Fire fra Sør-Trøndelag til kjøtt-NM

NM-OPPVARMING: Både smak, konsistens og utseende skal sitte for produktene som går for NM-gull i kjøttprodukter. Spekemat er blant disiplinene det konkurreres i. Foto: Tore H. Røyneland
Er du blant dem som kjøper den samme pakken med kokt skinke og grillpølser hver gang du er i butikken? Nå kan du la deg inspirere av kjøtt-NM og gå for gull under neste handletur. 14. oktober skal nemlig Norges beste kjøttprodukter kåres og hylles.
Over 400 produkter konkurrerer i klassene pølse, pålegg, spekemat, kjøttkaker, posteier, kjøkkenklart og ferdigmat.
Fra Sør-Trøndelag stiller Dalpro, Eidsmo slakteri, Grilstad og Norsk Kylling til start når Norges beste kjøttprodukter skal kåres.
Stor spennvidde
– 52 norske kjøttbedrifter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord er påmeldt – alt fra små kjøttforretninger til store industrikonsern, forteller Hulda Tronstad Nydal. Hun er kommunikasjons- og organisasjonssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) som arrangerer NM i kjøttprodukter sammen med Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Alle kjøttproduktene blir bedømt av fire panel med fagdommere. De vurderer både hvordan produktet smaker og hvordan arbeidet er utført.
– Bra for forbrukerne
Den årlige konkurransen er den viktigste arenaen for kjøttbransjen. –
Norgesmesterskapet bidrar til kvalitetsutvikling og hjelper forbrukerne med å finne fram i det store utvalget, sier Dag Henning Reksnes, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.
– Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og gjennom konkurranse blir de enda bedre. Norgesmesterskapet utfordrer og inspirerer, sier Anne Mari Halsan, direktør i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Alle de deltakende bedriftene får skriftlige tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Dommerne er nådeløse mot dem som serverer smakløse produkter med slapp konsistens.
– Da gjelder det å notere seg responsen, justere oppskriften og komme tilbake for revansje neste år. Det har hendt at full slakt ett år har gitt medalje året etter, forteller Nydal.
Heder til nyvinninger
I tillegg til gull-, sølv- og bronsemedaljer deler dommerne ut hederspriser til fire enkeltprodukter i kategoriene økologisk, småskala, nøkkelhullsmerket og vilt.
Hedersprisene plukkes ut fra de andre klassene – der storprodusenter og små håndverksbedrifter stiller likt på startstreken. – Ingen av dommerne vet hvilke produkter som kommer fra hvem. Her vinner de som samlet sett har best smak, utseende og konsistens, sier Nydal.
I tillegg blir det delt ut pris til en bedrift som har satset på innovasjon, design og produktutvikling. – Kjøttbransjen trenger nyskapning, sier Nydal fra KLF.
Kontaktperson:
* Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 992 61 816
Her er bedriftene fra Sør-Trøndelag:
DalPro fra Melandsjø i Hitra
Eidsmo slakteri fra Kvål i Melhus
Grilstad fra Randheim i Trondheim
Norsk kylling fra Støren i Midtre Gauldal
NM-klasser 2010
* Pølse
* Pålegg
* Spekemat
* Kjøttkaker
* Posteier
* Kjøkkenklart
* Ferdigmat
Hederspriser
* Økologisk
* Småskala
* Nøkkelhullsmerket
* Vilt


