Hamar vant årets julepølse
12 fagdommerne har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller -kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.
I tillegg til at de tre beste produktene i hver klasse ble kåret, ble det også utdelt gull-, sølv- og bronsemedaljer.
Arne Børresen AS sikret seg årets gjeveste pølsepris for sin innmatpølse i kategorien Annen pølse til jul. Hamarprodusenten tronet imidlertid ikke alene øverst på seierspallen. I pølsekategorien var det nemlig så mange sterke kandidater at hele tre produsenter endte opp med å få prisen for Årets julepølse.
– Vi klarte rett og slett ikke kåre én vinner. Derfor ble det tre førsteplasser, i tre ulike pølsevarianter, blant annet innmatpølsa til Arne Børresen AS, opplyser administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF). Hamar-produsenten mottok også en sølvmedalje for sine håndstekte medisterkaker.
Reksnes forteller at utmerkelsen henger svært høyt og at det ligger mye prestisje i å vinne. – Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, opplyser han.
Kjøttbedriften fra Hamar markerte seg i år godt i konkurransen om den beste julematen. – Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen som i år, så dette har virkelig vært en hard konkurranse. Det skyldes ikke først og fremst antallet, men snarere at flere produkter holder høy standard. Her har Arne Børresen AS levert varene, sier Reksnes.
Sikrer gode produkter
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. – Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et høyt nivå innenfor alle klassene.
Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan mener kåringen er en vinn-vinn-situasjon. – Bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser hun.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, administrerende direktør Dag Henning Reksnes, mobil 95 04 40 49
Årets julematvinnere:
Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse
Lokale medaljer:
Årets julepølse, Annen pølse til jul Arne Børresen AS, Hamar
Medisterkaker
Sølv: Håndstekte medisterkaker Arne Børresen AS, Hamar