presseticker

Skip to main content

Designeksporten opp 5,3 prosent hittil i år:

Tre bærumsdesignere til Paris

  Publisert: 05.09.2019 10:05 - av  Henning Poulsen
Oslo: En rekke produkter formgitt av de tre bærumsdesignerne Kaja Dahl, Sverre Uhnger og Kristine Five Melvær skal representere Norge på den ledende designmessen Maison&Objet i Paris.

– Norsk design er på fremmarsj i Frankrike. Aldri før har så mange norske designbedrifter stilt ut i Paris sammen. Når flere av dem også skal lansere nye produkter på Maison&Objet, blir dette en norsk designstand utenom det vanlige, sier Egil Sundet i Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri.

 

Fredag denne uken åpner Maison&Objet dørene for et designsultent publikum fra hele verden. Ragnhild Grytten, som er prosjektleder for Inside Norway, forteller at den norske standen rommer noen av de aller fremste designaktørene i Norge akkurat nå.

 

– Dette er kompromissløse, designdrevne bedrifter som holder et svært høyt nivå på det de gjør. Norsk design har en stigende stjerne i Europa, og vi har en særdeles god stand som jeg gleder meg til å vise fram for et internasjonalt publikum, sier hun.

 

Stein, stein og mer stein fra Bærum

Totalt seks bedrifter stiller ut på Inside Norway-standen i Paris fra 6. til 10. september: Vestre, Northern, Heymat, Fram Oslo, Magnor Glassverk og Lundhs Real Stone.

 

Kristine Five Melvær har formgitt matten Stein for den fremadstormende designprodusenten Heymat. Matten er en del av serien Heymat+, og er laget av resirkulert plast.

 

Som den ene halvdelen av duoen Jenkins & Uhnger har Sverre Uhnger designet den eksklusive tilbehørsserien Essence for Lundhs Real Stone. Serien er laget av den norske nasjonalbergarten larvikitt.

 

Den skulpturelle vasen Larvik, designet av Kaja Dahl, får sin debut på messen. Dahl har designet vasen for møbel- og interiørselskapet Fram Oslo. Også dette produktet er laget av den populære larvikittsteinen.

 

– Vi satser på norsk design som har en historie å fortelle. Vi jobber tett med flere norske designere for å utvikle spennende og nyskapende produkter, og alt lages i Norge. På den måten sitter vi tett på hele produktutviklingen, sparer tid og miljø og sikrer at de ferdige produktene holder høy kvalitet, sier Annette Hoff, daglig leder i Fram Oslo.

 

Doblet eksporten

I fjor doblet Fram Oslo omsetningen mot utlandet, og Hoff forteller at Maison&Objet er en viktig arena for møbel- og interiørbedrifter med eksportambisjoner.

 

– Det er verdifullt for oss å kunne delta på en fellesstand i regi av Designindustrien, som gjør en viktig jobb med å få norske bedrifter ut i verden. På den måten får vi være med på en av verdens største designmesser uten å bruke for mye tid og ressurser, sier Hoff.

 

Eksporterer mer i 2019

Ifølge Designindustrien økte eksporten av møbel- og interiørprodukter med 5,3 prosent i løpet av årets første halvår.

 

– Faktisk er design- og ferdigvareindustrien den ene av bare to sektorer i Norge som kan vise til eksportvekst de siste 10 årene. Ambisjonen nå er å doble eksporten fram mot 2030, noe som kan gi 40 milliarder i økt verdiskaping og kanskje 30 000 nye arbeidsplasser. Skal vi få det til, behøver vi politisk støtte, sier Egil Sundet.

 

– Trenger eksportutviklingsordning

Rent konkret ønsker bransjesjefen en egen eksportutviklingsordning for design og ferdigvare. Dette har eksistert i Danmark i en årrekke og nokså nylig kommet på plass i Sverige.

 

– Dersom vi mener alvor når vi snakker om å finne noe å leve av etter oljeeventyret, ligger det et betydelig potensial i norsk design. Interessen for norske designprodukter er større enn den har vært på lenge, noe vi får bekreftet hver gang vi deltar på internasjonale messer som Maison&Objet. Nå må vi smi mens jernet er varmt, og en egen eksportutviklingsordning kan hjelpe norske designbedrifter med å finne nye markeder utenfor Norge, sier Sundet.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 909 22 192

* Designindustrien, prosjektleder Ragnhild Grytten, mobil 917 51 804

* Fram Oslo, daglig leder Annette Hoff, mobil 971 47 822

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Fram Larvik2 - foto Inger Marie Grini.jpg 3,00 MB (2033x3038)
Bilde - vedlegg til sak Lundhs Essence.jpg 217,95 kB (1008x738)
Bilde - vedlegg til sak Heymat Stein.jpg 133,46 kB (683x1024)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 05.09.2019 10:05
Teknisk løsning ZEVS AS