presseticker

Skip to main content

Virtualisering på teknologitoppen

  Publisert: 23.02.2009 07:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: En av fire norske it-sjefer har nå virtualisering som topprioritet, viser en ny undersøkelse.

– I dag er virtualisering hyllevare og en del av enhver it-plattform. Tidligere måtte vi ofte overbevise kundene om å ta i bruk virtualisering, sier Atle Rønningen, avdelingsleder for infrastruktur i Steria.

 

Virtualisering har vært en trend i norske it-miljøer de siste årene. I en undersøkelse Synovate gjorde for Steria i fjor vinter rangerte norske it-sjefer virtualisering som den 7. viktigste teknologien for dem i 2008.

 

Nå er teknologien i ferd med å utvikle seg til å bli en hovedprioritet i landets mange tusen it-avdelinger. En fersk undersøkelse Medialect har gjort for Steria viser nemlig at rundt hver fjerde it-sjef nå regner virtualisering som den viktigste teknologitrenden fremover. Ingen annen teknologi er i nærheten av dette resultatet, ifølge undersøkelsen.

 

Milliardindustri

Dette stemmer godt overens med en fersk rapport om virtualisering fra analyseselskapet Gartner. Her anslås det at inntektene fra virtualiseringsprogramvare vil øke fra 1,9 milliarder dollar i 2008 til omkring 2,7 milliarder i 2009, en vekst på 43 prosent. Den globale bruken vil stige fra 12 til 20 prosent i inneværende år, ifølge rapporten.

 

– I dag kjører vi ikke et eneste implementeringsprosjekt uten at virtualiseringsteknologi ligger som et grunnfundament for å oppnå fleksibilitet. For våre kunder betyr forretningsmessig fleksibilitet i infrastrukturen ofte mer enn de teknologiske mulighetene. Virtualisering gjør det rett og slett enkelt å tilpasse it-løsningen for nye forretningsmessige behov, sier Rønningen.

 

Rimelig, grønt og sikkert

Kort fortalt handler virtualisering om å etablere en lagvis arkitektur som er frigjort fra de fysiske rammebetingelsene. – Samtidig er dette i dag en del av et større omfang, kalt serviceorientert infrastruktur, med egenskaper som høytilgjengelighet, katastrofeløsninger, dynamisk ressursallokering og ”server provisioning”, påpeker Rønningen.

 

Når data og programvare for kanskje tusenvis av ansatte i en organisasjon befinner seg sentralt, i stedet for spredt utover tusenvis av arbeidsstasjoner, frigjør dette enormt med kapasitet. Dermed får en organisasjon utnyttet it-ressursene sine på en mer bedre måte, med mindre administrasjon og mer effektiv drift. Dette fører også til lavere strømforbruk.

 

I tillegg styrkes sikkerheten, siden all informasjon lagres sentralt i stedet for å spres utover på mange steder. En annen gevinst er økt fleksibilitet, da brukeren kan få tilgang på sine data og programmer uansett hvor i verden han eller hun måtte befinne seg.

 

Gammelt konsept

Selv om virtualiseringstrenden er relativt ny, er tankegangen av eldre dato. Begrepet virtualisering kan spores tilbake til 70-tallet, da de store driftsbyråene drev med ressursallokering på gigantiske IBM-maskiner. Utover 80-tallet tok imidlertid den personlige datamaskinen gradvis mer over, og kontrollen ble flyttet fra it-avdelingen og ut til den enkelte avdeling.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Steria, avdelingsleder Atle Rønningen, mobil 97613 183, atr@steria.no

* Steria, markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren, tlf. 22 57 57 64, mobil 416 33 084

 

Dette er Steria:

Steria er blant de 10 største it-konsulentselskapene i Europa, med 20 000 medarbeidere i 16 land, inkludert 385 medarbeidere i Norge. Hovedtjenester er rådgivning, systemintegrasjon og drift. For mer informasjon: www.steria.no


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 23.02.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS