Grillgutter fra Troms til start i NM
Det årlige norgesmesterskapet i grilling har med tiden blitt en folkefest av de sjeldne. Og det ser ikke ut til at årets arrangement vil bli noe dårligere. Førstkommende lørdag trilles griller fra hele landet til Aker Brygge for å være med i den hete kampen om de gylne grillklypene.
– I år er det rett og slett helt fullt. Vi har 32 påmeldte lag, og har ikke plass til flere. Med deltagere, dommere og et sultent publikum kommer vi til å fylle Aker Brygge helt til randen, sier en entusiastisk arrangør, Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for kjøtt.
Går for grillgull
Gutta fra Nord består av tre grillgutter fra Harstad og Narvik. Laget deltok i fjorårets grill-NM, og opplevelsen frister til gjentakelse. – I fjor kom vi på tiende plass, men det var uansett veldig artig å delta. Nå satser vi på å komme blant de fem beste i årets NM, sier lagleder for grillgutta, Øystein Thomassen.
Han vil ikke røpe hva de kommer til å gjøre for å imponere dommerne. – Vi har utviklet en bbq-saus til spareribsen og blandet et spesielt urtekrydder til lammecarreten, sier han hemmelighetsfullt, men nekter å svare på spørsmål om ingredienser i bbq-sausen.
Thomassen stiller ved grillen sammen med sine to kamerater Ernst Liljegren og Mads Håkon Karlsen. – Et generelt grilltips er å bruke god tid og steke kjøttet på svak varme. Og selvsagt hjelper det jo viktig med god marinade, sier Thomassen, som til daglig jobber på Kjøpmannshuset Tromsø.
Han sier laget er godt forberedt til helgens mesterskap, og at de har trent både sammen og hver for seg de siste dagene. – Nå har vi grillingen i fingrene, så dette skal bli spennende, sier laglederen.
Øver vinteren gjennom
Til start i mesterskapet stiller amatører side om side med grillere fra matbransjen.
– Oppmerksomheten rundt NM har blitt så stor at deltakere begynner å mase om påmelding mange måneder i forveien – og vi hører om lag som øver vinteren igjennom. Men det aller morsomste er at vi har deltakere innenfor alt fra bilmekanikere og reklamefolk, til folk som jobber med kjøtt til daglig. Men det at man er i matbransjen betyr nødvendigvis ikke at man kan grille. Akkurat som man ikke automatisk er god til å kjøre Formel 1 selv om man er bilmekaniker, sier Teigen.
Han legger til at også i år vil det bli massevis av smaksprøver til publikum, samt grillkurs med tips og triks for hobbygrillere.
Får egen burger på McDonald’s
Som vanlig står slaget om de gylne grillklypene i fire hete klasser. Årets klasser er Grilltallerken, Spareribs, ”Secret basket” og Beste Burger, og dessuten er det en tilleggsklasse for beste grillsaus. Teigen forteller at vinnerne i to av klassene kan vente seg en premie utenom det vanlige.
– Det laget som stikker av med seieren i klassen Beste Burger får vist fram sine grillferdigheter overfor hele det norske folk. Det er nemlig inngått avtale med McDonald’s om at den beste hamburgeren fra konkurransen skal lages og selges på alle restauranter i Norge til høsten. Så dette er en klasse jeg tror mange ville likt å vinne, sier Teigen.
Og det er ikke bare burgervinnerne som blir eksponert for det ganske land. Vinnerne av grillsauskonkurransen vil nemlig pryde coveret på cd-en ”Grillsommer 2008”, som gis ut av Universal Music. Og de lagene som ikke får til det helt store over glørne i år, vil likevel få muligheten til å hente heder og ære:
– I likhet med i fjor, vil Aker Brygge dele ut en egen pris til det triveligste og ryddigste laget. Så her bør jo alle ha en sjanse, selv om det skulle skorte på grillferdigheter, mener Teigen.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Gutta fra Nord, Øystein Thomassen, mobil 91 82 90 38
* Opplysningskontoret for kjøtt, fagkonsulent Bjørn Tore Teigen, tlf: 22 09 25 52, mobil 91 51 95 52
* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.