presseticker

Skip to main content

DOGA-merket:

Stavanger-design setter livet i spill

  Publisert: 10.01.2019 10:24 - av  Henning Poulsen

Laerdal Medical mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Bernt Erik Rossavik

Med en spilltilnærming til førstehjelp ønsker Laerdal Medical å gjøre folk flest i bedre stand til å redde liv. Nå får Stavanger-selskapet utmerkelsen DOGA-merket.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Laerdal Medical torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

 

– Med CPR Race leverer Laerdal Medical livreddende design i ordets rette forstand. Jo mer motiverte vi er, desto mer lærer vi. Å ta spillelementer inn i førstehjelpsopplæring er derfor en svært god idé, sier han.

 

Kobler app og dukke

Én av 20 vil i løpet av livet være i en situasjon der de trenger ferdigheter innen hjerte- og lungeredning, ifølge Laerdal Medical. I slike liv-eller-død-situasjoner er det for sent å google seg fram til hvordan man skal opptre.

 

Juryen er imponert over CPR Race, og påpeker at samarbeidet med British Heart Foundation og American Heart Association betyr at konseptet har et betydelig kommersielt potensial:

 

«Det er smart og innsiktsfullt å øke motivasjonen for å lære livredning ved å introdusere gamification i koblingen mellom en app og en dukke. CPR Race følger i sporene til andre løsninger fra Laerdal Medical, som kjennetegnes ved smart bruk av designmetodikk,» står det i jurykjennelsen.

 

Laerdal Medical har en målsetning om at en halv million flere liv skal reddes på verdensbasis årlig.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Laerdal Medical, Ole Martin Dahl, mobil 910 09 903

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Laerdal Medical mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Bernt Erik Rossavik

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak 1 02_cprrace_bernt-erik-rossavik.jpg 583,40 kB (2362x1575)
Bilde - vedlegg til sak 01_cprrace_bernt-erik-rossavik.jpg 573,95 kB (2362x1577)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 10:24
Teknisk løsning ZEVS AS