Medaljedryss over julemat fra Sandefjord
De 12 fagdommerne har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller -kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.
I tillegg til at de tre beste produktene i hver klasse ble kåret, ble det også utdelt gull-, sølv- og bronsemedaljer etter poengsum.
Fatland Sandefjord AS sikret seg dobbelt gull i klassen for ferdigkokt eller -stekt julemat. Sandefjordbedriften vant også bronsemedaljer i kategoriene julepålegg og sylte. I tillegg fikk en annen av byens produsenter, Pers Kjøkken AS, bronsemedalje i pinnekjøttklassen for sitt ferdigutvannede pinnekjøtt.
– Dette er medaljer som henger høyt og som det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, opplyser administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).
– Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen som i år, så dette er en jevn og hard konkurranse. Det skyldes ikke bare antallet, men snarere at flere produsenter holder høy standard. Her har Sandefjords kjøttprodusenter virkelig levert varene, sier Reksnes.
Sikrer gode produkter
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. – Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et høyt nivå innenfor alle klassene.
Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan mener kåringen er en vinn-vinn-situasjon. – Bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser hun.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, administrerende direktør Dag Henning Reksnes, mobil 95 04 40 49
Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse
Lokale vinnere Sandefjord:
Julemat ferdig stekt/kokt
Gull: Oksestek stekt 300 g (Slakteren) Fatland Sandefjord AS
Gull: Juleskinke kokt u/svor (Slakteren) Fatland Sandefjord AS
Julepålegg
Bronse: Okserull 100 g (Slakteren) Fatland Sandefjord AS
Sylte
Bronse: Sylte 100 g Slakteren Fatland Sandefjord AS
Pinnekjøtt
Bronse: Ferdig utvannet pinnekjøtt Pers Kjøkken AS, Sandefjord