presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Termoforskning redder liv – og nå blir det pris

  Publisert: 15.02.2023 09:13 - av  Henning Poulsen

LIVREDDENDE DESIGN. Denne termobagen gjør det enklere å behandle nedkjølte pasienter. Prosjektet får nå DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Thermosaver

De har forsket og designet seg fram til en banebrytende redningsbag for nedkjølte pasienter. Nå hedres Thermosaver og SINTEF med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Denne viktige innovasjonen bygger på et tverrfaglig forsknings- og utviklingsprosjekt innenfor hypotermi. Thermosaver er et svært godt eksempel på hvilke verdier som kan skapes i skjæringspunktet mellom forskning, næring og industridesign, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

DOGA-merket for design og arkitektur deles ut 16. mars i Oslo, men allerede nå røper DOGA de 12 første vinnerprosjektene. Blant disse finner vi Thermosaver, en innovasjonsbedrift med røtter fra miljøene rundt SINTEF.

 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur til å skape verdi for miljø, samfunn og økonomi.

 

Langvarig norsk forskningssamarbeid

Når kroppen mister evnen til å opprettholde normal kjernetemperatur, gjelder det å handle raskt og riktig.

 

SINTEF og Haukeland universitetssykehus har samarbeidet om hypotermiforskning i en årrekke. De har avdekket at etatene og organisasjonene som jobber med hypotermi benytter en myriade av utstyr: tepper, luer og bobleplast, for å nevne noen eksempler. Ingen av disse løsningene beskytter godt nok mot nedkjøling.

 

Derfor gikk SINTEF i gang med å kartlegge nye måter å behandle hypotermiske pasienter utendørs. Dette førte til et større forsknings- og utviklingsprosjekt – og munnet ut i stiftelsen av selskapet Thermosaver AS.

 

Prosjektet har fulgt en brukersentrert prosess med involvering av både sluttbrukere og fagpersoner gjennom intervjuer og observasjoner. En rekke prototyper ble bygget og testet fortløpende, slik at det kom en jevn strøm av verdifulle innspill i utviklingsarbeidet. Aktører som Røde Kors, Norsk Luftambulanse, Forsvarets spesialstyrker og Redningsselskapet deltok i utprøvingen av forskjellige løsninger.

 

Liten, lett og intuitiv

Resultatet er Thermosaver Hypothermic Rescue Bag, en alt-i-ett-løsning for håndtering av nedkjølte pasienter. Bagen er liten og lett, og er dermed enkel å få med seg både i fjell og skog og til havs. Med intuitive åpne- og lukkemekanismer er det enkelt å pakke inn både store og små pasienter. Dampsperren trekker til seg fuktighet, blod og kroppsvæsker, og sammen med den avtakbare hetten og ekstra isolasjon på undersiden blir varmetapet minimert.

 

Redningsbagen ble lansert i fjor, og interessen er stor både i Europa, Asia og Canada. Blant annet har Thermosaver sikret en viktig forhandleravtale i Sør-Korea. I tillegg har oppstartsselskapet inngått avtale med en sentral utstyrsleverandør for politi, forsvar og sivilforsvar i Norge, Sverige og Danmark.

 

Redning for alle

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur påpeker at Thermosaver er et resultat av omfattende produktutvikling, testing og brukersentrerte designprosesser.

 

«Vi er dypt imponert over hvordan de involverte har jobbet for å utforme den innovative redningsbagen. Den har et tydelig og godt designuttrykk som gir oss en intuitiv brukeropplevelse. Selv om Thermosaver primært er ment for trent personell, er det en kjempefordel at den er designet slik at alle kan klare å bruke den,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her:

Thermosaver | DOGA

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Thermosaver Hypothermic Rescue Bag, Tore Høifødt, th@thermosaver.no, mobil 90 60 26 94

 

Bildetekst:

LIVREDDENDE DESIGN. Denne termobagen gjør det enklere å behandle nedkjølte pasienter. Prosjektet får nå DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Thermosaver

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.02.2023 09:13
Teknisk løsning ZEVS AS