presseticker

Skip to main content

Flere supergrillere på Vestlandet

  Publisert: 03.07.2007 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

Griller du mer enn 15 ganger i løpet av sommeren er du en supergriller. Foto: Astrid Hals

Oslo: Folk på Vestlandet tar fram grillen stadig oftere, viser en ny undersøkelse. Flere enn én av tre grillet mer enn 15 ganger i fjor sommer, og ekspertene regner med at trenden fortsetter i år.

En ny undersøkelse som MMI Synovate har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for kjøtt (OFK), viser at innbyggerne i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane tenner opp grillen oftere enn før.

 

Hele 36 prosent oppgir at de griller 15 ganger eller mer i løpet av grillsesongen, og blir dermed klassifisert som såkalte supergrillere av opplysningskontoret. Dette er en økning på hele 44 prosent fra 2004. De aller ivrigste grillerne finner vi i Rogaland, etterfulgt av Hordaland og Sogn og Fjordane.

 

– Det er gledelig å se at grilling har blitt en aktivitet som nordmenn i alle landets fylker setter større og større pris på. Bruken av både kull-, gass- og elektriske griller, samt ulike engangsgriller, øker, og det å grille er blitt mer tilgjengelig for folk flest, sier Thomas Tangen, informasjonsleder i OFK.

 

Flere til middag

De viktigste årsakene til at folk griller er at grilling er en sosial aktivitet, og det at man ved å grille får anledning til å spise god mat utendørs, ifølge undersøkelsen. Halvparten av de spurte forteller at når de griller, spiser de maten sammen med flere enn de vanligvis ville gjort.

 

– Grillmiddager er mer enn bare måltidet. Som regel samles man allerede en stund før grillen tennes. Deretter griller man sammen, gjerne i flere omganger, og til slutt sitter man sammen og spiser, sier Tangen.

 

Varier tilbehøret

Til tross for at folk grill er stadig oftere, trenger ikke middagene å bli like av den grunn. En grei måte å variere grillmåltidene på, er å variere i tilbehøret til kjøttet, forteller Tangen

 

– Sennep og ketchup er godt til grillpølsene, men mange av oss kan med fordel utvide repertoaret når det gjelder tilbehør til grillmaten. Serverer du spennende tilbehør til det som grilles kan det gjøre den store forskjellen, sier Tangen, som legger til at det finnes uendelige muligheter med både grønnsaker og sauser.

 

– Potetsalat er noe de fleste liker, særlig når den er hjemmelaget. Det finnes mange forskjellige varianter, både av de lette og av de litt rikere. I tillegg er en god saus eller marinade alltid viktig, og også her finnes det et hav av enkle muligheter, forsikrer Tangen. Han forteller at det kan være lurt å lage mye av tilbehøret på forhånd, sånn at man bare trenger å konsentrere seg om selve grillingen når glørne er tent.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mobil 93 05 35 55.

 

Potetsalat med kesam:

Kesam er en god, sunn basis til de fleste typer dressing. Den kan tilsettes alle typer urter og andre former for krydder/smakstilsetning. Slik lager du 4 porsjoner:

 

6 stk. kalde, ferdigkokte poteter
1 stk. eple
2 stk. vårløk
Dressing:
3 dl 1 % kesam
2 ss søt sennep/pølsesennep
½ ts salt
¼ ts sitronpepper
1 ts sukker
1 ts sitronsaft
3 ts hakket, frisk gressløk

Slik gjør du:

1. Skjær poteter og epler i terninger. Vårløken skjæres i tynne skiver.


2. Bland alle ingrediensene til dressingen i en stor bolle. Ha i poteter, epler og vårløk og bland forsiktig. Dryss over litt hakket gressløk til slutt.

Kilde: www.matprat.no

 

 

Yoghurtdressing:

Yoghurt har en flott friskhet som gjør den ypperlig til dressinger og sauser. Dressingen fungerer til salater, poteter og grillmat. Slik lager du 2 porsjoner:

 

1 dl yoghurt naturell
2 ss finhakket urtekrydder for eksempel sitronmelisse, persille eller gressløk
1 ts sukker

Slik gjør du:

1. Bland urtene i yoghurten og smak til med litt sukker.

Kilde: www.matprat.no

Flere oppskrifter til tilbehør til grillmat finnes på: http://www.matprat.no/Article.aspx?artid=8869&mnu1=&mnu2=&mnu3=

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak grill6853-js_web.jpg 44,45 kB (400x540)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 03.07.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS