Akershus best på julemat
De 12 fagdommerne har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller -kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.
I tillegg til at de tre beste produktene i hver klasse ble kåret, ble det også utdelt gull-, sølv- og bronsemedaljer etter poengsum. Smedstuen Gård fra Dal sikret seg gullprisen for Årets pinnekjøtt under årets konkurranse.
– Dette er en pris som henger høyt og som det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, opplyser administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).
Han forteller at flere produsenter fra Akershus i år utmerket seg stort i konkurransen om den beste julematen. I tillegg til prisen for Årets pinnekjøtt mottok Akershus 12 medaljer innenfor de ulike kategoriene. Finsbråten ble beste norske bedrift i konkurransen med hele ti medaljer.
– Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen tidligere, så dette har virkelig vært en tøff runde. Det skyldes ikke først og fremst antallet, men snarere at flere produkter holder høy standard. I år har Akershus-produsentene virkelig satt spor etter seg – selv om de pleier å gjøre det godt, sier Reksnes.
Sikrer gode produkter
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. – Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et høyt nivå innenfor alle klassene, opplyser han.
Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan mener kåringen av Årets julemat er en vinn-vinn-situasjon. – Bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser hun.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, administrerende direktør Dag Henning Reksnes, mobil 95 04 40 49
Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse
Lokale vinnere Akershus:
Urøkt pinnekjøtt
Årets pinnekjøtt: Urøkt pinnekjøtt Smedstuen Gård AS, Dal
Røkt pinnekjøtt
Sølv: Røkt pinnekjøtt Smedstuen Gård AS, Dal
Julepålegg:
Gull: Ribberull Finsbråten AS, Eidsvoll
Sølv: Okserull Finsbråten AS, Eidsvoll
Julemat ferdigstekt/-kokt
Bronse: Juleskinke, sukkersaltet Smedstuen Gård AS, Dal
Medisterkaker
Bronse: Grove medisterkaker Finsbråten AS, Eidsvoll
Julepølse urøkt
Gull: Grov julepølse Finsbråten AS, Eidsvoll
Sølv: Julepølse merSmak Finsbråten AS, Eidsvoll
Julepølse røkt
Sølv: Vossakorv Finsbråten AS, Eidsvoll
Julepølse – annen pølse til jul
Sølv: Bondepølse Finsbråten AS, Eidsvoll
Sylte:
Gull: Sylte Finsbråten AS, Eidsvoll
Sølv: Lefsesylte Finsbråten AS, Eidsvoll
Tradisjonsprodukt:
Bronse: Julepostei Finsbråten AS, Eidsvoll