Julematmedaljer til Østfold
De 12 fagdommerne har kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller -kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.
I tillegg til at de tre beste produktene i hver klasse ble kåret, ble det også utdelt gull-, sølv- og bronsemedaljer etter poengsum.
Tistedal Delikatesse fra Halden sikret seg sølvmedalje for sin hjemmelagde sylte i kategorien for tradisjonsprodukter. Halden-produsenten mottok også bronse for sine håndstekte medisterkaker. I tillegg fikk Roar Stang Kjøtt fra Fredrikstad bronsemedalje for sin ferdigstekte tynnribbe.
– Dette er medaljer som henger høyt og som det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, opplyser administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).
– Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen tidligere, så dette er en jevn og hard konkurranse. Det skyldes ikke bare antallet, men snarere at flere produsenter holder høy standard. Her har Østfolds kjøttprodusenter virkelig levert varene, sier Reksnes.
Sikrer gode produkter
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. – Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et utrolig høyt nivå innenfor alle klassene.
Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan mener kåringen er en vinn-vinn-situasjon. – Bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser hun.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad, mobil 99 26 18 16
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, administrerende direktør Dag Henning Reksnes, mobil 95 04 40 49
Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse
Lokale vinnere Østfold:
Medisterkaker
Bronse: Medisterkaker: Tistedal Delikatesse, Halden
Julemat ferdig stekt/kokt
Bronse: Tynnribbe Roar Stang Kjøtt, Fredrikstad
Tradisjonsprodukt
Sølv: Syltelabber Tistedal Delikatesse, Halden