presseticker

Skip to main content

Kniver om norgesmestertittel i kjøttfag

  Publisert: 22.08.2007 07:00 - av  Tale B. Jordbakke
Oslo: 30. og 31. august skal det avgjøres hvem som blir norgesmester i kjøttfag. Hele sju lærlinger og seks svenner er kvalifisert til konkurransen, der kjøttvarer gjøres om til delikate ferskvareprodukter.

Du trenger slettes ikke være kokk for å tilberede god mat. De to siste dagene i august måned møtes landets dyktigste lærlinger og svenner i kjøttfag til kamp i Ålesund. I norgesmesterskapet, som avholdes for 12. året på rad, blir hele kjøttstykker gjort om til ferdige ferskvareprodukter.

 

– Dette er et norgesmesterskap som virkelig illustrer hvor mangfoldig kjøttfaget er. Deltagerne må mestre alt fra grovstykking til foredling og salg, sier Espen Lynghaug, fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening.

 

Han tror torsdagens og fredagens begivenheter i Ålesund er viktig for å skape stolthet i yrket, og vise de yngre at det finnes mange spennende karrierevalg innenfor kjøttfaget.

 

Ny hverdag i dagligvaren

Alle deltagerne, både lærlingene og svennene, har vært igjennom tøffe lokale konkurranser i forkant av mesterskapet.

 

– Det er tydelig at dette er blitt en konkurranse som også dagligvarekjedene satser på. Meny er den kjeden som i år er klart sterkest representert i finalen. Det siste året har Meny satset sterkt på et treningsopplegg for sine ansatte, sier Lynghaug.

 

Også hoveddommer fra Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, tror dagligvarekjedene har alt å vinne på å gjøre sine kjøttfagsvenner og – lærlinger enda bedre.

 

– Norske forbrukere stiller stadig større krav til matvarebutikkene, og vi har også mer penger i matbudsjettet enn før. Nordmenn ønsker ikke lenger å bare kose seg i helgene, men vil ha god og variert mat hele uken, sier Teigen.

 

Hever nivået

Han forteller at norgesmesterskapet i Ålesund er med på å heve nivået på produktene kundene finner i butikken, og derfor er like viktig for forbrukerne som for de som står med kniven i hånden og konkurrerer.

 

– Mesterskapet bedømmes etter flere kriterier. Økonomisk vinning er selvfølgelig viktig. Dette skal være produkter som de aller fleste skal ha råd til å kose seg med, derfor er det er slett ikke uvanlig at et enkelt kjøttstykke blir til opptil et trettitalls forskjellige produkter. I tillegg måles deltagerne på kreativitet, hygiene og orden, samt presentasjon av sine egne produkter, sier Teigen.

(Pressenytt)

Kontaktpersoner:

* Hoveddommer Bjørn Tore Teigen, Opplysningskontoret for kjøtt, mobil 91 51 95 52

* Fagsjef Espen Lynghaug, Kjøttindustriens Fellesforening, mobil 97 58 64 95


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.08.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS