Medaljedryss over Hordaland i kjøtt-NM
Fem Hordalands-bedrifter fikk edelt metall under premieutdelingen i NM i kjøttfag, som gikk av stabelen på Grand Hotel i Oslo torsdag. Den største medaljegrossisten ble Bønes Gårdsmat fra Bergen, som fikk gull for bacon, sølv for urøkt pinnekjøtt og for Bønes-korven, og bronse for røkt pinnekjøtt.
Også produsenten Johs. Lundal & Sønner utmerket seg i klassen Pinnekjøtt, og fikk gull for sitt urøkte pinnekjøtt, som for øvrig også fikk tittelen Årets urøkte pinnekjøtt. Produsenten fikk i tillegg sølv og bronse for sine andre produkter.
Medaljer ble det også på vossebedriftene Rieber & Søn Denja Voss og Voss Kjøttindustri. Rieber & Søn fikk gull for sin Vossafår, mens Voss kjøttindustri fikk to bronser for eldhusfår og villsausnacks. H.O. Grindheim fra Bergen var også med å forsvare Hordalands ære, med sine to bronser for bratwurst og krydret kalkunskinke i klassen pålegg.
Modige produsenter
Hele 460 produkter fra 44 norske kjøttprodusenter ble i år sendt inn til dommerbordet under Norgesmesterskapet i kjøttprodukter. Dommerne rangerer de beste produktene i gull-, sølv- og bronsemedaljer, i tillegg til å kåre én norgesmester i hver klasse, samt utrope årets produkter.
– Årets konkurranse har skilt seg ut på flere måter. Vi har fått inn mange nye og spennende produkter. Vi ser at produsentene er modige, og tør å satse annerledes for å vinne kunder. Dette kommer til syne både i smak og mangfold, sier hoveddommer og pølsemakermester Tore Teigen.
– Bare å glede seg
Nye norgesmestere er nå kåret i alle de 11 klassene, i tillegg til at det er kåret egne vinnere i klasser for økologiske produkter og viltprodukter.
– Dette er en viktig konkurranse både for bransjen og forbrukeren. Her setter de beste fagfolkene i norsk kjøttbransje seg ned og premierer de beste produktene i markedet. Samtidig vet vi at tilbakemeldingene til produsentene er svært verdifull, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, som arrangerer Norgesmesterskapet.
Hoveddommer Teigen forteller at nivået på norske kjøttprodukter er blitt betraktelig hevet de siste årene, og anbefaler forbrukerne å smake på årets vinnere, som ifølge pølsemakermesteren er så gode som de kan få blitt. – De produktene som ligger i toppen av klassene er helt suverene, virkelig så bra som de kan lages. Her er det bare å glede seg, sier Teigen.
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen, mobil 91 35 93 82
* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, kommunikasjonsansvarlig Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16
Norgesmester Pinnekjøtt: Johs. Jacobsen Kjøtt fra Volda, med sitt Røkt Pinnekjøtt
Norgesmester Pølse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Chilipølse
Norgesmester Pålegg: Pers kjøkken fra Sandefjord, med Håndlaget kokt skinke
Norgesmester Julepølse: Leiv Vidar Slakterforening fra Hønefoss, med sin Fin julepølse
Norgesmester spekepølse: Helgeroa Spekevarer fra Helgeroa, med sin Salami med parmesan
Norgesmester Kjøttkaker: A. Idsøe fra Stavanger, med sine Karbonader
Norgesmester Rull: Smedstuen Gård fra Dal, med sin Ribberull
Norgesmester Spekemat: Grilstad fra Trondheim, med sitt Stranda Fenalår (100g)
Norgesmester Sylte: Nortua BA fra Oslo, med sin Thulefjord Sylte
Norgesmester Ferdigmat: Hole Kjøtt fra Ålesund, med sin Italiensk lammeknoke og potetpuré m/trøffelolje
Norgesmester Kjøkkenklart: Finsbråten fra Eidsvoll, med sitt Bacon
Vinner Økologiklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Øko Lammepølse
Vinner Viltklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Hjortepaté
For flere resultater, se: http://www.kjottbransjen.no

