Akershus med i kampen om årets julemat
Nettene er blitt merkbart lengre og kulda for alvor satt inn i store deler av landet. Men heldigvis bringer mørkere tider med seg noen etterlengtede godbiter i form av julemat, og nå er det igjen klart for bransjens egen kåring av produktene som for alvor setter nordmenn i julestemning.
– Erfaringer viser at denne kåringen er nyttig fordi den hever kvaliteten på produktene, og dessuten gir den forbrukerne en god veiledning i det store utvalget av julemat, sier informasjonsansvarlig i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), Kristin Stormo.
Nye fjes ved dommerbordene
I tillegg til at det kåres ett vinnerprodukt i hver klasse, blir de beste produktene også i år belønnet med gull-, sølv- og bronsemedaljer. Over 130 produkter er påmeldt i de fem klassene Pinnekjøtt, Julepølse, Rull, Sylte og Syltelabber. Alle produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter 25-40 kriterier, av minst fire fagdommere.
– I år har vi for første gang fått med oss kokkelærlinger ved dommerbordene sammen med eliten av fagfolk i norsk kjøttbransje. Dette er noe vi ser svært positivt på, og som vi håper kan gi produsentene nye innspill særlig når det gjelder smak, sier hoveddommer og pølsemakermester Tore Teigen.
Forventninger til pølse og pinnekjøtt
Produsenten Finsbråten fra Eidsvoll skal delta i klassene Julepølse, Rull og Sylte. Bedriften har også vært med tidligere år, og ble i fjor norgesmester med sin grovhakkede julepølse. Også Nes-bedriften Smedstuen Gård skal være med og kjempe om heder og ære i de samme kategoriene. I tillegg skal produsenten også konkurrere med sitt pinnekjøtt, som i fjor ble belønnet med gullmedalje.
Stormo i KLF understreker at i mesterskapet er det like store muligheter for småprodusenter som for store aktører til å hevde seg. – Ingen av dommerne vet hvilke produkter som kommer fra hvem, så her det samlet sett produktene med best smak, utseende og konsistens som vinner, sier Stormo.
Stadig tøffere konkurranse
Kåringen av de beste norske julematproduktene skjer for tredje året på rad, og hoveddommeren tror konkurransen har ført til at forbrukere finner julemat av stadig høyere kvalitet i butikkhyllene.
– Ved siden av heder, ære og viktige kvalitetsstempler til de beste produktene, er tilbakemeldingen fra dommerne noe av det aller viktigste produsentene tar med seg hjem fra denne konkurransen. Få konkurranser gir deg samme mulighet til å teste dine produkter på en så gjennomført måte, sier Teigen.
Og lurer du på hvilke juleprodukter du bør skaffe deg til jul, får du svaret 20. november.
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, informasjonsansvarlig Kristin Stormo, mob. 48 15 51 34
*Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Thomas Tangen, mob. 930 53 555