presseticker

Skip to main content

31 iskalde kaffeopplevelser

  Publisert: 04.07.2006 07:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: I sommervarmen går iskaffen ned på høykant. Her er 31 kreative oppskrifter fra Norsk Kaffeinformasjon.

Espressoen i iskaffe kan med fordel lages litt ”kortere” enn normalt, det vil si rundt 20-25 ml. Hvis du ikke har espressomaskin, kan selvfølgelig drikkene også tilberedes med kraftig filterkaffe eller kaffe fra presskanne.

 

KAFFE I SHAKER:

Fyll en shaker halvveis opp med isbiter. Tilsett alle ingrediensene og ”shake” kraftig i ca 30 sekunder. Server i egnet glass fylt med is. Husk, hvis du benytter varm espresso bør dette skje hurtig. Du kan også bruke espresso som er tilberedt på forhånd og kjølt ned. Dette er smart hvis du ønsker å servere større mengder.

 

Smårips

Enkel eller dobbel espresso

1-2 cl sjokoladesirup

1 cl ripssirup

Litt melk

Shakes og helles i glass med is.

 

Gul og gla’

Enkel eller dobbel espresso

1-2 cl sjokoladesirup

1 cl appelsinsirup

Litt melk

Shakes og helles i glass med is.

 

Bocha chica coffee

Enkel eller dobbel espresso

1 cl romsirup

1-2 cl vaniljesirup

Litt melk

Shakes og helles i glass med is

 

 

”BLENDED” LATTE/FRAPPE

En ”blended” latte har konsistens som en Smoothie. Alle ingredienser kjøres til en jevn masse i blender. Sirup kan byttes ut med ekte frukt der det er mulig. Ekte varer gir en mer naturlig og ren smak. Skjær gjerne frukten i biter og frys den ned før den skal brukes. Hvis du benytter ekte råvarer må det tilsettes ekstra sukker. Det er stor forskjell på kvaliteten på isbiter! Noen er svært ”tørre” mens andre er ”våte”. Dette er avgjørende for hvor fast eller flytende drikken blir. Er drikken for fast kan man tilsette mer væske, er den for flytende kan det brukes mer is. Tips: Du sparer en operasjon i tilberedningen ved å fryse ned kaffeisbiter på forhånd!

 

 

Sjokolade på blåbærtur

Enkel eller dobbel espresso

1-3 cl sjokoladesaus

1-2 cl blåbærsirup

Litt melk

Miks alt til det er jevnt

 

Mocha-mint frappe

Enkel eller dobbel espresso

Et serveringsglass med is fylles i en blender

1-2 cl sjokoladesirup

1 cl mintsirup

Litt melk

Miks alt til det er jevnt

 

Kokolatte frappe

Enkel eller dobbel espresso

Et serveringsglass med is fylles i en blender

1-3 cl kokossirup

Litt kald melk

Miks alt til det er jevnt

 

Iced mit schlag

Enkel eller dobbel espresso

Et serveringsglass med is fylles i en blender

1-3 cl vaniljesirup

Litt kald melk

Miks alt til det er jevnt

 

Kaffe-Libre

Enkel eller dobbel espresso

Cola

3-4 cl Rom (evt. 1-2 cl rom sirup)

1 cl vanilje sirup

Isbiter

 

Coffee Egg Nog

Til 6 personer

8 egg skilles

1 kopp sukker

1,5 dl kald kaffe

1 kopp whiskey

1 kopp fløte

Litt pisket krem til pynt

 

Pisk eggeplommene godt sammen. Tilsett sukker mens du pisker. Varm forsiktig opp mens du rører hele tiden. Tilsett avkjølt kaffe, whiskey og fløte mens du rører godt

Visp eggehvitene stive og rør forsiktig inn med de øvrige ingrediensene

 

 

Coffee Colada

Enkel eller dobbel espresso

1 cl tequila eller hvit rom

1 cl Malibu

1 cl creame of coconut

Vanilje sirup

Is

skivet kokosnøtt til topping

Kjør alt godt i blender. Server i høye vin glass, topp med lett pisket fløte

 

Coffee Martini

Enkel espresso

1 dash Amaretto

5 cl Vodka

 

Skyll innsiden av et cocktailglass med espressoen, og sett den i fryseren, ta deg en god kopp kaffe! Ha isbiter i et røreglass og en dash amaretto, rør. Sil ut amarettoen og hell på vodka, rør, sil over i det frosne glasset.

 

 

Cafè freddo

4 cl Amaretto

Dobbel espresso

Ha alt i en cocktailshaker med to isbiter, og rist til du ikke hører isbitene.

Siles over i et coktailglass

 

Jordbær

7-8 stk søte, norske jordbær

1 stort glass isbiter

2 dl sterk kaffe

2 ss sukker

Litt fløte og evt. litt karamellsirup til justering av smak

 

Daim

1 stort glass isbiter

2 dl sterk kaffe

1 dl melk

1 enkel Daim, eller Daimkuler

Litt fløte og evt. litt karamellsirup

 

Chilled Coffee Caribbean

3 dl avkjølt kaffe

½ appelsin og en ½ sitron i tynne skiver, en skive ananas

litt sukker

1-2 dropper angostura bitter

store isbiter i glassene

Krøst frukt og kaffe sammen, avkjøl godt i frysen, sil over i glass

 

Jordbær/banan

2 store glass Isbiter

½ banan

6 stk jordbær

2 dl sterk Kaffe

1 dl melk

2-3 ss sukker

Litt fløte

 

Friskus

Stort glass isbiter

¾ fullt med Farris

Fyll opp med sterk kaffe

2 cl aprikossirup

1 cl vaniljesirup

Godt alternativ som alkoholfri drink, frisk og syrlig.

 

Sjoko

Stort glass isbiter

Ca 1 dl kaffe

4 cl sjokoladesaus

2 ss sukker

Fyll opp med melk, Rør rundt slik at sjokoladesausen fordeler seg

Denne kan selvfølgelig lages med alle mulige smaker, kombiner og eksperimenter.

 

Kaffe Hawaii

6 cl sterk kald kaffe

3 cl grapejuice

4 cl ananasjuice

2 ts sukker

Bland alle ingrediensene i en shaker sil opp i glass, topp med en skje vaniljeis.

 

Cafè Brasilia

(4 porsjoner)

4 dl melk

50 g mørk sjokolade

4 dl kaffe

krem

 

Polka Coffee Dream

(4 porsjoner)

4 kopper kald kaffe

12 knuste polkagriser

1/5 l vaniljeis

La grisene smelte i kaffen, strø noen av dem på toppen

 

SMOOTHIES BASERT PÅ KAFFEISBITER

Banan

6 kaffeisbiter

1/3 moden banan

Smak til med litt vaniljesirup evt. sukker

 

Sjokolade på bærtur

6-8 kaffeisbiter

3 dl kaffe

1 dl fløte

8 ruter mørk sjokolade

1/3 moden banan

2 ss blåbær

Vaniljesirup/sukker som smakstilsetning

 

Bringebær på blåbærtur

6-8 kaffeisbiter

3 dl kaffe

1 dl fløte (kan droppes)

2 ss vaniljeis

2 ss bringebær

1 ss blåbær

4-6 ruter mørk sjokolade

1/3 moden banan

Litt vaniljesirup evt. sukker som smakstilsetning

 

Jordbærbombe

4-6 kaffeisbiter

2 dl kaffe

2 ss vaniljeis

10-15 jordbær

Litt karamellsirup eller sukker som smakstilsetning

 

Honeymelon with friends

4-6 kaffeisbiter

2 dl kaffe

2 ss vaniljeis

1/3 skrellet honningmelon

Litt karamellsirup som smakstilsetning

 

På bærtur

4-6 kaffeisbiter

2 dl kaffe

2 ss vaniljeis

1-2 ss blåbær

2 ss bringebær

10-15 jordbær

1-2 ts sukker

 

Ananas med mer

4-6 kaffeisbiter

2 dl kaffe

2 ss vaniljeis

3 ringer ananas

½ plate smeltet kokesjokolade, evt. sjokoladesaus

Litt frisk peppermynte, finhakket

 

Jordbær med mørkt følge

6 kaffeisbiter

2 ss vaniljeis

1 ts sukker

15-20 jordbær

½ banan

6 ruter kokesjokolade

Litt blåbær

 

Sydlige breddegrader

6 kaffeisbiter

2 ss vaniljeis

1 liten boks (ca 2,5 dl) kokosmelk

3 ringer ananas

½ banan

Litt frisk peppermynte, finhakket

1-2 ts sukker

 

Fersken

8 kaffeisbiter

2 dl kaffe

2 ss vaniljeis

3 halve fersken

Litt fersk peppermynte

1-2 ts sukker

 

 

TIPS:

Hvis du velger å tilberede espresso på forhånd kan søtningen gjøres samtidig ved å tilsette 1 liten ts hvitt sukker per espresso. Sukkeret løser seg da lettere opp og du har en felles basis å jobbe ut i fra til alle drikkene. De bitre smakene i espressoen er mer fremtredende når kaffen er kald, og krever kraftigere søtning enn på varme drikker. Hvitt sukker har en mer intens søtsmak enn brunt og det løser seg lettere opp.

 

Alle oppskriftene under inspirasjonstorg for latte- og frappè-variantene kan også serveres som shaket variant, og omvendt. Mengden melk er ikke oppgitt eksakt. Den må justeres i forhold til størrelse på glass og ønsket konsistens på drikken.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Kaffeinformasjon, informasjonssjef Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862

* Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Egil Pettersen, tlf. 23 13 18 50, mobil 913 04 696

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Norsk Kaffeinformasjon, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 04.07.2006 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS