Årets beste sylte kommer fra Kristiansand
De 12 fagdommerne har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller -kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.
I tillegg til at de tre beste produktene i hver klasse ble kåret, ble det også utdelt gull-, sølv- og bronsemedaljer etter poengsum.
Slakter Frivold AS fra Kristiansand sikret seg årets pris for Norges beste julesylte. I tillegg fikk kjøttprodusenten SPIS Storkjøkken, også fra Kristiansand, prisen for Årets julepølse og to ganger gull for sitt pinnekjøtt – ett gull for urøkt pinnekjøtt og ett gull for ferdig utvannet pinnekjøtt. SPIS Storkjøkken selger kun direkte til restaurantene.
Totalt stakk byens kjøttbedrifter av med to priser og fire medaljer.
– Dette er priser som henger høyt og som det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, opplyser administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).
Han forteller at flere av Kristiansands produsenter i år utmerket seg stort i konkurransen om den beste julematen. – Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen som i år, og konkurransen er jevn og hard. Det skyldes ikke bare antallet, men at flere produsenter holder høy standard, sier Reksnes.
Sikrer gode produkter
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. – Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et utrolig høyt nivå innenfor alle klassene.
Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan mener kåringen er en vinn-vinn-situasjon. – Bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser han.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16
* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, administrerende direktør Dag Henning Reksnes, mobil 95 04 40 49
Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse
Lokale vinnere Kristiansand:
Årets julesylte: Slakter Frivolds julesylte Slakter Frivold AS, Kristiansand
Årets julepølse: Vossakorv SPIS Storkjøkken, Kristiansand
Urøkt pinnekjøtt
Gull: Pinnekjøtt med lange bein SPIS Storkjøkken, Kristiansand
Ferdig utvannet pinnekjøtt
Gull: Kokt pinnekjøtt SPIS Storkjøkken, Kristiansand
Julepålegg
Bronse: Slakter Frivolds lammerull Slakter Frivold AS, Kristiansand
Tradisjonsprodukt
Bronse: Slakter Frivolds nellikflesk Slakter Frivold AS, Kristiansand