presseticker

Skip to main content

Fårikålfest i Sogn og Fjordane

  Publisert: 23.09.2009 07:00 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

Fårikål er blant de enkleste middagene du kan lage, ifølge Opplysningskontoret for kjøtt. Foto: Astrid Hals/Matprat.no

Oslo: Torsdag 24. september er det fårikålens egen festdag. Vår nasjonalrett feires på moderne vis på nettsamfunnene Twitter og Facebook, mens det feires på mer tradisjonelt vis i Sogn og Fjordane.

mens det feires på mer tradisjonelt vis i Sogn og Fjordane.

 

– Det er bare rett og rimelig at en nasjonalrett har sin egen festdag. Det foregår en mengde arrangementer rundt omkring i landet på denne dagen, og i Sogn og Fjordane serveres det fårikål på en rekke spisesteder i anledning dagen, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt (OFK), Oda Christensen.

Det var Nitimens lyttere som på 1970-tallet kåret fårikål til Norges nasjonalrett, og i 1997 utropte Opplysningskontoret for kjøtt den siste torsdagen i september til fårikålens offisielle festdag.

 

Enkel festmat

Nytt av året er den digitale feiringen på Facebook og Twitter. Disse nettsamfunnene gjør at trofaste fårikåltilhengere kan møtes uavhengig av fysisk avstand. Det er grasrotbevegelsen Fårikålens Venner som står bak det digitale initiativet.

 

Christensen håper likevel at mange fortsatt samles til fårikålfest rundt middagsbordet, fremfor foran dataskjermen. – Fårikålens festdag er en fin anledning til å samle familie og venner til hverdagsfest. Det er ikke uten grunn at retten er populær. Bedre, rimeligere og enklere festmat skal du lete lenge etter, sier Christensen.

 

Internasjonal feiring

Fårikålens festdag feires flere steder enn på internett og rundt middagsbord i Norge. På samme måte som 17. mai feires utenfor landets grenser, er også morgendagens festdag en god anledning for emigrerte nordmenn og andre fårikåltilhengere verden over til å feire med fårikålmiddag.

 

– I morgen serveres det fårikål på flere av oljeplattformene i Nordsjøen, forteller fårikålansvarlig i OFK, Margot Loe. Hun er sikker på at Norges nasjonalrett putrer på komfyrer andre steder i verden også. – I fjor høst ble festdagen feiret på den norske ambassaden i Jordan. Og det ble servert fårikål i sjømannskirkene i Etiopia, Spania og Belgia. Så festdagen kan feires enten du befinner deg her eller der, sier Loe.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.

 

Slik lager du fårikål til 4 personer:

Ingredienser:

1,5 kg fårikålkjøtt

1,5 kg hodekål

2 ts salt

4 ts hel pepper

Cirka 3 dl vann

 

Slik gjør du:

Del hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder.

Hell på kokende vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt (når kjøttet er mørt løsner det fra benet), cirka 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

 

Her er noen av stedene som feirer fårikål i Sogn og Fjordane:
Tørvis Bre, -Ski -og Fjordhotell
Øyrane vidaregåande skule
Flora Ungdomsskole, Florø
Sunnfjord Museum i Førde
Høyanger Ungdomsskule, Høyanger
Rica Sunnfjord Hotel

 

Mer informasjon om fårikål, og om hvor retten serveres i Sogn og Fjordande, finnes på www.farikal.no.

 

Følg Fårikålens Venner på Twitter: http://twitter.com/FarikalVenn

Følg Fåriålens Venner på Facebook: http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=4206373467&ref=mf

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak fårikål skjema.jpg 807,73 kB (1916x3356)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 23.09.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS