presseticker

Skip to main content

Årets beste julemat er kåret

  Publisert: 19.11.2009 07:00 - av  Henrik Arneberg

Juryen har denne måneden smakt på over 170 kjøttprodukter. I dag falt dommen som viser hvilke av produktene du bør velge når julematen skal handles. Foto: Henrik Arneberg

Oslo: Etter å ha smakt seg gjennom over 170 kjøttprodukter har en fagjury funnet Norges beste julemat.

De 12 fagdommerne har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller -kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.

 

– Prisen for Årets julemat henger høyt og det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, sier administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF). Totalt ble 63 medaljer delt ut til kjøttbedriftene som skal fylle de norske julebordene med velsmakende og god mat.
I år stakk Smedstuen Gård av med prisen for det beste pinnekjøttet. – Det var ekstremt jevnt i toppen, for i Norge har vi mange som produserer veldig godt pinnekjøtt, sier Reksnes.

 

Spennende pølser

Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. – Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et utrolig høyt nivå innenfor alle klassene. Likevel var det én kategori som imponerte juryen spesielt.

 

I pølsekategorien var det nemlig så mange sterke kandidater at hele tre produsenter endte opp med å få prisen for Årets julepølse. – Vi klarte rett og slett ikke kåre én vinner. Derfor ble det tre førsteplasser, opplyser han.

 

Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan forteller at de tre vinnerne er helt ulike. – Det ble en tradisjonell kokt julepølse, en vossakorv og en innmatpølse. Det er ikke lett å lage gode pølser, men de som er gode er virkelig gode. De tre bidragene er sikre vinnere med en unik og ekstremt god smak, sier hun.

 

Nykommer til topps

Klassen for Årets beste medisterkaker ble vunnet av nykommeren Lynum Gårdsmat fra Skogn i Nord-Trøndelag. – Det er særlig morsomt at bedrifter som er med for første gang gjør det så bra med sine produkter. I tillegg er Lynum Gårdsmat en ambassadør for småskalaprodusentene. Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og at det blir stadig nye vinnere viser bare at mangfold gir kvalitet, sier hoveddommeren.

Hun trekker også fram at en stor bedrift som Finsbråten fikk 10 medaljer. – Alle bedriftene ser ut til å gjøre sitt ytterste for å levere julemat av god smak og kvalitet til norske forbrukere, sier Varan.

 

Reksnes er av samme oppfatning. – Kåringen gir dobbel uttelling; bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser han.
(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad, mobil 99 26 18 16

* Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, administrerende direktør Dag Henning Reksnes, mobil 95 04 40 49

Årets julematvinnere:

Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt

Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate

Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke

Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker

Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull

Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse

Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv

Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 19.11.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS