Fem fra Oppland til kjøtt-NM

NM-OPPVARMING: Både smak, konsistens og utseende skal sitte for produktene som går for NM-gull i kjøttprodukter. Spekemat er blant disiplinene det konkurreres i. Foto: Tore H. Røyneland
Er du blant dem som kjøper den samme pakken med kokt skinke og grillpølser hver gang du er i butikken? Nå kan du la deg inspirere av kjøtt-NM og gå for gull under neste handletur. 14. oktober skal nemlig Norges beste kjøttprodukter kåres og hylles.
Over 400 produkter konkurrerer i klassene pølse, pålegg, spekemat, kjøttkaker, posteier, kjøkkenklart og ferdigmat.
Annis Pølsemakeri, Brandbu Pølsemakeri, Den Stolte Hane, Skjåkmat og Toten Kjøtt håper alle på pallplass når kjøttbransjen møtes til kamp og fest.
Stor spennvidde
– 52 norske kjøttbedrifter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord er påmeldt – alt fra små kjøttforretninger til store industrikonsern, forteller Hulda Tronstad Nydal. Hun er kommunikasjons- og organisasjonssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) som arrangerer NM i kjøttprodukter sammen med Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Alle kjøttproduktene blir bedømt av fire panel med fagdommere. De vurderer både hvordan produktet smaker og hvordan arbeidet er utført.
– Bra for forbrukerne
Den årlige konkurransen er den viktigste arenaen for kjøttbransjen. –
Norgesmesterskapet bidrar til kvalitetsutvikling og hjelper forbrukerne med å finne fram i det store utvalget, sier Dag Henning Reksnes, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.
– Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og gjennom konkurranse blir de enda bedre. Norgesmesterskapet utfordrer og inspirerer, sier Anne Mari Halsan, direktør i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Alle de deltakende bedriftene får skriftlige tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Dommerne er nådeløse mot dem som serverer smakløse produkter med slapp konsistens.
– Da gjelder det å notere seg responsen, justere oppskriften og komme tilbake for revansje neste år. Det har hendt at full slakt ett år har gitt medalje året etter, forteller Nydal.
Heder til nyvinninger
I tillegg til gull-, sølv- og bronsemedaljer deler dommerne ut hederspriser til fire enkeltprodukter i kategoriene økologisk, småskala, nøkkelhullsmerket og vilt.
Hedersprisene plukkes ut fra de andre klassene – der storprodusenter og små håndverksbedrifter stiller likt på startstreken. – Ingen av dommerne vet hvilke produkter som kommer fra hvem. Her vinner de som samlet sett har best smak, utseende og konsistens, sier Nydal.
I tillegg blir det delt ut pris til en bedrift som har satset på innovasjon, design og produktutvikling. – Kjøttbransjen trenger nyskapning, sier Nydal fra KLF.
Kontaktperson:
* Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 992 61 816
Her er bedriftene fra Oppland:
Annis Pølsemakeri fra Ringebu i Gubrandsdalen
Brandbu Pølsemakeri fra Brandbu i Gran
Den Stolte Hane fra Gjøvik
Skjåkmat fra Sjåk
Toten Kjøtt fra Vestre Toten
NM-klasser 2010
* Pølse
* Pålegg
* Spekemat
* Kjøttkaker
* Posteier
* Kjøkkenklart
* Ferdigmat
Hederspriser
* Økologisk
* Småskala
* Nøkkelhullsmerket
* Vilt


