presseticker

Skip to main content

Akershus best på julemat

  Publisert: 19.11.2009 07:00 - av  Henrik Arneberg

Norges beste pinnekjøtt: Representanter fra Smedstuen Gård i Akershus viser fram prisen for Årets pinnekjøtt. Foto: Henrik Arneberg

Oslo: Etter å ha smakt seg gjennom nesten 170 kjøttprodukter har en fagtung jury endelig funnet Norges beste julemat. Finsbråten og Smedstuen gjorde rent bord og vant både årets beste pinnekjøtt og tok medaljer i alle kategorier.

De 12 fagdommerne har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller -kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.

 

I tillegg til at de tre beste produktene i hver klasse ble kåret, ble det også utdelt gull-, sølv- og bronsemedaljer etter poengsum. Smedstuen Gård fra Dal sikret seg gullprisen for Årets pinnekjøtt under årets konkurranse.

 

– Dette er en pris som henger høyt og som det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, opplyser administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

 

Han forteller at flere produsenter fra Akershus i år utmerket seg stort i konkurransen om den beste julematen. I tillegg til prisen for Årets pinnekjøtt mottok Akershus 12 medaljer innenfor de ulike kategoriene. Finsbråten ble beste norske bedrift i konkurransen med hele ti medaljer.

 

– Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen tidligere, så dette har virkelig vært en tøff runde. Det skyldes ikke først og fremst antallet, men snarere at flere produkter holder høy standard. I år har Akershus-produsentene virkelig satt spor etter seg – selv om de pleier å gjøre det godt, sier Reksnes.

 

Sikrer gode produkter

Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. – Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et høyt nivå innenfor alle klassene, opplyser han.

 

Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan mener kåringen av Årets julemat er en vinn-vinn-situasjon. – Bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser hun.
(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16

* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, administrerende direktør Dag Henning Reksnes, mobil 95 04 40 49

Årets julematvinnere:

Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt

Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate

Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke

Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker

Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull

Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse

Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv

Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse

 

Lokale vinnere Akershus:

 

Urøkt pinnekjøtt

Årets pinnekjøtt: Urøkt pinnekjøtt Smedstuen Gård AS, Dal

 

Røkt pinnekjøtt

Sølv: Røkt pinnekjøtt Smedstuen Gård AS, Dal

 

Julepålegg:

Gull: Ribberull Finsbråten AS, Eidsvoll

Sølv: Okserull Finsbråten AS, Eidsvoll

 

Julemat ferdigstekt/-kokt

Bronse: Juleskinke, sukkersaltet Smedstuen Gård AS, Dal

 

Medisterkaker

Bronse: Grove medisterkaker Finsbråten AS, Eidsvoll

 

Julepølse urøkt

Gull: Grov julepølse Finsbråten AS, Eidsvoll

Sølv: Julepølse merSmak Finsbråten AS, Eidsvoll

 

Julepølse røkt
Sølv: Vossakorv Finsbråten AS, Eidsvoll

 

Julepølse – annen pølse til jul

Sølv: Bondepølse Finsbråten AS, Eidsvoll

 

Sylte:

Gull: Sylte Finsbråten AS, Eidsvoll

Sølv: Lefsesylte Finsbråten AS, Eidsvoll

 

Tradisjonsprodukt:

Bronse: Julepostei Finsbråten AS, Eidsvoll

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak AKERSHUSÅrets pinnekjøtt.JPG 3,16 MB (3504x2336)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 19.11.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS