppen av klassene er helt suverene, virkelig så bra som de kan lages. Her er det bare å glede seg, sier Teigen.
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen, mobil 91 35 93 82
* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, kommunikasjonsansvarlig Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16
Norgesmester Pinnekjøtt: Johs. Jacobsen Kjøtt fra Volda, med sitt Røkt Pinnekjøtt
Norgesmester Pølse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Chilipølse
Norgesmester Pålegg: Pers kjøkken fra Sandefjord, med Håndlaget kokt skinke
Norgesmester Julepølse: Leiv Vidar Slakterforening fra Hønefoss, med sin Fin julepølse
Norgesmester spekepølse: Helgeroa Spekevarer fra Helgeroa, med sin Salami med parmesan
Norgesmester Kjøttkaker: A. Idsøe fra Stavanger, med sine Karbonader
Norgesmester Rull: Smedstuen Gård fra Dal, med sin Ribberull
Norgesmester Spekemat: Grilstad fra Trondheim, med sitt Stranda Fenalår (100g)
Norgesmester Sylte: Nortua BA fra Oslo, med sin Thulefjord Sylte
Norgesmester Ferdigmat: Hole Kjøtt fra Ålesund, med sin Italiensk lammeknoke og potetpuré m/trøffelolje
Norgesmester Kjøkkenklart: Finsbråten fra Eidsvoll, med sitt Bacon
Vinner Økologiklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Øko Lammepølse
Vinner Viltklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Hjortepaté
For flere resultater, se: http://www.kjottbransjen.no