presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2008:

Opplandsbedrift krabbet til topps

  Publisert: 12.03.2008 07:00 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

Skalldyrsbestikket Stad fra Thor Bjørklund & Sønner fikk Merket for god design 2008.

Oslo: Bort med nøtteknekker og hammer. Det nye skalldyrbestikket fra Thor Bjørklund & Sønner gjør det enklere å knuse krabbeklo. Nå har bedriften fått Merket for god design 2008.

Opplandsbedriften Thor Bjørklund & Sønner fra Lillehammer mottok det høythengende Merket for god design under Designdagen 2008 onsdag 12. mars. På kjøpet fikk de også stor applaus fra en stappfull og feststemt storsal på DogA-senteret i Oslo.

 

Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd, er dagen da næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon. Merket for god design deles ut til både bedrift og designbyrå for særs gode designløsninger.

 

Komplisert produksjonsprosess

Thor Bjørklund & Sønner er først og fremst kjent for ostehøvelen, i tillegg til blant annet ostekniver og kakespader. Det var Thor Bjørklund som fant opp ostehøvelen i 1925, og i 1988 mottok bedriften Merket for god design nettopp for en ostehøvel. Tjue år senere har Thor Bjørklund & Sønner ny grunn til å juble. Nå mottar bedriften igjen Merket for god design, denne gangen for Stad skalldyrbestikk, som er designet av Eirin Støen.

 

Bestikket skiller seg ut fra tradisjonelt skalldyrbestikk. – Det har en kompakt sylinderform som gir god balanse i hånden. Man kjenner kvaliteten i det formmessige og i materialvalget, sier Kristin Melgårdsbakken hos Thor Bjørklund & Sønner. Hun forteller at bestikket er laget av plast og stål. – Vi lot ikke produksjonsprinsippet begrense formgivning. Formen kom som førsteprioritet, og produksjonen har nok blitt mer komplisert enn med andre skalldyrbestikk, forklarer Melgårdsbakken.

 

En ledestjerne

Også juryen lot seg begeistre av de ulike materialene i bestikket, og berømmet bestikket som produksjonsteknisk overlegent - elegant og røft på samme tid.

 

Melgårdsbakken forteller at designeren lot seg inspirere av havet og bølgene når hun formga bestikket. – Rent funksjonelt er det bestikkets knekker som er mest innovativ. Det er vanlig å bruke nøtteknekker eller hammer når man spiser skalldyr, og det kan være udelikat. Dette bestikket har derimot en elegant tryllestav som knekker. Den har en tung fremvekt av stål, og et lite slag med staven er nok til å få selv det tykkeste skallet til å knekke, sier hun.

 

Thor Bjørklund & Sønner kommer til å bruke Merket for god design i markedsføringen av Stad i tiden fremover. – Når det kommer til produktdesign, er dette det beste kvalitetsstempelet man kan få i Norge. Gjennom dette merket vil vi løfte hele bedriften. Det vil stå som ledestjerne for videre produktutvikling hos oss, sier Melgårdsbakken.

 

Strenge krav

Norsk Designråd har delt ut Merket for god design helt siden 1985. Stine Lunde-Aaltvedt, prosjektleder for priser og utmerkelser ved Norsk Designråd, forteller at fagjuryen stiller strenge krav til de innmeldte produktene.

 

– Terskelen for tildelingen av Merket for god design har alltid ligget høyt. Vi hadde 126 søkere i år, og mange av disse holdt høy kvalitet. Likevel var det bare 35 søkere som nådde helt opp. De som har fått Merket for god design i år har svært god grunn til å være stolte over jobben de har gjort, sier Lunde-Aaltvedt.

 

Designutstilling

Mellom 27. mars og 27. april arrangeres utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” i DogA; Norsk Design- og Arkitektursenteret i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut sammen med vinnerne av Hedersprisen for god design og Klassikerprisen for god design. De fire prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert, sammen med et utvalg arbeider av unge designtalenter.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design, Stine Lunde-Aaltvedt, mobil 959 69 370, sla@norskdesign.no

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57

* Thor Bjørklund & Sønner, Kristin Melgårdsbakken, mobil 951 72 804, kristin@tbjorklund.no

* Mer informasjon om Designdagen 2008: www.norskdesign.no

 

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter fra alle typer bransjer kan søke. I tillegg kommer alle typer emballasje, visuelle profiler, nettsider applikasjoner og løsninger, samt møbler, tekstiler, mote, konfeksjon, nettsider, applikasjoner og løsninger som tilfredsstiller kravene til Design for alle.

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Stad_1 web.jpg 8,81 kB (300x300)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 12.03.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS