presseticker

Skip to main content

Folk i Buskerud på grilltoppen

  Publisert: 18.05.2010 07:00 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

KLAR FOR NY GRILLSESONG. Fram med grillklyper og kull, nå er det klart for grilling – både i nord og sør.

Oslo: Innbyggerne i Buskerud er blant Norges hyppigste grillere. Ifølge en ny undersøkelse griller hver tredje i fylket ukentlig.

Hele 24 prosent av fylkets innbyggere griller én til to ganger i uken, mens ni prosent griller tre til fem ganger i uken i grillsesongen. Det viser en nasjonal undersøkelse fra Synovate og Opplysningskontoret for egg og kjøtt.


Det er finnmarkingene som griller færrest ganger i løpet av året, mens Norges mest grillglade bor på Sør- og Østlandet. Aust-Agder topper grillstatistikken, der 39 prosent av innbyggerne griller ukentlig.

 

– Det grilles mindre desto lengre nord i landet vi kommer. Mange ser nok på dette som en væravhengig aktivitet, uten at det betyr at det er mye dårligere vær nordover i landet, sier Bjørn Tore Teigen i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Han trosser selv både snø og regn, og griller ute hele året.


Sosial sesong

– Dersom du har et halvtak å grille under og en god grill som tåler ulike væromslag, er det ingenting i veien for å varte opp familie og venner med god grillmat i november, mener Teigen. Han forklarer at resultatet ikke avhenger av om det er kull- eller gassgrill, men at det kan være smart å orientere seg litt om direkte og indirekte grilling, i tillegg til marinering og krydring.
– Grilling skal være enkelt og ikke minst sosialt. Prøv å benytte grillsesongen til å invitere over naboen eller gode venner til et måltid som ikke trenger å kreve så mye forberedelser, oppfordrer Teigen.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

  • Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver / presseansvarlig Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.
  • Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Bjørn Tore Teigen, tlf. 22 09 25 52, mobil 91 51 95 52

 

Tips for vellykket grilling:

* Ikke ha kull i hele grillen, opprett en "temperert sone" med aluminiumsfolie på risten.
* Griller du med kull, må tennvæsken få tid til å trekke skikkelig inn. Vent med grillingen til det blir skikkelig glør. Når du bruker kull, tar det ca. 20 minutter, og du kan se at grillen er varm nok når kullet er dekket av hvit aske.


* Pass på, og reguler avstanden hvis det blir for varmt. Sørg for god lufttilførsel.


* Du trenger ikke bruke alle blussene i en gassgrill. Reduser varmen på ett, og ha eventuelt ett slått av.
* Pensle grillristen med litt olje, før du legger på maten.
* Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid. Kjøttet bør helst ha tilnærmet romtemperatur når du legger det på grillen.
* Mariner gjerne på forhånd, men dropp sukker i marinaden til større stykker kjøtt, da dette lett brenner seg. Tørk av marinaden før du legger kjøttet på grillen. Unngå også salt i marinaden, da dette trekker ut kjøttsaft.
* Mye fett eller mye marinade på utsiden av kjøttet gjør at det kan dryppe ned på varmen. Hvis det flammer opp flytter du kjøttet over på folien til flammene har slukket. Griller du magre kjøttprodukter, unngår du dette.
* Ikke slukk flammene med vann, for når vannet har fordampet vil fettet begynne å brenne igjen.

* Grill store stykker kjøtt på lavere varme, da disse trenger lengre grilltid for ikke å bli brent. Store stykker grilles best ved indirekte varme, og under lokk. Indirekte varme vil si å fyre med kull/gass på halve grillen. Ha kjøttet ved siden av varmen, og dryppskål i aluminium under.
* Bruk steketermometer når du griller store stykker, da vil du få best resultat.
* Mindre og tynnere stykker har kortere grilltid og kan grilles på god varme
* Pølser og burgere blir fort brent, bruk derfor svakere varme.
* Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe er det viktig å snu kjøttet ofte.
* Bruk grillklype, ikke gaffel. Ikke stikk eller press på kjøttet. Da renner saften og den gode smaken ut.
(kilde: matprat.no)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak grillbilde.JPG 3,31 MB (2016x2872)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.05.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS