presseticker

Skip to main content

Fester for fårikål i Aust-Agder

  Publisert: 29.09.2010 07:00 - av  Her serveres det fårikål i Akershus på fårikålens dag:

Fårikål er blant de enkleste middagene du kan lage, ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Foto: Astrid Hals/Matprat.no

Oslo: Torsdag 30. september er det Fårikålens Festdag, og over hele landet fylles gryter med kokt fårekjøtt, kål og hel pepper. I Aust-Agder serveres det fårikål dagen lang.

Fårikål, eller faar i kaal som retten het da den ble innskrevet i norske kokebøker mot slutten av 1800-tallet, har vært en favoritt blant nordmenn lenge før delikatessen ble kåret til Norges nasjonalrett på 1970-tallet. Nordmenn spiste gjennomsnittlig 5,7 kilo lam hver i 2009.

 

– Forbruket av lammekjøtt har holdt seg stabilt over tid, og vi spiser til sammen om lag 3000 tonn fårikålkjøtt i året. En ny trend vi har merket de siste årene er at fårikål blir stadig mer populært i storbyene. Dette skyldes nok at maten er smakfull, enkel å lage og nærmest idiotsikker. Alle kan lage fårikål til fest uten å feile, sier matrådgiver Cecilie Maske i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

 

I Aust-Agder serveres nasjonalretten på Strømsbu videregående skole og i lunsjen hos sjøforsikringsselskapet Gard som ligger i Arendal. I tillegg serveres retten ved mange av fylkets lokale kafeer og restauranter.

 

2,5 millioner fårikålfrelste nordmenn

Fårikålen fikk sin egen festdag i 1998, og har siden dette årlig blitt feiret den siste torsdagen i september. – Markeringen har vokst seg større for hvert år, og det er blitt en tradisjon at restauranter og spisesteder i hele Norge serverer fårikål på denne dagen, sier Margot Loe, som er fårikålansvarlig i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

 

Ifølge undersøkelsen Norske Spisefakta som er gjennomført av Synovate spiser over 2,5 millioner nordmenn fårikål mer enn tre ganger i året. Loe håper og tror at tallene vil stige ytterligere i årene fremover.

 

– I år har vi inngått et spennende samarbeid med Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). Prosjektet går hovedsakelig ut på at elever ved kokkelinjene i landet skal lære opp totalt 500 elever på grunnskoler over hele Norge. Dette gjør vi fordi vi vet hvor viktig det er å rekruttere nye fårikålelskere som kan holde tradisjonen ved like, sier hun.

 

3000 Facebook-venner

Grasrotbevegelsen Fårikålens Venner opprettet i fjor sin egen Facebook-profil, og har snart 3000 tilhengere.

 

– Antall medlemmer har steget rekordraskt i forkant av årets sesong. Her kan trofaste fårikåltilhengere møtes uavhengig av fysisk avstand og utveksle tips og erfaringer. Blant nordmenn er det grunnfestet i både hjertet og ryggraden at fårikål er høstens mest populære festmat. Ingrediensene symboliserer det vi sanker fra naturen, og de færreste ønsker å prøve gjøre fårikålen mer trendy eller fancy, sier Cecilie Maske.

 

Hittil har 110 restauranter, bedriftskantiner, sykehus, hoteller, fengsler og videregående skoler oppgitt at de skal feire fårikålens dag i år. – Bredden blant de innmeldte viser at nordmenn i alle aldere verdsetter fårikål og hyller nasjonalretten. Dette er vi svært fornøyd med, det er tross alt hele Norges nasjonalrett vi hyller, understreker Maske.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver Cecilie Maske, mobil 915 36 618

* MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver Margot Loe, mobil 91 51 95 55

* Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matrådgiver Oda S. Christensen, mobil 93 65 25 22

 

Info:

Her serveres det fårikål i Aust-Agder på fårikålens dag:

*Cafe Munken

*Kafe koz

*Røed bo og omsorgssenter

*Mestringshuset Vegårshei

*Cinderella kafe

*Strand Hotell Fevik

*Birkenes sykehjem

*Nyskogen bo og omsorgsenter

*Saltrød bo- og omsorgssenter

*Færvik bo- og omsorgssenter

*Madam reiersen

*Lyngørporten hotell

*Vegårshei bo og omsorgssenter

*Strømsbu videregående skole avdeling Fløyheia

*Gard A/S

 

 

Slik lager du fårikål til 4 personer:

Ingredienser:

1,5 kg fårikålkjøtt

1,5 kg hodekål

2 ts salt

4 ts hel pepper

Cirka 3 dl vann

 

Slik gjør du:

Del hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder.

Hell på kokende vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt (når kjøttet er mørt løsner det fra benet), 2-3 timer.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

 

Mer informasjon om fårikål, og om hvor retten serveres i ditt fylke, finnes på www.farikal.no.

 

Følg Fårikålens Venner på Twitter: http://twitter.com/FarikalVenn

 

Følg Fårikålens Venner på Facebook:

 

http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=27586028997&ref=ts

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak fårikål, Brasil.JPG 2,72 MB (2216x2953)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 29.09.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS