presseticker

Skip to main content

Enkelt å grille sunt

  Publisert: 22.07.2009 07:00 - av  Henrik Arneberg

GRILL SUNT: Sunn og mager grillmat med lavt fettinnhold har gode egenskaper på grillen. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

Sunn mat på grillen blir stadig mer populært. Rådet fra grilleksperter er å velge magre kjøttstykker i kombinasjon med sunt tilbehør.

Sunn og mager grillmat med lavt fettinnhold har gode egenskaper på grillen. – Lavt fettinnhold er svært gunstig i forhold til oppflamming, som ellers ofte fører til svidd kjøtt. Dette er verken godt eller sunt, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen.

 

Hun forteller at det er mange møre og magre stykningsdeler å velge blant. – Det viktigste å huske på når du griller magert kjøtt er at det ikke bør ligge for lenge på grillen, da blir det tørt, opplyser Christensen.

 

Sunt snadder

Det fins ulike typer kjøtt og tilbehør for alle ganer. – Ytrefilet og indrefilet av både svin, storfe og lam er perfekt å bruke, og har alle fettinnhold på under fire prosent, forteller hun.

 

I tillegg finnes det også mange gode og magre pølsevarianter i kjøttdisken.

 

– Pølsesalget øker hos kvinner og personer som griller mye hele sesongen. De sverger i stadig større grad til de sunne pølsene, og her kommer det stadig nye og spennende varianter på markedet, sier Christensen.

Husk tilbehøret

Tilbehøret til grill er ofte enkelt, men ikke alltid det sunneste. Mange ender opp med ferdig potetsalat laget av majones eller rømme. Christensen påpeker at det er lett å lage sunnere alternativer.

 

– Med litt planlegging kan tilbehøret bli litt mer raffinert, men fremdeles enkelt. Et eksempel er å koke opp poteter, byggris eller fullkornspasta dagen før, som du lager en god grillsalat av før du begynner å grille, opplyser hun.

 

Dressingen kan også lages dagen før. – Ha alltid et par friske urter stående. Det gjør både sauser og salater mer spennende. Dersom du ønsker et magrere alternativ til rømmen, kan den fint erstattes med kesam eller yoghurt naturell i kalde sauser og foreksempel potetsalater, tipser Christensen.

(Pressenytt

 

Kontaktpersoner:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.

* Opplysningskontoret for kjøtt, fagkonsulent Bjørn-Tore Teigen, mobil 91 51 95 52

 

Biff med chilidressing

Biff inneholder kun 2-4 % fett, og det er derfor tilbehøret som bestemmer hvor sunt et biffmåltid er. Denne retten er enkel å lage, smaker kjempegodt og gjør skam på alle fordommer om at sunn og god mat er en vanskelig kombinasjon.

 

Ingredienser (4 pers)

4 stk biff av ytrefilet storfe

1 ts salt

½ ts pepper

2 ss margarin til steking

3 dl kesam

4 ss søt chilisaus

400 g cherrytomat

100 g salatblad

50 g ruccula

½ stk rødløk

 

Slik gjør du:

1. Krydre biffene, og stek dem på middels varme til det begynner å piple på oversiden. Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem.
2. Legg tomatene i ildfast form og stek dem på 230 grader i 8-10 minutter.
3. Rør sammen kesam og søt chilisaus til dressing.
4. Skyll salaten og del opp salatbladene. Skrell og del løken i båter. Bland salat og løk.

Server med bakte eller ovnsstekte poteter

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak grillbilde.JPG 3,31 MB (2016x2872)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.07.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS