Kan du grillvettreglene?
Sliter du med svarte pølser og brent kjøtt? Eller er du en av dem som aldri får skikkelig fres og varme på grillen? Opplysningskontoret for kjøtt gir deg den ultimate grillguiden som sikrer et vellykket resultat – hver gang.
– Det er svært viktig at du oppretter en tempert sone med aluminiumsfolie på risten. Dersom du benytter gassgrill er det enkelt å redusere eller slå av varmen på ett eller flere bluss. Kullgrillbrukere må passe på å ikke ha kull i hele grillen, forklarer informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen.
Store og magre kjøttstykker
1 av 3 norske grillkokker kvier seg for å legge store kjøttstykker på grillen, viser den nyeste Grillundersøkelsen til Opplysningskontoret for kjøtt. Dette er faktisk noe av det enkleste du kan grille. Bare husk å bruke lokk.
– Det er enklere å få et godt resultat når store kjøttstykker legges på grillen. Dette skyldes at overflaten blir mindre i forhold til volum. I tillegg gir grilling med lokk indirekte varme som sikrer et perfekt resultat, sier Christensen.
Hun forteller også at magre kjøttstykker gjør seg godt på grillen. – Når kjøttet har mye fett eller marinade på utsiden kan det dryppe ned på varmen og svi kjøttet. Dersom dette skjer er det viktig å flytte kjøttet over på folien til flammen har slukket, sier Christensen.
Vent på glørne
For brukere av kullgrill er det viktig å være tålmodig. – Vent til det er skikkelige glør, pensle risten ordentlig og vend maten flere ganger. I tillegg er det viktig å sørge for god lufttilførsel, sier grilleksperten.
Et annet tips for å skape den perfekte grillopplevelsen er å marinere kjøttet på forhånd. – Det er også et triks å droppe sukkeret i marinaden til større kjøttstykker. På denne måten unngår du sort skorpe på kjøttet, sier Christensen.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.
* Opplysningskontoret for kjøtt, fagkonsulent Bjørn-Tore Teigen, mobil 91 51 95 52
1. Ikke ha kull i hele grillen, opprett en temperert sone.
2. Dropp sukker i marinaden, da unngår du å svart skorpe på kjøttet.
3. Grill større kjøttstykker, slik at overflaten blir mindre i forhold til volum.
- Bruk lokk ved grilling av større kjøttstykker.
- Bruk svak varme på pølser og hamburgere.
- Vend maten ofte under grillingen
- Pensle grillristen før du bruker den.
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt