31 iskalde kaffeopplevelser
Espressoen i iskaffe kan med fordel lages litt ”kortere” enn normalt, det vil si rundt 20-25 ml. Hvis du ikke har espressomaskin, kan selvfølgelig drikkene også tilberedes med kraftig filterkaffe eller kaffe fra presskanne.
KAFFE I SHAKER:
Fyll en shaker halvveis opp med isbiter. Tilsett alle ingrediensene og ”shake” kraftig i ca 30 sekunder. Server i egnet glass fylt med is. Husk, hvis du benytter varm espresso bør dette skje hurtig. Du kan også bruke espresso som er tilberedt på forhånd og kjølt ned. Dette er smart hvis du ønsker å servere større mengder.
Smårips
Enkel eller dobbel espresso
1-2 cl sjokoladesirup
1 cl ripssirup
Litt melk
Shakes og helles i glass med is.
Gul og gla’
Enkel eller dobbel espresso
1-2 cl sjokoladesirup
1 cl appelsinsirup
Litt melk
Shakes og helles i glass med is.
Bocha chica coffee
Enkel eller dobbel espresso
1 cl romsirup
1-2 cl vaniljesirup
Litt melk
Shakes og helles i glass med is
”BLENDED” LATTE/FRAPPE
En ”blended” latte har konsistens som en Smoothie. Alle ingredienser kjøres til en jevn masse i blender. Sirup kan byttes ut med ekte frukt der det er mulig. Ekte varer gir en mer naturlig og ren smak. Skjær gjerne frukten i biter og frys den ned før den skal brukes. Hvis du benytter ekte råvarer må det tilsettes ekstra sukker. Det er stor forskjell på kvaliteten på isbiter! Noen er svært ”tørre” mens andre er ”våte”. Dette er avgjørende for hvor fast eller flytende drikken blir. Er drikken for fast kan man tilsette mer væske, er den for flytende kan det brukes mer is. Tips: Du sparer en operasjon i tilberedningen ved å fryse ned kaffeisbiter på forhånd!
Sjokolade på blåbærtur
Enkel eller dobbel espresso
1-3 cl sjokoladesaus
1-2 cl blåbærsirup
Litt melk
Miks alt til det er jevnt
Mocha-mint frappe
Enkel eller dobbel espresso
Et serveringsglass med is fylles i en blender
1-2 cl sjokoladesirup
1 cl mintsirup
Litt melk
Miks alt til det er jevnt
Kokolatte frappe
Enkel eller dobbel espresso
Et serveringsglass med is fylles i en blender
1-3 cl kokossirup
Litt kald melk
Miks alt til det er jevnt
Iced mit schlag
Enkel eller dobbel espresso
Et serveringsglass med is fylles i en blender
1-3 cl vaniljesirup
Litt kald melk
Miks alt til det er jevnt
Kaffe-Libre
Enkel eller dobbel espresso
Cola
3-4 cl Rom (evt. 1-2 cl rom sirup)
1 cl vanilje sirup
Isbiter
Coffee Egg Nog
Til 6 personer
8 egg skilles
1 kopp sukker
1,5 dl kald kaffe
1 kopp whiskey
1 kopp fløte
Litt pisket krem til pynt
Pisk eggeplommene godt sammen. Tilsett sukker mens du pisker. Varm forsiktig opp mens du rører hele tiden. Tilsett avkjølt kaffe, whiskey og fløte mens du rører godt
Visp eggehvitene stive og rør forsiktig inn med de øvrige ingrediensene
Coffee Colada
Enkel eller dobbel espresso
1 cl tequila eller hvit rom
1 cl Malibu
1 cl creame of coconut
Vanilje sirup
Is
skivet kokosnøtt til topping
Kjør alt godt i blender. Server i høye vin glass, topp med lett pisket fløte
Coffee Martini
Enkel espresso
1 dash Amaretto
5 cl Vodka
Skyll innsiden av et cocktailglass med espressoen, og sett den i fryseren, ta deg en god kopp kaffe! Ha isbiter i et røreglass og en dash amaretto, rør. Sil ut amarettoen og hell på vodka, rør, sil over i det frosne glasset.
Cafè freddo
4 cl Amaretto
Dobbel espresso
Ha alt i en cocktailshaker med to isbiter, og rist til du ikke hører isbitene.
Siles over i et coktailglass
Jordbær
7-8 stk søte, norske jordbær
1 stort glass isbiter
2 dl sterk kaffe
2 ss sukker
Litt fløte og evt. litt karamellsirup til justering av smak
Daim
1 stort glass isbiter
2 dl sterk kaffe
1 dl melk
1 enkel Daim, eller Daimkuler
Litt fløte og evt. litt karamellsirup
Chilled Coffee Caribbean
3 dl avkjølt kaffe
½ appelsin og en ½ sitron i tynne skiver, en skive ananas
litt sukker
1-2 dropper angostura bitter
store isbiter i glassene
Krøst frukt og kaffe sammen, avkjøl godt i frysen, sil over i glass
Jordbær/banan
2 store glass Isbiter
½ banan
6 stk jordbær
2 dl sterk Kaffe
1 dl melk
2-3 ss sukker
Litt fløte
Friskus
Stort glass isbiter
¾ fullt med Farris
Fyll opp med sterk kaffe
2 cl aprikossirup
1 cl vaniljesirup
Godt alternativ som alkoholfri drink, frisk og syrlig.
Sjoko
Stort glass isbiter
Ca 1 dl kaffe
4 cl sjokoladesaus
2 ss sukker
Fyll opp med melk, Rør rundt slik at sjokoladesausen fordeler seg
Denne kan selvfølgelig lages med alle mulige smaker, kombiner og eksperimenter.
Kaffe Hawaii
6 cl sterk kald kaffe
3 cl grapejuice
4 cl ananasjuice
2 ts sukker
Bland alle ingrediensene i en shaker sil opp i glass, topp med en skje vaniljeis.
Cafè Brasilia
(4 porsjoner)
4 dl melk
50 g mørk sjokolade
4 dl kaffe
krem
Polka Coffee Dream
(4 porsjoner)
4 kopper kald kaffe
12 knuste polkagriser
1/5 l vaniljeis
La grisene smelte i kaffen, strø noen av dem på toppen
SMOOTHIES BASERT PÅ KAFFEISBITER
Banan
6 kaffeisbiter
1/3 moden banan
Smak til med litt vaniljesirup evt. sukker
Sjokolade på bærtur
6-8 kaffeisbiter
3 dl kaffe
1 dl fløte
8 ruter mørk sjokolade
1/3 moden banan
2 ss blåbær
Vaniljesirup/sukker som smakstilsetning
Bringebær på blåbærtur
6-8 kaffeisbiter
3 dl kaffe
1 dl fløte (kan droppes)
2 ss vaniljeis
2 ss bringebær
1 ss blåbær
4-6 ruter mørk sjokolade
1/3 moden banan
Litt vaniljesirup evt. sukker som smakstilsetning
Jordbærbombe
4-6 kaffeisbiter
2 dl kaffe
2 ss vaniljeis
10-15 jordbær
Litt karamellsirup eller sukker som smakstilsetning
Honeymelon with friends
4-6 kaffeisbiter
2 dl kaffe
2 ss vaniljeis
1/3 skrellet honningmelon
Litt karamellsirup som smakstilsetning
På bærtur
4-6 kaffeisbiter
2 dl kaffe
2 ss vaniljeis
1-2 ss blåbær
2 ss bringebær
10-15 jordbær
1-2 ts sukker
Ananas med mer
4-6 kaffeisbiter
2 dl kaffe
2 ss vaniljeis
3 ringer ananas
½ plate smeltet kokesjokolade, evt. sjokoladesaus
Litt frisk peppermynte, finhakket
Jordbær med mørkt følge
6 kaffeisbiter
2 ss vaniljeis
1 ts sukker
15-20 jordbær
½ banan
6 ruter kokesjokolade
Litt blåbær
Sydlige breddegrader
6 kaffeisbiter
2 ss vaniljeis
1 liten boks (ca 2,5 dl) kokosmelk
3 ringer ananas
½ banan
Litt frisk peppermynte, finhakket
1-2 ts sukker
Fersken
8 kaffeisbiter
2 dl kaffe
2 ss vaniljeis
3 halve fersken
Litt fersk peppermynte
1-2 ts sukker
TIPS:
Hvis du velger å tilberede espresso på forhånd kan søtningen gjøres samtidig ved å tilsette 1 liten ts hvitt sukker per espresso. Sukkeret løser seg da lettere opp og du har en felles basis å jobbe ut i fra til alle drikkene. De bitre smakene i espressoen er mer fremtredende når kaffen er kald, og krever kraftigere søtning enn på varme drikker. Hvitt sukker har en mer intens søtsmak enn brunt og det løser seg lettere opp.
Alle oppskriftene under inspirasjonstorg for latte- og frappè-variantene kan også serveres som shaket variant, og omvendt. Mengden melk er ikke oppgitt eksakt. Den må justeres i forhold til størrelse på glass og ønsket konsistens på drikken.
Kontaktpersoner:
* Norsk Kaffeinformasjon, informasjonssjef Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862
* Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Egil Pettersen, tlf. 23 13 18 50, mobil 913 04 696