presseticker

Skip to main content

Agderjente kniver om NM-tittel i kjøttfag

  Publisert: 22.08.2007 07:00 - av  Tale B. Jordbakke
Oslo: 30. og 31. august skal det avgjøres hvem som blir norgesmester i kjøttfag. Nina Klungland (17) fra Vest-Agder har kvalifisert seg til lærlingkonkurransen, der kjøttvarer gjøres om til delikate ferskvareprodukter.

Du trenger ikke være kokk for å tilberede god mat. De to siste dagene i august måned møtes landets dyktigste lærlinger og svenner i kjøttfag til kamp i Ålesund. Fra familiebedriften Eikestøls kjøttforretning i Søgne deltar Nina Klungland for første gang.

 

– Jeg har litt blandete følelser i kroppen, men tror jeg gleder meg mest. Det skal bli veldig gøy å være med, sier Klungland, som er datter i en familie der matkunsten er sterkt representert.

 

– Søsteren min, Elise Holmen, har vært med tidligere og hun hjelper meg med å trene. Det hadde vært veldig morsomt å ende på pallen, sier agderjenta.

 

Klungland er først ferdig butikkslakter om to år, men har lenge hatt interessen for faget. – Jeg alltid vært del i butikken som far driver, og jeg synes faget er spennende, sier hun.

 

Mangfoldig fag

I norgesmesterskapet, som avholdes for 12. året på rad, blir hele kjøttstykker gjort om til ferdige ferskvareprodukter. Alle deltagerne, både lærlingene og svennene, har vært igjennom tøffe lokale konkurranser i forkant av mesterskapet.

 

– Dette er et norgesmesterskap som virkelig illustrer hvor mangfoldig kjøttfaget er. Deltagerne må mestre alt fra grovstykking til foredling og salg, sier Espen Lynghaug, fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening.

 

Han tror torsdagens og fredagens begivenheter i Ålesund er viktig for å skape stolthet i yrket, og vise de yngre at det finnes mange spennende karrierevalg innenfor kjøttfaget.

 

Ny hverdag i dagligvaren

– Det er tydelig at dette er blitt en konkurranse som også dagligvarekjedene satser på. Meny er den kjeden som i år er klart sterkest representert i finalen. Det siste året har Meny satset sterkt på et treningsopplegg for sine ansatte, sier Lynghaug.

 

Også hoveddommer fra Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, tror dagligvarekjedene har alt å vinne på å gjøre sine kjøttfagsvenner og – lærlinger enda bedre.

 

– Norske forbrukere stiller stadig større krav til matvarebutikkene, og vi har også mer penger i matbudsjettet enn før. Nordmenn ønsker ikke lenger å bare kose seg i helgene, men vil ha god og variert mat hele uken, sier Teigen.

 

Hever nivået

Han forteller at norgesmesterskapet i Ålesund er med på å heve nivået på produktene kundene finner i butikken, og derfor er like viktig for forbrukerne som for de som står med kniven i hånden og konkurrerer.

 

– Mesterskapet bedømmes etter flere kriterier. Økonomisk vinning er selvfølgelig viktig. Dette skal være produkter som de aller fleste skal ha råd til å kose seg med, derfor er det er slett ikke uvanlig at et enkelt kjøttstykke blir til opptil et trettitalls forskjellige produkter. I tillegg måles deltagerne på kreativitet, hygiene og orden, samt presentasjon av sine egne produkter, sier Teigen.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Nina Klungland, tlf. 38 05 07 00

* Hoveddommer Bjørn Tore Teigen, Opplysningskontoret for kjøtt, mobil 91 51 95 52

* Fagsjef Espen Lynghaug, Kjøttindustriens Fellesforening, mobil 97 58 64 95


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.08.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS