presseticker

Skip to main content

Flest østlendinger griller miljøvennlig

  Publisert: 07.07.2010 07:00 - av  Henning Poulsen

FOLKESPORT. – Grilling er så utbredt i Norge at man nesten kan kalle det en folkesport, og da bør utstyret være i orden, sier Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Foto: Matprat.no

Oslo: Engangsgrillen er bannlyst hos nesten halvparten av alle østlendinger, og grillekspertene jubler. – En flergangsgrill gir bedre smak på maten og er mer miljøvennlig, sier Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Vi har alle sett dem; aluminiumstårnene med engangsgriller som står stablet ved overfylte søppelkasser, morgenen etter en fin grilldag. Videre innover i parken ligger engangsgrillene og annet avfall overalt, og flere steder er det brent svarte hull i gresset.

 

En nasjonal undersøkelse fra Synovate og Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, gir håp om at våre grillvaner er i ferd med å bli mer avanserte. Hele 49 prosent av respondentene fra Østlandet ekskludert Oslo svarer nemlig at de ikke tar i engangsgrillen med ildtang. Det gjør landsdelens grillere til Norges mest miljøvennlige.

 

– Grilling er folkesport

Mens én av ti innbyggere på Østlandet planlegger å bruke engangsgrillen oftere i sommer, har tre av ti tenkt å ta fram engangsgrillen sjeldnere enn de har gjort tidligere somre, ifølge undersøkelsen.


– Dette er i så fall en svært positiv utvikling. Vi har i mange år anbefalt nordmenn å bruke flergangsgrill. Det gir mindre avfall, og ikke minst mye bedre smak. Grilling er så utbredt i Norge at man nesten kan kalle det en folkesport, og da bør utstyret være i orden, sier Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

  • Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver / presseansvarlig Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.

 

10 tips for grillsuksess:

1. Bruk mørt kjøtt! Svin og lam er som oftest mørt, men storfekjøtt må være av biffkvalitet for å gi best mulig resultat

2. Fettmarmorert kjøtt er saftigere enn helt magert kjøtt

3. Kjøttet bør ha romtemperatur når du legger det på grillen

4. Griller du med kull, må tennvæsken få tid til å trekke skikkelig inn. La grillen bli ordentlig varm, begynn å grille når kullene er dekket av et grått askelag

5. Pensle grillristen med olje

6. Salte og pepre kjøttet før du legger det på grillen

7. Grill med sterk varme og snu kjøttet ofte, store kjøttstykker trenger ikke så sterk varme

8. Har du lokk på grillen? steker du større stykker, kan du sette på lokket når kjøttet har fått stekeskorpe

9. Bruk grillklype og ikke gaffel, ikke stikk eller press på kjøttet. Da renner saften og den gode smaken ut

10. Tørk av marinert kjøtt, så unngår du brent skorpe

(kilde: matprat.no)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak grilldag 08 037.jpg 3,35 MB (3504x2336)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 07.07.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS