presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Vossedesigner rydder i kjøkkenskuffen din

  Publisert: 27.04.2016 18:35 - av  Henning Poulsen
Oslo: Per Finne Industridesign har laget en allsidig kjøkkenkniv som henviser den sløve knivsamlingen din til skraphaugen. Odda-designeren Lars Tornøe har sammen med møbelprodusenten Vestre utviklet en urban møteplass i form av en benk. Nå mottar de Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok Per Finne Industridesign og Lars Tornøe den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde i forbindelse med Transform 2016, landets viktigste møteplass for arkitektur- og designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Per Finne er en av Norges aller fremste designere innen sitt felt. Nå har han lykkes i å tenke helt nytt om hva en kniv skal og bør være. Dette er et solid stykke industridesign som forhåpentligvis finner veien inn på mange kjøkken både nasjonalt og internasjonalt, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

Per Finne: – Du trenger bare én kniv

Vær helt ærlig nå! Hvor mange sløve kjøkkenkniver i ymse størrelser og fasonger har du liggende hjemme? Som du aldri bruker? Den anerkjente produktdesigneren Per Finne har valgt å ta tak i problemet. Han har laget en kniv, Umami Santoku, som passer til alt.

 

– Det eneste du egentlig trenger er én god kniv som du tar vare på og holder skarp, ikke en kjøkkenskuff full av sløve, ukurante kniver. Nest etter hånden er kniven den viktigste redskapen du har på kjøkkenet, og et godt redskap gir en bedre opplevelse. Og det er nettopp dette matlaging skal være: En god opplevelse, sier Per Finne.

 

I flere år har Finne båret på ideen om å lage den perfekte allbrukskniven til kjøkkenet. Han har i en årrekke samarbeidet med produsenter som Hardanger Sylvplett, men denne gangen valgte han å arbeide helt selvstendig.

 

Form og funksjon på knivseggen

Underveis i designprosessen lot han både profesjonelle kokker og glade kjøkkenamatører teste ut prototyper av kniven, og innspillene deres ble tatt med videre i prosessen. Det ble viktig å utforme kniven på en måte som tok hensyn til alle de forskjellige måtene vi holder og bruker den på.

 

– Design er for meg å skape en best mulig balanse mellom form og funksjon. Taktilitet har vært ekstra viktig i denne kniven, både når det gjelder ergonomisk fleksibilitet og den estetiske opplevelsen, forteller Finne.

 

Umami Santoku er utformet slik at den ligger godt i hånden nesten uavhengig av størrelse på hånden og variasjon i grepet. En jevn overgang mellom håndtak og blad gjør at kniven oppleves som én enhet – og som en naturlig forlengelse av hånden. Bladet er mykt nok til filetering, men samtidig tilstrekkelig rigid til å takle tøffere jobber.

 

Tok av etter bloggros

Per Finne forteller at han har hentet inspirasjon både fra japanske og norske håndverkstradisjoner, og han noterer seg at kniven har fått mye oppmerksomhet i vidt forskjellige deler av verden.

 

Kniven har vært i salg via nettbutikken til Per Finne siden februar i fjor, uten at industridesigneren har tatt seg råd til en stor lansering. Imidlertid tok det brått og uventet av da internasjonale designbloggere begynte å omtale kniven i panegyriske ordlag. Siden den gang har bestillingene rent inn fra store deler av verden.

 

Tidligere i år mottok kniven German Design Award 2016, og nå håper Finne at Umami Santoku snart blir å finne i butikker både i Norge og utlandet.

 

Vestre: Bedre by med bybenker

Å skape møteplasser og rom for sosialt liv er en rettesnor for god byutvikling, men møbler i det offentlige rom legger sjelden til rette for det. Det vil Vestre nå gjøre noe med.

 

Med kombinasjonen av elegant og stram design og kompromissløs kvalitet har Vestre utviklet den modulbaserte benken Stripes - urban møteplass for bruk i bymiljøer.

 

– Design er en del av vårt DNA og er mye av forklaringen på Vestres suksess de siste årene. Vi er heldige som får arbeide sammen med norske møbel- og industridesignere i verdensklasse. Lars Tornøe er blant disse. Vi ble umiddelbart overbevist da han foreslo å utvikle urbane divaner som gir folk "hjemmefølelse" ute i storbyen, sier Jan Christian Vestre, administrerende direktør i Vestre.

 

Vestre er hjemmehørende i Oslo, men designer Lars Tornøe vokste opp i Odda.

 

Selskapet har fått Merket for god design 11 ganger tidligere. Det demper ikke gleden over å få merket i 2016.

 

– Vi jubler like mye hver gang. Dette gir oss ny inspirasjon og bøttevis med energi til å utvikle flere innovative løsninger for fremtidens grønne byer, sier han.

 

Selskapets grønne profil betyr at bærekraft er en avgjørende faktor.

 

Livsløpsprodukter

– Vi tenker bærekraft i alt vi gjør, og en av utfordringene her var hvordan vi kunne produsere stållameller med minst mulig ressurser. Det krever maksimal utnyttelse av råmaterialer og energi, sier han, før han fortsetter:

 

– En annen utfordring var å sikre at modulariteten i produktserien ikke går på bekostning av holdbarhet og levetid. Livsløpstankegang gjør at vi leverer reservedeler i hele produktets levetid og at Stripes kan demonteres og omlakkeres, sier han.

 

Stripes har vært en suksess. På kort tid ble serien en av Vestres ti mest populære produkter, og den er levert til bruk både innendørs og utendørs i flere land.

 

– Norsk ferdigvareindustri har store vekstmuligheter ute i verden, men da må vi slutte å definere design som en kostnad og i større grad invitere norske designere med på laget, sier Vestre.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Per Finne, mobil 911 44 120

* Lars Tornøe, mobil 908 87 761.

 

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekster:

Per Finne Industridesign mottok Merket for god design for Umami Santoku. Foto: Per Finne Industridesign

 

Lars Tornøe og Vestre fikk Merket for god design for Stripes. Foto: Adam Stirling

 

Merk:

Øyeblikkelig etter at utmerkelsene har blitt delt ut vil det legges ut bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:

http://doga.no/merket/industridesign/umami-santoku

http://doga.no/merket/møbeldesign/stripes

 

Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottakerne her:

https://vimeo.com/164252089

https://vimeo.com/164231485

 

Ønsker du å få tilsendt bilder i forkant, vennligst svar på denne e-posten.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak per finne Bilde kniv.jpg 1,26 MB (4834x3188)
Bilde - vedlegg til sak vestre mfgd 2 Foto_Adam_Stirling.jpg 457,69 kB (1080x720)
Bilde - vedlegg til sak vestre mfgd Foto_Adam_Stirling-1.jpg 206,86 kB (1080x720)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:35
Teknisk løsning ZEVS AS