presseticker

Skip to main content

Vil bygge smartbyer i Norge

  Publisert: 22.09.2011 07:00 - av  Henning Poulsen

FREMTIDENS BYER. – Smarte byer transporterer innbyggerne raskere, sparer energi og har strømlinjeformede offentlige tjenester, sier Olaf Thommessen i Steria. Foto: Johnny Syversen

Oslo: Et strømlinjeformet transportsystem, bærekraftige bygninger og et strømnett som sømløst veksler mellom vannkraft, solkraft og andre fornybare energikilder. Slik vil norske byer fungere i fremtiden.

Verken rakettryggsekker eller tidsmaskiner er med når de kommende tiår med byutvikling skisseres i ”The Future”, en omfattende fremtidsrapport som er satt sammen av it-konsulentselskapet Steria.

 

– Nær 80 prosent av nordmenn bor i tettbygde områder, og tallet ser ut til å vokse. Det betyr at presset øker på byene – som må sørge for boliger, vann, strøm og transport til stadig flere innbyggere. Oppgavene må løses mer effektivt og ressurser og informasjon må deles mellom alle samfunnssektorer. Fremtidens byer er smarte byer, sier Olaf Thommessen, som er ansvarlig for bærekraftig rådgivning i Steria i Skandinavia.

 

12 millioner millioner kroner

Markedet for smarte byer vil ifølge rapporten være verdt svimlende 12 000 000 000 000 kroner, eller 12 millioner millioner, innen 2020. Ifølge fremtidsrapporten består grunnmuren i alle smarte byer av tre komponenter: Smart transport, smarte bygninger og et smart strømsystem.

 

– Smarte byer sørger for å transportere innbyggerne raskere mellom hjem og jobb, sparer energi og har strømlinjeformede offentlige tjenester, sier Thommessen.

 

For å klare dette må byens mange komplekse it-systemer rasjonaliseres og integreres med hverandre, slik at de som styrer får et bedre totalbilde. Rapporten anbefaler bruk av skytjenester og outsourcing og at det utvikles et nettverk av integrerte løsninger.

 

Halv milliard tonn CO2

På verdensbasis har andelen av befolkningen som bor i byer økt fra 14 prosent i 1900 til omkring 50 prosent i dag. Innen 2050 antas det av 70 prosent av jordens omkring 9,3 milliarder innbyggere vil bo i byer. Gjennom smart teknologi kan utslippene fra verdens byer reduseres med 500 millioner tonn CO2, ifølge rapporten.

 

Steria jobber allerede med å utvikle et smart transportsystem for å redusere kødannelser i bytrafikken i Singapore. I tillegg er Steria med på å levere et smart strømnettverk til byen Issy-les-Moulineaux – det første systemet av sitt slag i Frankrike. Systemet sørger for at byens strømbehov til enhver tid dekkes av energi fra mikroturbiner, solceller og andre fornybare ressurser.

 

– Verdens byer står for enorme utslipp – og med befolkningsvekst og økt grad av urbanisering må fremtidens byer være bærekraftige. En av de aller viktigste bidragene it-sektoren kan komme med er å sette opp smarte strømsystemer, slik at vi kan nyttegjøre oss bedre av fornybar energi fra forskjellige kilder, påpeker Thommessen.

(Pressenytt)

 

Last ned rapporten: ”Smart Cities” her: http://www.steria.com/uploads/media/STE3899-Smart_Cities_brochure_08_APP_02.PDF

 

Kontaktpersoner:

* Steria, Olaf Thommessen, mobil 975 48 585

* Steria, markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren, mobil 416 33 084

 

Bildetekst:

FREMTIDENS BYER. – Smarte byer transporterer innbyggerne raskere, sparer energi og har strømlinjeformede offentlige tjenester, sier Olaf Thommessen i Steria. Foto: Johnny Syversen

 

Dette er Steria:

Steria er et av Europas 10 største it-konsulentselskaper, og leverer tjenester innen it- og forretningsrådgivning, systemutvikling, infrastruktur og drift. Internasjonalt er selskapet representert i 16 land og teller omkring 19 800 medarbeidere. Steria har over 40 års erfaring i Norge og jobber i dag med mange av landets største og mest krevende oppdragsgivere, blant andre Tollvesenet, DnB NOR, Statens Pensjonskasse, Telenor og Forsvaret.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak IMG_7893.jpg 2,97 MB (5550x3270)
Bilde - vedlegg til sak IMG_7823.jpg 2,50 MB (3744x5616)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.09.2011 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS